Wel of niet de griepprik nemen?
In de herfst staan de kranten altijd vol met berichten over de griepprik. Deze week ook, nu over de dalende vaccinatiegraad. Deskundigen en vermeende deskundigen rollen over elkaar heen over de verklaring daarvoor en over de voor- en nadelen van die griepprik. Wat moet je daar nu mee als 50-plusser?
De griepprik van 2014 bleek niet goed te werken tijdens de laatste griepepidemie. Het gebeurt eens in de tien jaar dat de voorspelling van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) over de te verwachten griepvirussen, er naast zit. Gevolg was een langdurige griepgolf en circa 8.000 sterfgevallen meer dan gemiddeld in Nederland in die periode. Een duidelijk bewijs dat de griepprik de andere jaren wel hielp, zou je zeggen. Anderen zien er juist een bewijs in dat de griepprik niet werkt.
Het is opvallend hoe weinig aandacht de media schonken aan die enorme oversterfte door de griep dit jaar. Vooral als je het vergelijkt met de aandacht voor ebola. Dat was natuurlijk een vreselijke epidemie waar veel jonge mensen aan stierven. Maar het totale aantal sterfgevallen in heel West Afrika door ebola (circa 12.000) was niet veel hoger dan de sterfte door de griep alleen in Nederland.
Nu is er gelukkig een werkzaam vaccin tegen ebola ontdekt. Bij een volgende uitbraak van die ziekte kunnen we snel grote bevolkingsgroepen vaccineren en de sterfte sterk beperken. Tegen griep kan dat nu al. Helaas werkt het griepvaccin bij ouderen maar voor 50%, maar de helft van 8.000 doden is nog altijd heel veel. Waarom zaaien tegenstanders van de griepprik dan toch altijd weer die twijfel?
Ik ben bang dat de oorzaak ligt in de leeftijd van degenen die overlijden aan de complicaties van de griep. Dat zijn veelal ouderen en de maatschappij vindt dat kennelijk minder erg. Gelukkig zetten ouderenbonden zich wel steeds meer in voor het bevorderen van gezond ouder worden door preventie van ziektes.
In andere landen bestaat die scepsis over de griepprik niet. In de Verenigde Staten krijgt iedereen een griepprik aangeboden, op elke leeftijd. In veel Europese landen wordt de leeftijd voor de griepprik verlaagd naar 50-plus. In een aantal landen volgt men het advies van de WHO en vaccineren ze ook zwangeren en kinderen. Dat voorkomt geen sterfgevallen op die leeftijd, maar levert de maatschappij wel voordeel op, omdat ouders minder van hun werk thuis moeten blijven voor een ziek kind. Gelukkig krijgen kinderen het vaccin via een neusspray en hoeven ze dus geen vervelende prik.
In Engeland bleek nog een belangrijk voordeel van het vaccineren van basisschoolleerlingen tegen de griep: ouders en grootouders kregen daardoor ook minder griep. Kunnen de kleinkinderen wat terugdoen voor hun oppasgrootouders!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb al diverse keren een griepprik gehad, maar ben binnen twee weken ziek met griepverschijnselen. Hoe kan dit?
Dat is toeval. In de herfst krijgt u de prik en in de herfst zijn er ook veel verkoudheidsvirussen.
Ik heb enkele jaren geleden, drie jaar achtereen een griepprik gehaald en ik ben drie keer 2 weken na de prik ziek geworden (griep met 38-39 graden koorts). Terwijl ik anders nooit ziek ben.
Ik heb diabetes 2 en 65 jaar oud, vandaar dat ik deze griepprik zou moeten halen. Maar nu ik het de laatste 3 jaar weer niet heb gehaald, word ik ook niet ziek meer.
Graag een verklaring?
Aad lansbergen
Tja, niet iedereen krijgt riep (influenza), slechts 1 op de 10. Dat kan de reden zijn dat u de afgelopen jaren geen griep heeft gehad. Ziek worden van de griepprik is echter niet mogelijk: het is dood vaccin!
Hoe zit het met de samenstelling van de griepprik, er zou o.a. kwik en aluminium in zitten???
Dat lijkt mij toch NIET gezond!!!
De mogelijke bijwerkingen van de griep worden nauwkeurig bijgehouden. De zaken die u noemt komen niet voor.
Dr Van Essen,
Wij hebben heel veel moeite met de griepprik omdat onze kleinzoon van nu 10 jaar nu helaas een ernstige vorm van narcolepsie heeft (met àlle symptomen) , omdat hij destijds de door de overheid aanbevolen griepprik tegen de Mexicaanse griep (die wereldwijd rondging, maar ons land niet bereikte), heeft gekregen.
Naar later bleek zijn wereldwijd nu veel kinderen (een enorme toename), en ook volwassenen, door een hulpstof bij deze injectie, getroffen door de helaas niet te genezen narcolepsie.
Dat kan ook een reden zijn dat mensen terughoudend worden voor deze griepprikken …
Dat is een nare complicatie. Inderdaad waarschijnlijk door het adjuvans veroorzaakt. Bij de seizoensgriepvaccinatie is deze bijwerking er niet.
Kan je ziek worden van de griepprik?
Je kunt wat last van de arm krijgen en een wat grieperig gevoel.
Als je een eiwit allergie hebt mag je dan een griepprik?
Serum is toch in kippen eiwit gekweekt?
Uiterdaad: een allergie voor kippenei eiwit is een reden om voorzichtig te zijn. Dat komt zelden voor en een allergische reactie op basis daarvan ook heel zelden.
Als reactie op Uw antwoord op mijn graag over kwik en aluminium …zie artikel in de telegraaf van afgelopen zaterdag.
Waar is mijn reactie gebleven op de griepprik antwoord heb ik ook niet gelezen?
Beste Mirjam,
U heeft op dinsdag 10 november 2015 om 20.06 uur gereageerd op het artikel vaccinaties voor ouderen: https://www.maxvandaag.nl/blogs/meer-vaccinaties-voor-ouderen/
Dokter Ted beantwoordt, zoals aangegeven, alleen tussen 17.40 en 19.10 uur vragen over de griepprik. Hij doet dit onder zijn column op deze pagina. Hij heeft uw vraag dus niet op tijd gezien en niet kunnen beantwoorden.
Zodra er weer een nieuwe chat met Dokter Ted mogelijk is, leest u het op onze website. U kunt dan het beste reageren onder zijn column, waarbij ook de uitleg van de Chat met dokter Ted staat toegelicht. Dan ziet hij uw vraag en kan hij u beantwoorden.
In de hoop u voldoende geïnformeerd te hebben,
Met hartelijke groet,
Redactie MAX Vandaag