patiënt bij de dokter kan niet alles onthouden

Ted van Essen: ‘Je kunt niet alles onthouden’

Bij het bedenken van een nieuwe column vraag ik me soms af waarover de vorige ging. Dat was ik deze keer vergeten, maar gelukkig staan die columns allemaal op deze site (het ging over rioolwater, dan hoeft u het niet op te zoeken…). U denkt misschien: je kunt wel merken dat hij een dagje ouder wordt. Dat is ook zo. Namen schieten me soms niet gelijk te binnen, maar wie heeft dat niet. Het is bekend dat we sowieso niet alles onthouden wat ons verteld wordt.

Wat als er stress bijkomt?

Meestal kan dat geen kwaad, maar die vergeetachtigheid ontstaat ook als dokters uitleg geven over wat je mankeert. Dat is nog erger als je wat gespannen bent. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan de spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis. Vreemde omgeving, onbekende dokters en verpleegkundigen, Röntgenfoto’s, bloedafnames, echo’s: allemaal spannend. Als alles is onderzocht komt er meestal een dokter vertellen wat er aan de hand kan zijn en hoe het verder gaat.

Je onthoudt maar de helft

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen van zo’n gesprek maar de helft onthouden. Op zich niet zo vreemd, want er komt nogal wat informatie op je af. Wat is de diagnose, welke therapie bestaat daarvoor, welke medicijnen moet u innemen, en wanneer dan? Maar ook: hoe zal het beloop zijn, wanneer moet u weer aan de bel trekken als het niet goed gaat? Moet u dan bij de huisarts zijn of bij de SEH? En als er koorts bij zit: bij welke temperatuur moet u weer terugkomen? Of wanneer is de pijn erg genoeg om weer contact op te nemen?

Vraag uitleg

Zo’n gesprekje duurt soms maar een paar minuten. Als het goed is krijgt u de informatie ook op papier mee. Of u krijgt een linkje naar een website met uitleg, een afspraakkaartje voor controle, een formulier voor verder bloedonderzoek of een controlefoto. Dokters willen nog wel eens moeilijke medische termen gebruiken en die gaan vaak het ene oor in en het andere weer uit. Dikdoenerij soms, maar voor dokters gesneden koek.

Geef zelf een samenvatting van het gesprek

Natuurlijk leren dokters wel hoe ze het beste zo’n gesprek kunnen voeren. Maar in alle drukte wordt dat vaak vergeten. Eén van de truckjes die dokters geleerd hebben is om terug te vragen wat u net gehoord heeft. Als u dan wat vergeet te noemen, kan de dokter dat nog een keer vertellen. Ik heb daarom een advies voor u: wacht niet tot de dokter u vraagt wat u net gehoord heeft, maar geef zelf ongevraagd een samenvatting aan het einde van het gesprek. “Dus als ik het goed begrijp mankeer ik dit, moet ik er dat aan doen en weer terugkomen daarvoor.” Probeer het maar eens, het werkt!

Ted van Essen was tot december 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX MedischLees hier zijn columns.

(Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie