Ted van Essen: “Laten we hopen dat iedereen een eigen huisarts kan blijven houden”
Publicatiedatum: 21 september 2022
De afgelopen week was ik een paar dagen op de 50PlusBeurs in Utrecht om voor de GGD voorlichting te geven over de herhaalprik tegen covid. Ook MAX had daar een grote stand. Elke dag waren er bekende MAX-coryfeeën. Je kon er een foto van jezelf voor de voorkant van het MAX Magazine laten maken en dat was een groot succes, gezien de wachtrijen voor de camera.
De herhaalprik
In onze kleinere GGD-stand hadden we ook geen klagen over belangstelling. Heel veel vragen gingen erover of de coronaprik nog wel nodig is. Gelukkig zijn er op dit moment weinig besmettingen, maar blijft dat zo? Mensen die besmet zijn worden minder ernstig ziek van de omicron-variant, maar gaat die nog veranderen? Zijn de tot nu toe gegeven 4 vaccinaties niet voldoende? Zijn de bijwerkingen van de coronaprik niet erger dan covid zelf?
Allemaal reële vragen, waarop niemand het ultieme antwoord kent. Het helpt wel om daarover een gesprek te voeren. We moeten varen op het oordeel van deskundigen. De Gezondheidsraad adviseert om die herhaalprik te nemen. Om zelf minder kans op ziekte te hebben. Om kwetsbare mensen in je omgeving niet te besmetten. En om ervoor te zorgen dat niet teveel mensen tegelijk ziek worden, waardoor de maatschappij weer stil komt te liggen.
12 miljard vaccinaties
Natuurlijk waren er de bekende vragen van de vaccinatie tegenstanders. Wat zit er allemaal in het vaccin? Waarom geven we een experimenteel vaccin, dat slechts voorlopig goedgekeurd zou zijn? Wat zijn de bijwerkingen op lange termijn? Mijn antwoord is altijd dat er gelukkig experts zijn die de veiligheid van vaccins beoordelen en dat na 12 miljard vaccinaties we zo langzamerhand wel weten dat de bijwerkingen soms vervelend, maar meestal onschuldig zijn. En dat het krijgen van covid heel wat meer risico heeft. Maar eerlijk gezegd willen die vaccinweigeraars dat niet horen.
Iedereen een huisarts
Het was leuk om veel kijkers van Tijd voor MAX te ontmoeten en soms ook herkend te worden. Zo vertelde iemand dat een uitzending over een nieuwe knieoperatie hem had geholpen om een beslissing te nemen over zijn behandeling. Kennelijk vertrouwt men de informatie die ik geef.
Men voelt toch een soort band na zo veel jaren. Iemand vroeg zelfs of ik even naar een plekje op de pols kon kijken en iemand anders vroeg raad over een vervolgbehandeling voor actinische keratose, waarover ik in MAX Magazine heb geschreven. Ik kreeg weer een soort huisartsengevoel. Ook in de spreekkamer is vertrouwen tussen de dokter en patiënt de basis voor goede hulp. Laten we hopen dat iedereen een eigen huisarts kan blijven houden.
(Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het vervelende van vaccinsweigeraars is niet zozeer dat ze de vaccins weigeren, maar dat ze hun zienswijze aan een voorstander irritant opdringen.
Dan doen ze op bescheiden schaal (want worden stevig gecensureerd) wat onwetende voorstanders op advies van fanatici als Hugo de Jonge (van de “frikandelprik”) doen om de spuit te “promoten”.