Hoe een klein dorp in Limburg samenkomt voor groot theaterspektakel dat tienduizenden bezoekers trekt: ‘Het is echt uniek’
Eens in de 7 jaar komt het Limburgse Beesel samen, om een waar theaterspektakel op poten te zetten. Vrijwel iedereen in het dorp is erbij betrokken. Tijdens de voorbereidingen, wordt het dorp getest op geduld en saamhorigheid.
Beesel
In het kleine dorpje Beesel, gelegen in Limburg, wonen zo’n 2.200 mensen. Alle Beeselnaren, zijn eens in de 7 jaar volledig in de ban van het Draaksteken. “Voor en achter de schermen werken er zo’n 1.200 aan mee. En iedereen heeft weer een connectie met het Draaksteken. Uiteindelijk zijn het er 1.800. Dat is echt bizar”, zegt Frank Rous in Carrie op Vrijdag.
Draaksteken
Het Draaksteken is een oud verhaal, dat gaat over goed en kwaad. “Het gaat over een koning die zijn dochter, de prinses, moet laten spijzen aan de draak. Omdat zij gekozen wordt uit een grote ketel met allerlei munten”, legt Frank uit, die zowel de bedenker en regisseur is van het Draaksteken. “De prinses moet gespijsd worden aan de draak en dat wil de koning natuurlijk niet.”
Als Frank 7 jaar is, begint hij met het Draaksteken. Daarom is het draaksteken ook slechts eens in de 7 jaar te zien. “Je groeit in zo’n stuk en iedere keer kijk je weer uit naar de volgende. Dat ben ik niet alleen, maar alle Beeselnaren kijken ernaar uit. In het dorp brengt het zoveel teweeg”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde Frank. “Het zit heel diep. Het is fantastisch wat daar gebeurt. Heel uniek.”
Magie is samenspel
Theo Geraets vertolkt al vaker een hoofdrol in het Draaksteken, maar nu neemt hij de rol van regisseur op zich. Best spannend, want het is de eerste keer dat de Beeselnaren de regie letterlijk in eigen handen nemen. “De magie is het samenspel van iedereen en iedereen accepteren zoals die is. Dat is het belangrijkste. Dat gebeurt in het hele dorp. We doen het allemaal samen.”
Koning breekt heup
Dan moeten natuurlijk ook de rollen verdeeld worden. Roy Smeets krijgt dé hoofdrol in het stuk: hij wordt de koning. Het gaat echter volledig mis, 2 weken voor de première. Hij breekt zijn heup na een val met zijn fiets en ziet zijn droom in duigen vallen. “De reis ernaartoe is super geweldig, maar je wilt ook die kers op de taart zetten en de voorstellingen doen. Je bent zo ver gekomen, vertrouwen gekregen, gegroeid en het heeft mij ook als mens iets gebracht.”
Het dorp is volledig van slag, maar komt ook nu samen om Roy te steunen. Terwijl hij thuis in bed ligt, hoort hij buiten gezang. Hij loopt naar zijn voordeur en ziet daar al zijn vrienden en dorpsgenoten staan. Het ontroerd Roy, dat hij zoveel steun krijgt.
In het water
Terwijl de voorbereidingen in volle gang zijn, dreigt het stuk ook nog eens bijna letterlijk in het water te vallen. De arena waar het Draaksteken plaatsvindt, is door de hevige regenval ontoegankelijk. “Iedereen loopt tot aan de knieën in de modder”, herinnert Frank zich. “Als we volgende week zo première moeten draaien, dan is dat onmogelijk.”
Gelukkig komt het dorp opnieuw samen. Iedereen draagt zijn steentje bij. “Al het geluk dat wij zo’n commitment en goede connecties hebben rondom het Draaksteken. Een dag later is het speelveld zo mooi klaargemaakt met zand en houtsnippers. Ongelooflijk.”
Documentaire Geluif in ’t Goeje
Voor haar documentaire Geluif in ’t Goeje, volgt Suzanne Raes de Beeselnaren 2 jaar lang, terwijl zij zich voorbereiden op het theaterspektakel. “Beesel is net Nederland op een bepaalde manier. Ook daar heb je mensen die er al heel lang wonen, nieuwkomers en mensen die voor vernieuwing zijn of mensen die traditie vast willen houden. Het grote verschil is dat ze in Beesel samen iets moois maken en niet alleen maar de verdeeldheid opzoeken.”
De documentaire is op 26 december 2024, tweede kerstdag, te zien op NPO 2, om 21.50 uur.
De gehele uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarom reageren mensen alleen op eieren