Vergeten groente
Publicatiedatum: 25 mei 2017
Ik heb altijd wat moeite met de term vergeten groente. Want wanneer zijn ze vergeten en door wie? Begrijp me goed ik keur die groentes niet af hoor. Integendeel ik ben voor het koesteren van wat ooit was. Voor het behoud daarvan. Maar ook groentes zijn aan mode onderhevig en soms raakt een groente tijdelijk in de vergetelheid. Omdat onze smaak verandert, of omdat de groente lastig te telen is, kwetsbaar, ingehaald wordt door populairdere varianten of lastig te bewaren. Maar gelukkig zakken veel van deze groentes niet helemaal weg en zijn er mensen die er veel moeite voor doen om ze te behouden en soms zelfs terug te telen.
Biodiversiteit
Jac Nijskens is zo iemand. Hij heeft in Beesel inmiddels al ruim zijn 12,5 jarig jubileum gevierd van De Historische groentehof. Hij is de oprichter van de stichting Vergeten groente & fruit en heeft met een grote schare vrijwilligers inmiddels zo n 850 verschillende rassen groente, aardappels, kruiden, fruit en eetbare bloemen aan de vergetelheid onttrokken en daarmee behouden voor de toekomst. Waarom dat zo belangrijk is? Omdat er niks boven biodiversiteit gaat. Omdat we zoveel mogelijk oude rassen moeten koesteren en ons niet mogen overgeven aan makkelijk te telen en eenvoudig te bewaren groente boven de misschien wat lastiger te telen en minder lang te bewaren of kwetsbaarder soorten. Winst, makkelijk vervoer en lange houdbaarheid in het groenteschap van de supermarkt neemt de overhand, maar mag nooit bovenaan staan. Smaak, kwaliteit en diversiteit daarentegen wel. Daarom zijn mensen als Jac en zijn vrijwilligers zo belangrijk. Omdat zij zich inzetten, (over)dragers van kennis en kunde zijn. Bewakers van ons culinair erfgoed.
Groente (her)ontdekken
De tuin in Limburg met al die prachtige oude rassen die we niet in de supermarkt vinden is vanaf half juni 2017 te bezoeken. Ik meld het maar vroeg zodat een bezoek ruim tevoren kan worden ingepland, want wat is daar veel te zien en te beleven! Er zijn zelfs plukdagen georganiseerd waarin iedereen voor een vast bedrag een eigen kratje kan vullen Wat is er nou leuker dan ter plekke aardamandel, brave hendrik, eeuwig moes, haverwortel, hertshoornweegbree, kardoen, kliswortel, molsla, palmkool, rapunzelklokje, snijselderij, teunisbloem, tuinmelde wortelpeterselie en nog veel meer te zien groeien en te (her)ontdekken. Varieer volop met groente en probeer eens iets nieuws met iets ouds!