Ted van Essen: ‘Ik heb ‘m’
Publicatiedatum: 23 april 2021
Hij zit erin, de eerste coronaprik. Mijn licht aan het einde van de tunnel. Begin januari al stroopte ik mijn mouw op bij die promotiefoto voor de vaccinatiecampagne, maar nu kreeg ik hem dan echt. Niet met voorrang maar gewoon op de afgesproken volgorde, van oud naar minder oud, want bij dokteren via een beeldscherm loop je natuurlijk geen enkel risico.
Stoplichten
Over 8 weken ben ik dan beschermd tegen de IC (en erger) wat betreft COVID-19. Het afgelopen jaar was toch wel een soort rondfietsen in een drukke stad, waar alle stoplichten zijn uitgevallen: je kan nog zo voorzichtig doen, maar je hebt maar zo een ongeluk. De angst om het virus op te lopen is nu al een heel stuk weg. Die illegale party’s zullen mij niet meer raken. Die jongeren overigens wel: een derde van de IC is echt gevuld met mensen onder de 60 jaar.
Het glas is half vol
De GGD en de huisartsen hebben het toch maar mooi voor ons geregeld. Een vriendelijk mens aan de afsprakentelefoon, een prima werkende afsprakenwebsite, een SMS en een e-mail als bevestiging. En als je de prikafspraak moet wijzigen, geen probleem. In de media en ook door de discussies in de Tweede Kamer krijg je het idee dat het glas voortdurend half leeg is, maar wat mij betreft is het bijna vol. Elke week een half miljoen coronatesten en meer dan een half miljoen prikken. Die getallen zeggen op zich weinig, maar iedereen krijgt persoonlijke aandacht en de organisatie loopt gesmeerd, met receptionisten, spuitenvullers en verkeersregelaars.
Achterstallig onderhoud
De politiek heeft overigens veel boter op het hoofd. De bestrijding van infectieziekten is jaren geleden bij de gemeentes over de schutting gegooid, zonder enig budget of landelijke aansturing. En nu is iedereen verbaasd dat de bestrijding van deze pandemie niet gelijk op rolletjes loopt. Dat is een beetje een patroon: ook de jeugdzorg werd de verantwoordelijkheid van de gemeenten en kreeg gelijk een korting voor de kiezen van 30 procent omdat het zo maar vanzelf goedkoper zou worden. Het verbaast mij niet dat de zorg voor psychische problemen van kinderen schromelijk tekortschiet. En het is een godswonder hoe snel de GGD in elk geval die coronataak op orde kreeg. Het kwam misschien wat langzaam op gang, maar nu wordt elk beschikbaar vaccin binnen enkele dagen weggespoten.
Bijwerkingen
Er is in Europa, eigenlijk wereldwijd, een mooi systeem opgetuigd om bijwerkingen van de vaccinatie tijdig te signaleren. Dat blijkt prima te werken: die speciale trombose die bij het AstraZenica-vaccin optreedt bij 1 op de 100.000 prikken is snel gevonden en de behandeling daarvoor is in de medische wereld gelijk gedeeld. Dan is het natuurlijk jammer dat het prikken daarmee even stopt, maar het zou erger zijn als die zeldzame bijwerking onder de radar zou zijn gebleven. De communicatie daarover had anders gekund, maar niemand weet welke invloed dat op de vaccinatiebereidheid zou hebben gehad. Eén ding is zeker: als u boven de 60 jaar bent, zou ik die Astra-prik maar snel gaan halen, want de kans op sterven door corona is 1000 keer hoger dan die door het vaccin.
Nog even
Alle stoplichten werken weer. Ik verheug me nu al op een heerlijke terraslunch over 2 maanden. Of weer met alle kinderen en kleinkinderen aan tafel in de tuin of gewoon binnen. Dat is mijn stip op de horizon.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook ik heb de eerste prik gehad.. Heb net als Dr. Ted alleen maar goede ervaringen met de GGD. Afspreken ging vlekkeloos. Snel een afspraak gemaakt voor beide prikken. 3 april naar de GGD in Utrecht. Je voelde je daar echt welkom. Vaccineren ging erg vlot. Binnen een half uur stond ik weer bij de tram-halte. Heb de GGD ook een compliment doen toekomen per mail, waar ik keurig antwoord op kreeg. Geen enkele wanklank, ben alleen maar erg blij.
Leuke verhaaltje …pet af !
Absoluut nergens genoemd is waarmee geprikt is en dan toch ook ( het mag niet ontbreken hé ) op het eind en kolom en zoete verhaaltje over AstraZeneca hoe ze zich 60 en plussers zich zo nodig vrijwillig ook, …. moeten inenten .