Naar cookieinstellingen
wat eten we vandaag

Wat eten we vandaag?

Je hebt een paar van die vragen in het leven die maar blijven terugkeren. ‘Wat eten we vandaag?’, is er zo een. Na een drukke dag staar je naar de schappen in de supermarkt. Het aanbod is overweldigend. Wij mensen zijn omnivoren, alleseters. Dat maakt kiezen nog wel eens lastig. ‘Was ik maar een pinguïn’, denk ik, als ik voor die schappen sta. ‘Iedere dag vis, lekker makkelijk’.

Muizen voor de uilen

Thuis ben ik niet zo’n keukenprins. Maar dat komt denk ik omdat ik in de dierentuin al een groot deel van de dag in de keuken doorbreng. Die keuken staat midden in het park. Door een groot raam kun je mij en mijn collega-verzorgers druk bezig zien met de bereiding van het voedsel voor alle vogels. Een emmertje haring voor de pinguïns, vers fruit voor de toekans en muizen voor de uilen. We verzorgen honderden vogels en allemaal hebben ze hun specifieke wensen. Dat is het leuke van vogels verzorgen, ze eten allemaal iets anders. En dat voedsel moet aan veel eisen voldoen. Het moet lekker zijn, gezond, gevarieerd en genoeg voor iedereen. Ik hoor wel eens dat chef-koks in restaurants steeds meer moeten inspelen op de individuele wensen van hun klanten. Dit herken ik erg in mijn werk. Maar de chef-kok heeft één voordeel. Al zijn gasten eten op dezelfde manier. Ze gaan netjes aan tafel zitten en eten hun bord leeg. Terwijl wij dierverzorgers ook nog eens moeten weten hoé het dier zijn eten graag opeet.

Chimpansees gebruiken bestek

De hyacinthara’s bijvoorbeeld hebben geweldige klauterpootjes, waarmee ze goed grip hebben. Met hun grote kromme snavel kunnen ze de hardste noten kraken en stukjes van een vrucht afschrapen. Daarom doen we voor hen het eten in een speciaal gemaakt korfje en dat  hangen we in de boom. Zo kunnen ze eten op de manier waarvoor ze gebouwd zijn. In het verblijf van de chimpansees ligt een boom. Deze boom is hol van binnen, zodat de verzorger er eten in kan verstoppen. Iets lekker kleverigs, zoals honing, heeft de voorkeur. In de stam van de boom zitten piepkleine gaatjes. Wanneer de chimpansees aankomen en het eten ruiken, dan kunnen ze er in eerste instantie niet bij. Hun vingers zijn veel te dik voor die gaatjes. Maar geen nood. De chimpansees gaan op zoek naar een twijgje van een tak, dat wèl door de gaatjes past. Deze duwen ze behendig door het gat, dopen het in de honing, trekken het er weer uit en likken het af. Ze gebruiken dus een werktuig om aan hun eten te komen. Een soort bestek eigenlijk.

Wel eens een begonia geproefd?

Ik pak een emmer om een lekker maaltje te maken voor 2 van mijn favoriete vogels. Vlak voor de keuken staat een perk prachtig in bloei. Van dahlia’s tot begonia’s, een kleurenpracht van bloemen.. Ik pak een snoeischaar, knip de bloemen af en stop ze in mijn emmer. En tussen de bloemen groeit nog veel meer. Ik knip nog even door. Een paar grote bladeren snijbiet, pittige Oost-Indische kers, en de tintelende knop van het ABC-kruid. Alles gaat in de emmer voor de helmkasuarissen, 2 indrukwekkend grote loopvogels die zo uit de prehistorie lijken te zijn gewandeld. De tuinen zijn speciaal aangelegd om uit te plukken voor de dieren. De hele zomer lang krijgen ze vers geplukte groenten uit deze Eetbare Tuin. Kijk, daar is mijn collega van de reuzenschildpadden. Deze reptielen zijn ook gek op bloemen. En ik inmiddels ook. Hebt u wel eens een begonia geproefd? Deze heerlijk frisse bloem misstaat in geen enkele zomersalade.

Het park staat vol met eetbare planten

Het grote voordeel van het verbouwen van eigen groenten en bloemen voor de dieren, is dat het mateloos interessant voor ze blijft. De smaken zijn sterk, net als in de natuur. En één enkele bloem heeft zoveel verschillende smaken. De steel, het blad, de knop. Allemaal smaken ze anders. En wie zelf voedsel verbouwt zal weten dat de smaak van eten steeds anders is wanneer je het op verschillende momenten oogst. Een vrucht wordt door het hangen in de zon steeds zoeter. Het is dus iedere dag een grote verrassing wat de dieren te eten krijgen. En het is gezond, gevarieerd en meer dan genoeg. Bijna het hele park staat vol met eetbare planten.

Kleurige bloem in blauwe keel

Ik verspreid mijn oogst door het verblijf van de kasuarissen. Daar komen ze al aangerend. De grote dinosaurus pakt met zijn grove snavel een dahlia van de grond. Hij gooit hem in de lucht en vangt hem weer op. Daar verdwijnt de kleurige bloem in zijn brede blauwe keel. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.