Ted van Essen: ‘Waarom is er nog steeds geen Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor ouderen?
Publicatiedatum: 28 april 2025
Een luchtweginfectie met het RS-virus is de schrik van alle ouders van jonge baby’s. Die belanden daarmee vaak in het ziekenhuis en soms zelfs op de IC. Gelukkig start in het najaar de vaccinatie daartegen. Binnen 2 weken na de geboorte moet die prik gegeven worden. In andere landen is daar al veel ervaring mee en het blijkt een groot succes. Minder bekend is dat ook ouderen ernstig ziek kunnen worden van dit virus. Gelukkig bestaat ook voor ouderen een vaccin.
RS-vaccinatie voor ouderen
De Gezondheidsraad (GR) adviseerde vorig maand om dat RS-vaccin aan alle 75-plussers te geven en ook aan longpatiënten van 60 jaar en ouder. In andere landen bleek dat die vaccinatie minstens 2 jaar werkt. Vreemd genoeg adviseert de GR om te wachten met vaccineren tot duidelijk is of het nog langer werkt. Ik snap dat niet, want waarom zou ik daarop wachten. Ik merk wel wanneer dat dan weer nodig is. In elk geval niet elk jaar, zoals de griepprik.
De nieuwe pneumokokkenprik
Het duurt lang voordat nieuwe vaccinaties terechtkomen in een soort Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor ouderen. De griepprik, de coronaprik en de pneumokokkenprik zitten daar al lang in. Die laatste werkt tegen longontsteking en dat is vooral bij ouderen een ernstige ziekte. Er bestaat al jaren een goed vaccin voor, maar helaas is in 2020 gekozen voor een minder werkzaam vaccin dat net iets goedkoper was en elke 5 jaar herhaald moet worden. Vanaf dit jaar wordt dat betere pneumokokkenvaccin toch maar gegeven. Dat hoeft gelukkig maar 1 keer, niet elke 5 jaar. Ook voor de griepprik bestaan betere vaccins. Daarover adviseerde de GR onlangs positief. In veel landen krijgen ouderen dat al sinds enkele jaren, maar bij ons denkt de overheid altijd wat langer na over invoering van innovaties.
Ontoelaatbare verschillen tussen rijk en arm
Ik heb daar zo mijn eigen oplossing voor. Ik kocht destijds dat betere pneumokokkenvaccin zelf. Trouwens, ook de gordelroosprik schafte ik al 5 jaar geleden aan. Ik overweeg om voor de griepprik in de herfst ook maar zelf dat verbeterde vaccin aan te schaffen. Maar ja, ik heb makkelijk praten. Ik ben op de hoogte, kan het zelf betalen en nog aan mijzelf geven ook. De meeste ouderen weten niet van het bestaan af of kunnen de kosten niet dragen. Dat zou niet moeten kunnen in de Nederlandse gezondheidszorg dat vaccinatie niet toegankelijk is voor iedereen.
Vaccinatie als een investering in de toekomst
Een van de redenen dat de Nederlandse overheid zo traag is met het invoeren van nieuwe vaccinaties voor ouderen zijn de kosten. In Engeland is uitgerekend dat elk pond dat wordt gestoken in een vaccinatie 19 maal wordt terugverdiend in de maatschappij. Maar helaas kijkt men in Nederland alleen maar naar de kosten in het jaar dat de vaccinatie wordt gegeven en niet naar de opbrengsten buiten de gezondheidszorg en in de jaren daarna. Alsof je ophoudt met het verhogen van de dijken als er dit jaar nog geen overstroming is geweest. Het RVP voor kinderen liep internationaal altijd erg voorop. Voor ouderen hoeft dat kennelijk niet.
Ted van Essen was tot 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Immunisatie Stichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX Medisch. Lees hier zijn columns.
(Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Herhaaldelijk heb ik uw oproep gehoord en gezien om mij te laten vaccineren tegen gordelroos. Omdat ik uit handen van de zorg wil blijven, een verminderde weerstand heb en Prednison gebruikster ben, heb ik ondanks de prijs besloten om de vaccinatie toch te nemen. Ik wil toch waarschuwen dat het niet zaligmakend is want ik ben 9 december geënt en 20 december ziek geworden, namelijk gordelroos in mijn gezicht en oog, een welleswaar zeldzame bijwerking van de vaccinatie. Op dit moment trek ik nog steeds daar de wrange vruchten van, een pijnlijke jeuk in het gebied van de zenuw die is aangetast, dus voorhoofd en oog waar niets aan te doen is. Het was mij niet bekend dat zo iets zou kunnen gebeuren omdat je geen bijsluiter (als het daar al instaat) kan inzien zodat ik een afweging had kunnen maken.
Wat ontzettend vervelend voor u!
Kunt u me zeggen welk vaccin u gehad heeft? Shingrix of Zostavax? Ik heb n.l. gelezen dat Zostavax niet geschikt is voor mensen met een verminderde weerstand.
Beste mevrouw De Groot,
Wat een akelig verhaal! Ik neem aan dat u Shingrix heeft gekregen en niet Zostavax met levend verzwakt virus, aangezien die in Nederland nauwelijks meer wordt gebruikt. Kennelijk zaten er 11 dagen tussen vaccinatie (ik neem aan de 1e dosis?) en het ontstaan van de klachten. Mijn eerste gedachte is dus dat dit niet direct toe te schrijven is aan uitblijven van werkzaamheid van het vaccin. Er is tijd nodig voor er een goede bescherming is opgebouwd en het is van belang dat de 2e dosis ook wordt gegeven -het blijkt dat effectiviteit lager is na 1 dosis, dan na een volledige serie van 2 doses.
Dat vaccinatie met Shingrix een herpes zoster rond het oog heeft uitgelokt lijkt me erg onwaarschijnlijk. Het lijkt me meer toeval te zijn dat u een herpes zoster kreeg vlak na vaccinatie. Het opleven van het zoster virus is geen bekende bijwerking en ook niet opgenomen in de bijsluiter van Shingrix, maar wordt wel genoemd als zeer zelden voorkomende bijwerking van Zostavax.
Kortom, domme pech. Ik hoop dat uw klachten weer verdwijnen.
Ik citeer Karel van Wolferen (waar ik het hartgrondig mee eens ben): ‘De arts die de Covid-19-injectie toedient kan eveneens als ziek worden beschouwd, want door manipulatie, demoniseren en dreigementen van gezondheidsinstanties en media heeft deze arts de Eed van Hippocrates naast zich neergelegd.’ alsook: ‘Onafhankelijke experts laten weten dat groepsimmuniteit via vaccinatie een fabeltje is. Juist door de overdaad aan vaccinaties is de natuurlijke groepsimmuniteit verdwenen. Vaccinatie is zeker niet hetzelfde als immunisatie.’
Ook uit de medische wetenschap zijn inmiddels zoveel tegengeluiden (al mogen die kennelijk niet gehoord worden, waar het narratief van de overheid de dienst moet uitmaken), dat Ted van Essen zich eerst maar eens dieper in de materie moet storten alvorens al die vaccinaties aan te prijzen.
Heb ook besloten om de gordelroosvaccinatie te halen, na een aantal besmettingen in mijn omgeving.
De prijs is inderdaad pittig 210 euro per vaccinatie plus 30 euro per huisartsbezoek en dit dus 2 maal. Het vaccin moet bij de apotheek gelijk 2 maal worden afgerekend en je krijgt de tweede vaccinatie gelijk mee naar huis. De bijsluiter is dan op je gemak te lezen. Je moet zelf goed in de gaten houden dat je na 2 a 3 maanden een afspraak maakt voor de tweede prik.Investeren in mijn gezondheid was het sparen waard vind ik.
Dokter Ted,
U brengt mij in een moeilijk parket want de tweede injectie heb ik in overleg met de huisarts niet gehad.
Ik ben inderdaad gevaccineerd met Shingrix en wanneer de gordelroos is begonnen weet ik niet precies want je loopt niet gelijk naar de huisarts, het is de 20ste december wel daar geconstateerd, er is gelijk naar de oogarts gebeld en in overleg heb ik 10 dagen virusremmers gekregen en een zalf om om de 4 uur mijn oog te behandelen.
2 januari belde de huisarts hoe het met me ging en toen ze hoorde dat het niet zo goed ging moest ik naar de praktijk komen terwijl hij eigenlijk alleen voor spoedgevallen open was, mijn oog is daar aangekleurd en ik moest gelijk naar het ziekenhuis komen, daar aangekomen kreeg ik andere oogdruppels omdat mijn oogboldruk erg hoog was en er een hele rij beschadigingen in het oog zaten. nu vraag ik me af moet die tweede injectie wel of niet genomen worden want dit wil ik nooit meer meemaken.
Ik ben overigens niet tegen vaccinatie van wat dan ook want ik heb alle Corona prikken gehad en ik krijg al 28 jaar een griepinjectie.
Ik begrijp uw twijfel, mevrouw De Groot. Als we aannemen dat de gordelroos al een paar dagen voor 20 december is begonnen, dan zaten er dus minder dan 11 dagen tussen de 1ste prik en de gordelroos. Zo snel werkt zo’n vaccinatie niet en al helemaal niet na 1 injectie. Kortom, u heeft de gordelroos gekregen omdat u nog niet beschermd was door de vaccinatie.
Verder is het krijgen van gordelroos door de vaccinatie zelf zeer onwaarschijnlijk. Kortom, de kans dat u door een tweede prik opnieuw gordelroos krijgt is uiterst klein tot zeer onwaarschijnlijk. Anderzijds heeft u door het doormaken van de gordelroos veel antistoffen in het bloed. Maar helaas is een tweede keer gordelroos krijgen niet uitgesloten. Aldus redenerend zou u die tweede vaccinatie alsnog kunnen nemen.
Het lijkt mij goed om dat met uw huisarts te bespreken.
Zou het niet gandig zijn als dr. Ted van Essen een lijstje publiceert van die vaccinatie middelen die hij adviseert omdat ze volgens hem beter zijn?
Met zo’n lijstje ga ik dan naar de huisarts en zal dat met hem overleggen en zo nodig zal ik ook kiezen voor de betere medicijn