Ted van Essen: ‘Waar komt die griepgolf toch vandaan?’
Publicatiedatum: 25 januari 2025
Er is griep in het land. De meest gehoorde verklaring, ook van de dokter, is dat ‘het heerst’. Maar gek genoeg zit er een bepaalde volgorde in de verwekkers van luchtweginfectie. Het RS-virus begint vaak al voor de kerst, het influenzavirus vaak pas in januari. Het coronavirus heeft nog niet besloten wanneer het bij voorkeur toeslaat, maar het lijkt toch vooral in de herfst te zijn. En dan zijn er nog een paar verkoudheidsvirussen, het metapneumovirus en het rhinovirus, die eigenlijk de hele winterperiode wel rondzwerven. Niemand die het snapt, maar gelukkig is het wel zo dat niet al die virussen tegelijk pieken.
Komt het door de kou?
Op het zuidelijk halfrond gebeurt hetzelfde, maar een half jaar eerder. Dan is het daar winter, dus dat zal er wel mee te maken hebben. De banale verklaring is dat het van de kou komt, maar waarschijnlijker komt het omdat we in de winterperiode veel meer binnen zitten. En hoe dichter op elkaar, hoe makkelijker het virus overspringt. Meestal komen de virussen binnen vanuit school. Kinderen besmetten hun ouders en grootouders. Als je kinderen beschermt met een griepprik, worden opa en oma minder ziek. Zo doen ze dat in Engeland.
Vaccinaties zijn mogelijk
Baby’s worden het ergste ziek van het RS-virus. Ze kunnen met een prik daartegen beschermd worden en dat gaat eind van dit jaar ook gratis ingevoerd worden. Zwangeren kunnen zich nu al laten vaccineren en dan gaan de antistoffen via de placenta naar de ongeboren baby toe. Maar dat wordt niet vergoed in Nederland. In andere landen is de RS-vaccinatie ook voor ouderen al ingevoerd. Daar gebruiken ze ook al jaren betere griepvaccins. Nederland is nog lang niet zover. Bij de ontwikkeling van de kindervaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma liep Nederland altijd voorop. Wat betreft de vaccinatie van ouderen is Nederland echt een achtergebleven gebied.
Preventie kost geld, maar brengt meer op
Kennelijk vindt de overheid het allemaal niet zo belangrijk en laten ze het voor ouderen versloffen. Het kabinet straalt uit dat het allemaal te veel geld kost. Maar het is bekend dat elke euro die een vaccinatie kost, 19 keer zoveel opbrengt in besparingen op allerlei gebieden. Gevolg van die slappe houding over preventie is dat de bevolking ook gaat denken dat het niet zo belangrijk is. De vaccinatiegraad daalt onheilspellend. En niemand taalt ernaar dat jaarlijks 4.700 ouderen onnodig overlijden door influenza. Daar word ik dan weer ontzettend verdrietig van.
Het kan nog
Dus toch nog maar een advies: de griepepidemie is net pas begonnen dus de meeste slachtoffers vallen pas de komende 1-2 maanden. U kan nog altijd de griepprik gaan halen. Die werkt al na 2 weken. De huisarts heeft er vast nog wel wat liggen.
Ted van Essen was tot 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Immunisatie Stichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX Medisch. Lees hier zijn columns.
(Foto: Shutterstock)