Dankzij hulphonden, hebben Marlies en Corina hun leven weer terug: ‘Wens van moeder worden kwam in vervulling’
Marlies en Corina kunnen weer volop genieten van het leven, met behulp van hun hulphonden Cilly en Shane. De 2 trouwe viervoeters zijn onmisbaar voor ze. De honden zorgen er niet alleen voor dat de kwaliteit van leven is verbeterd, maar dat zij hun leven weer terug hebben.
Epilepsie
Marlies Akemann lijdt een normaal leven, met werk, studeren, sporten, uitgaan, noem maar op. Totdat zij op haar 27e epilepsie krijgt, waardoor haar leven volledig op zijn kop staat. Aan het begin, krijgt zij een aantal keer per week een aanval. “Soms zelfs dagelijks”, vertelt zij in Carrie op Vrijdag. “Ik probeer een normaal leven te lijden, maar dat gaat letterlijk met vallen en opstaan.”
Hulphond
De situatie is niet meer houdbaar en Marlies krijgt het advies een hulphond te nemen. Daar staat zij niet om te springen. “Ik ben ooit gebeten door een Duitse herder, dus ik zit niet echt op een hond te wachten.” Toch neemt zij een sprong in het diepe en bij de eerste kennismaking gebeurt er iets bijzonders. “Tijdens de intake, om te kijken wie ik ben en wat voor hond past bij de situatie, komt er telkens een hond naar mij toe.” De hond tikt Marlies heel de tijd aan en doet dat niet zomaar. De viervoeter herkent namelijk iets bij Marlies, terwijl Marlies zelf niks merkt. “Ik voel mij prima, maar een halfuur later krijg een epileptische aanval, tijdens dat gesprek.”
Cilly
Marlies is overstag, gaat in zee met Hulphond Nederland en ontmoet Cilly, die haar bij de eerste kennismaking meteen overlaadt met liefde. “Cilly komt binnen en is heel de tijd met mij bezig. Het voelt zo onwennig, omdat ik het niet ken. Maar ik vind haar wel heel leuk en heel lief.”
Cilly helpt Marlies bij het signaleren voor als er een epileptische aanval dreigt aan te komen. “Als wij in huis zijn, drukt zij al vrij ver van te voren een alarmbel in. Of ze gaat mijn medicijnen halen. Buitenshuis, als ik aan de wandel ben, stopt ze met lopen en trekt ze mij terug naar huis.” Ook als Marlies op visite is of aan het werk is, doet Cilly haar werk. “Dan laat zij een heel doordringende blik zien. Dan weten wij dat het niet goed gaat en op werk haalt ze er dan iemand bij.”
Moeder
Met de komst van Cilly, verandert het leven van Marlies volledig. Zij durft zelfs een bijzondere droom in vervulling te laten gaan: moeder worden. “Met Cilly komt er een bepaalde stabiliteit en zekerheid. We kunnen zo op haar vertrouwen.” Het kindje is geboren en is ook door Cilly van harte welkom geheten.
Shit happens
Net zoals Marlies, heeft Corina Heijstek ook een hulphond in huis, genaamd Shane. Zij heeft een hulphond nodig, omdat zij na de geboorte van haar derde kind extreem bekkeninstabiel is geworden. “Ik heb een experimentele operatie laten doen, in de hoop dat ik pijnvrij zou worden. Ik zou er niet van uit de rolstoel komen, maar slechts 2 procent zou er aantoonbaar van achteruitgaan. Die kijkt je nu aan. Shit happens“, vertelt Corina openhartig.
Shane
Shane zorgt ervoor dat Corina alleen thuis kan zijn. Als zij iets laat vallen, raapt hij het op. Als er een deur dicht valt, doet hij hem open. “Of als ik naar buiten wil, dan kan hij mij helpen met mijn jas aan te trekken.” Shane is zelfs ’s nachts actief. “Als ik het koud heb, hoef ik maar op de zijkant van mijn bed te tikken en dan helpt Shane om een deken over mij heen te trekken.”

Het hebben van hulphonden, geeft Corina ook veel sociale contacten terug. Haar handicap werpt in haar ogen een barrière op, omdat zij een ligrolstoel heeft. “Mensen vinden lastig om een gewoon gesprek te voeren, want voordat je het weet gaat het over mijn ziektegeschiedenis. Ik heb veel interessantere dingen in mijn leven meegemaakt. Nu zeggen mensen tegen mij: wat een leuke hond! En voor je het weet, heb je een gewoon gesprek.” Dankzij Shane, voelt Corina zich “absoluut niet” gehandicapt meer.
Honden opleiden
Deze hulphonden worden niet zo geboren. Zij moeten getraind worden, bijvoorbeeld door oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. “Je krijgt de puppy als die 8 weken oud is. Als gastgezin leer je hem dan de basisvaardigheden, zoals zitten, liggen, netjes aan de riem lopen.” Daarnaast moet Peter de hulphonden ook socialiseren. “Dat is vreselijk zwaar, want je moet verplicht met zo’n hond een restaurant of kroeg in. Dat is heel lastig.”
Corina benadrukt hoe belangrijk mensen als Peter en andere gastgezinnen zijn. “Ze zijn van onschatbare waarde. Want zonder die liefdevolle basis, krijg je nooit zulke stabiele honden. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.”
Deze uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.