Banoffee: Tour de France-taart met zoete melk

Zegt u Tour de France, dan zegt u banaan, koffie, Zoetemelk… Kortom: banoffee, de ultieme taart!

Vaak genoeg krijg ik de vraag wat je nou moet eten als je veel sport. Ik ben geen sportdiëtiste. Ik weet wel dat als je af en toe traint of dagelijks wat wandelt het echt niet nodig is om grote maatregelen te nemen voor het dagelijkse menu. Voedzame maaltijden, lekker veel groente en fruit, eiwitten zoals yoghurt, een eitje of handje nootjes en wat boterhammen en u bent er wel. Maar als u topsport doet, zoals de wielrenners bij de Tour de France nu deze maand, dan is dat andere koek.

De nodige energie

Ik heb toch even wat research gedaan, want ook ik ben nieuwsgierig naar hoeveel calorieën die lui nou per dag binnenkrijgen tijdens de Tour. Van betrouwbare bronnen (ervaringsdeskundige en een boom van een vent, dat wel) begreep ik dat het streven 120 gram koolhydraten per uur is en ik kan u vertellen: dat is geen kattenpis! Sterker nog, dat is hard werken (een gemiddelde banaan bevat 25 gram koolhydraten, dat zou zo’n 5 bananen per uur zijn), maar aan de andere kant, de gemiddelde snelheid van een Tour-renner is 48 kilometer per uur, er wordt zo’n 200 kilometer per dag gefietst en daarmee zo’n 7.000 calorieën verbrand: die energie is hard nodig!

Het menu

Vooral het ontbijt is bij de Tour-renners opvallend: ongeveer net zoveel calorieën bij het ontbijt als een gemiddeld persoon over de hele dag eet. Denk aan pap, pasta’s, rijst, omeletten, veel vocht. In de auto, onderweg naar het startpunt, wordt er weer gegeten: reepjes, koekjes, fruit en natuurlijk wat vocht. Tijdens de rit gaan er koekjes, fruit, sportdrankjes en gels (vloeibare substanties bestaande uit verschillende koolhydraten en die snel worden opgenomen) in. Zo’n 7 liter vocht per dag en na de race herstelmaaltijden en snacks, waaronder pasta’s en (fruit)taartjes. De meeste ploegen hebben voedingsdeskundigen en koks in dienst. Ze snoepen erop los, maar werken er ook hard voor.

Bananen en koffie

2 hele belangrijke dingen die door de duursporters geconsumeerd worden tijdens de Tour de France zijn bananen en koffie. Veel koffie, want cafeïne is één van de weinige prestatieverhogende stoffen die legaal is en waar men echt even die nodige kick van krijgt. En natuurlijk bananen. Ze zijn licht verteerbaar en bevatten verschillende koolhydraten, die snel energie geven en bevatten kalium en magnesium, goed voor de spieren en het hart. Bananen zijn de ideale brandstof bij het sporten. Banaan en koffie. Ik doe er nog wat (om in de Tour de France-sferen te blijven) zoete melk bij en voila, de perfecte, symbolische Tour de France-taart is geboren! Deze is voor u, meneer Zoetemelk!

Zoete melk

Zoete melk, beter bekend als gecondenseerde melk of dulche de leche is gezoete koemelk waar een deel van het water aan is onttrokken. Daardoor is deze dikker en romiger en door de suiker veel langer houdbaar. Het is in elke supermarkt te vinden en verkrijgbaar in blikjes. Direct uit een blikje lijkt het op vloeibare vla, maar met wat magie (zie hiervoor het recept) maakt u er heerlijke karamelpasta van. Geniet van deze energiebom, maar met mate.

Emina’s banoffee (Tour de France-taart met zoete melk)

Ingrediënten voor 1 banoffee:

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 250 gram boter
  • 300 gram haverkoekjes
  • Snufje zout
  • 4 bananen
  • 250 ml slagroom
  • 2 tl oploskoffie
  • 1 el cacaopoeder

Extra nodig: taartvorm, bakpapier, schone theedoek of boterhamzakje, deegroller, kleine zeef.

Bereidingswijze:

Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan die groot genoeg is voor het blikje. Schenk hier net zoveel water in dat het blikje onder staat en breng het water aan de kook. Laat het water op middelhoog vuur circa 2,5 uur koken met de deksel op de pan, maar let erop dat het blikje steeds onder water blijft, dus schenk wat water bij indien dat nodig is. Let op: indien het blikje niet steeds onder water blijft is er door druk explosiegevaar. Haal het blikje vervolgens voorzichtig uit het water en laat volledig afkoelen.

Bekleed de onderkant van de taartvorm met bakpapier. Smelt de boter in een pan. Doe de koekjes in een schone theedoek of boterhamzakje en verkruimel de koekjes met de deegroller tot poeder. Meng de koekjeskruim met de gesmolten boter. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van de taartvorm. Druk goed aan en zet circa 10 minuten in de koelkast om op te stijven. Lepel vervolgens de karamelpasta uit het blikje over de koekjesbodem. Zorg ervoor dat er overal een even dikke laag karamelpasta zit. Bestrooi een snufje zout over de karamel-laag.

Snijd de bananen in plakjes van circa 1 centimeter en verdeel over de karamel-laag. Doe de slagroom in een kom en voeg de oploskoffie toe. Mix de slagroom stijf met een handmixer en verdeel vervolgens over de banaan. Laat opstijven in de koelkast. Doe voor het serveren de cacaopoeder in een kleine zeef en bestrooi over de banoffee.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    N8W8 says:

    Grappig dat stukje “Zoete melk”.
    Ik dacht even dat u het over Joop ging hebben.
    Maar niet dus.
    Fijne dag en groetjes aan Joop als hij dit ooit leest!