Femke en Monique doorbreken traditie van carnaval en staan als eerste vrouwelijke prins op de wagen: ’15 jaar voor gelobbyd’
Femke Bindels en Monique Kerklaan vieren dit jaar op een heel bijzondere wijze carnaval. Zij staan namelijk als eerste vrouwelijke prins van hun vereniging op de wagen. Daar hebben zij hard voor moeten werken, jarenlang. Want voor een vrouw is het niet zo gemakkelijk om zich binnen te wurmen, waar het normaal de man is die met de scepter zwaait.
Mannending
Het is al jarenlang een droom van Femke (44) om Prins Carnaval te worden. Zij trekt de stoute schoenen aan en begint met lobbyen. Helaas lukt het haar niet om er doorheen te komen. De carnavalswereld is, zo blijkt, een wereld waar men tradities hoog in het vaandel hebben staan en waar men niet graag snel mee breekt. Voor Femke komt het erop neer, dat zij als vrouw kan fluiten naar de eretitel van Prins Carnaval. “Overal waar ik kom, krijg ik het antwoord nee. Het is een mannending en het kan alleen maar een man zijn”, vertelt Femke in Carrie op Vrijdag.
15 jaar lobbyen
Femke laat zich niet uit het veld slaan en blijft ondanks alle afwijzingen doorgaan met lobbyen. Na 15 jaar lobbyen, vindt zij eindelijk succes bij de Eekheuëre uit Heerlen. Die carnavalsvereniging staat er wel voor open. Uiteindelijk wordt het geduld en harde werken van Femke beloond. Zij breekt met alle wetten en kroont zich tot eerste vrouwelijke Prins Carnaval. “Het betekent zoveel voor mij, omdat dit in Heerlen eigenlijk niet kan. Ik ben de eerste vrouw die dit voor elkaar heeft gekregen en dat is heel bijzonder”, zegt Femke trots, die hiermee ook een voorbeeld wil geven aan haar 2 dochters.

Tijdens haar lobbyperiode vindt Femke ook veel steun in haar adjudant, Bas Ortmans, die in het verleden zelf Prins Carnaval is geweest en kinderboeken schrijft over carnaval. En één van zijn boeken gaat over een meisje, die Prins wil worden: Prins Nora. “Het mooie aan carnaval is, is dat je je droom uit kan laten komen. Die droom moet niet alleen weggelegd zijn voor jongens, maar ook voor meisjes”, voert Bas aan als motivatie om dit boek te schrijven. “Als Prins heb je best een podium en als mannen zitten wij al in die vereniging. Wij hebben de kans om ons daarover uit te spreken.”
‘Lang blijven zeuren’
Net zoals Femke, heeft ook Monique (58) uit Wateringen de droom om Prins Carnaval te worden. Dat gevoel bekruipt haar al een tijdje en 10 jaar geleden begint zij met het schrijven van sollicitatiebrieven en gedichten. Het mag echter niet baten. Jaar in, jaar uit, krijgt Monique nul op rekest. “Het staat niet in de statuten”, krijgt Monique te horen. Ofwel: een vrouw kan geen Prins Carnaval worden. Monique blijft volhouden, ook na de installatie van een nieuw bestuur. “Ik heb net zo lang gezeurd tot ze gek van mij worden”, zegt Monique. Het heeft geholpen, want dit jaar kondigt De Jolige Druif een primeur aan: Prinses Monica den Eerste.
Gelijkheid
“Je ziet gelijkheid tijdens de feesten, dus waarom dan niet een prinses”, gaat Monique, wiens prinsessennaam Monica is, verder. “Ik vind het heel belangrijk dat je mensen blij kan maken. We doen als vereniging zoveel voor mensen met een beperking en ouderen. Daar gaan we langs en we gaan gewoon feesten met ze. Die lach op hun gezicht, daar doe je het voor.” Monique kan inmiddels haar eigen lach niet meer onderdrukken. Haar droom komt immers na 10 jaar lang in vervulling. “Ik word echt op handen gedragen.”
Deze uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.