Zet niet zomaar een digitale handtekening
Publicatiedatum: 29 januari 2016
Algemeen bekend is dat u op internet erg voorzichtig moet zijn met het prijsgeven van bijvoorbeeld uw creditcardgegevens. Voor u het weet, is uw digitale portemonnee een stuk lichter. Minder bekend is dat ook het aanklikken van uw naam in een e-mail u in soortgelijke problemen kan brengen.
Mevrouw Van den Berg had op een internetsite wat huurwoningen bekeken. Dezelfde avond werd ze gebeld door een vriendelijke mevrouw, van die verhuursite. Er volgde een prettig gesprek. Onder andere was de vraag of mevrouw een huur van 490 euro zou kunnen betalen. Dat kon ze wel, maar voor de zekerheid zei ze erbij dat ze voorlopig geen verhuisplannen had. Of ze een mailtje zou kunnen beantwoorden met wat persoonlijke gegevens erin, het zou de service van de verhuursite verbeteren. Het zou haar tot niets verplichten, dacht mevrouw Van den Berg en waarom zou ze die aardige mevrouw dan niet helpen? Ze kon zelf kiezen hoe haar naam onder het mailtje zou komen te staan, die had de vrouw aan de telefoon al voor haar klaargemaakt. Mevrouw Van den Berg kon het meegestuurde documentje niet lezen, maar ja, wat voor kwaad zou het kunnen?
Inhouding op pensioen
Een paar dagen later kreeg mevrouw Van den Berg post van haar pensioenfonds: er zou 490 euro worden ingehouden op haar pensioen. Ze zou zelf toestemming hebben gegeven om dit bedrag aan de verhuursite over te maken. Mevrouw belde meteen naar het pensioenfonds, en vertelde dat dit op een misverstand moest berusten. De inhouding ging gelukkig niet door. Ze haalde vervolgens verhaal bij een medewerker van de verhuursite. Die zei dat ze een huurbemiddelingsovereenkomst had getekend – waardoor ze 490 euro verschuldigd was – en een zogenoemde ‘akte van cessie’, waardoor het geld rechtstreeks op haar pensioen kon worden ingehouden. Mevrouw kreeg alsnog een leesbaar exemplaar van de documenten opgestuurd
Dreigen met deurwaarder
Onder die documenten stond haar naam geschreven zoals ze die in het e-mailtje had aangeklikt. Maar het was niet haar eigen handschrift en het leek in de verste verte niet op haar eigen handtekening. Mevrouw Van den Berg dacht dan ook dat ze nergens aan gebonden was. Maar toen de verhuursite met deurwaarders en incassokosten ging dreigen, kreeg ze het toch benauwd. Ze belde naar ons spreekuur.
Uit het dossier bleek al snel dat mevrouw Van den Berg met het aanklikken van haar naam wel degelijk een officiële handtekening had gezet. Weliswaar was deze handtekening aangemaakt door de mevrouw van de verhuursite, maar ze was daarbij voorzien van een gekwalificeerd certificaat, uitgegeven door een daartoe bevoegd bedrijf. Mevrouw Van den Berg die ‘handtekening’ aanklikte, had een digitale handtekening gezet die dezelfde rechtskracht heeft als een gewone handtekening.
We namen contact op met de verhuursite. Op de wijze waarop de overeenkomst tot stand was gekomen, was wel het een en ander af te dingen, handtekening of geen handtekening. Na veel duwen en trekken vonden we de verhuursite bereid om de overeenkomst in de digitale prullenbak te gooien.
Meer informatie
Zie voor meer informatie het overzicht van de Rijksoverheid over de digitale handtekening.