Presentatie hoofdlijnenakkoord, preventie wordt op gekort

Ted van Essen: ‘Er is een hoofdlijnenakkoord, maar ik ben vooral bezorgd over de bezuinigingen op preventie’

Ze hebben er een tijdje over gedaan, maar nu ligt er dan toch een hoofdlijnenakkoord van de onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB. Er staan heel veel nieuwe en oude plannen in, maar de uitwerking moet door het nog te vormen kabinet gedaan worden. Als burger en dokter ben ik vooral bezorgd over de bezuinigingen op preventie. 

De publieke omroep

Als regelmatige gast van Omroep MAX, maar ook als gewone burger, maak ik mij zorgen over de korting op de publieke omroep (NPO). Daar kun je tenminste nog mooie programma’s bekijken zonder voortdurend gestoord te worden door reclame. De NPO kan ook een grote diversiteit van meningen de ruimte geven, zonder zich druk te hoeven maken over de kijkcijfers.

Preventie en vaccinatie

Als burger ben ik om meer redenen bezorgd over de voorgenomen plannen, maar als dokter maak ik me pas echt druk over de bezuinigingen op preventie. Het woord ‘preventie’ staat er 4 keer in, maar slechts 1 keer gaat het over gezondheid: “Preventie meer centraal, inclusief sport en bewegen, om de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen”. De andere 3 keer gaat het over preventie van criminaliteit. Het woord vaccinatie staat er 1 keer in: “Er komt een nieuwe, samenhangende aanpak van het beleid inzake vaccinaties, in het bijzonder ook voor de bescherming van kinderen”.

Bezuiniging

‘Preventie meer centraal’ en ‘een nieuwe aanpak van vaccinaties’ klinkt natuurlijk heel mooi, maar vervolgens blijkt dat er juist op de publieke gezondheidszorg, waar preventie en vaccinatie wordt uitgevoerd, 300 miljoen gekort gaat worden! Terwijl een investering in gezondheid nodig is om komende generaties gezond te houden. Nergens staat dat preventie, en met name vaccinatie, op den duur juist zorgkosten bespaart. En ook de kwaliteit van leven belangrijk verbetert. Maar ja, dat is pas jaren later en dan zit dit kabinet er niet meer.

Vaccinatie voor volwassenen

U weet, de griepprik is mijn hobby, maar tegenwoordig zijn er zoveel meer vaccins beschikbaar die het leven van ouderen of mensen met verhoogd risico dragelijker maken. Covid heeft bewezen dat vaccinatie een pandemie kan beëindigen. De pneumokokkenprik voorkomt longontsteking, de gordelroosprik langdurige pijnklachten en kinkhoest is ook voor ouderen een rampzalige kwaal waarvoor hervaccinatie zinvol zou zijn. En er komen nog nieuwe vaccins voor ouderen aan, zoals die tegen het RS-virus. In veel van de ons omringende landen zijn die vaccinaties voor volwassenen al lang ingevoerd. Nederland loopt ongelofelijk achter bij de rest van Europa. Nederland wordt een achtergebleven gebied. En niet alleen wat betreft preventie.

Ted van Essen was tot december 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX MedischLees hier zijn columns.

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (9)

    Guillaume says:

    Wat een kletskoek, ook een voormalig huisarts onwaardig. De NPO staat v.w.b. de babbelprogramma’s bol van de eenzijdige beïnvloeding ofwel linkse brainwashing, aangevoerd door D66, GL, PvdA en CDA, die het narratief van onze dictatuur (en ja, in de praktijk, ook al noemen ze dat voor de vorm democratie) uitdragen, met het bashen van Wilders / PVV, BBB en FvD als hoogste goed. Dat demoniseren flikten ze destijds bij Janmaat, leidend tot een bomaanslag met verregaande gevolgen voor zijn vrouw, de moord op Pim Fortuyn, de permanente bedreiging van Wilders en de aanslagen op Baudet. Niks onafhankelijke omroep, maar propagandisten van de dictatuur. Hun omroepinquisiteur Leeflang moest de enige onafhankelijke omroep Ongehoord Nederland de nek omdraaien, wat uiteindelijk niet is gelukt, ze moest twee keer bakzeil halen. Dr. Ted kan zich beter met medische zaken bezighouden, want politiek is niet aan hem besteed, en beïnvloeding in dezen is nogal doorzichtig. Indachtig wat op de NPO te zien en te horen is kan moeiteloos minimaal een zender verdwijnen, voor vermaak hebben we de reclamezenders. En ook dat vermaak komt vrijwel altijd uit linkerhoek, dus laat maar zitten.
    Preventie in de zorg wordt voldoende aangeduid, en heeft onder de op alle fronten bezuinigende dictatuur van Rutte c.s. enorm ingeboet, maar toen hoorde ik dr. Ted niet. Kennelijk is zijn onderscheidend vermogen ook preventief aan herziening toe.
    En vaccineren tegen alles en nog wat ondermijnt het immuunsysteem, en kan uiterst schadelijke bijwerkingen veroorzaken. AstraZeneca bijvoorbeeld eindelijk heeft toegegeven dat hun Covid-19 vectorvaccin 30% kans op hogere bijwerkingen geeft, ik laat de geheime afspraken van Von der Leyen met Pfizer waar ze geen uitsluitsel over wil geven nog maar buiten beschouwing. En beste dr. Ted, wordt al de risicovolle import van asieleisers uit nw landen getest op o.m. diverse ziektes die hier tot het verleden behoorde, en nu weer de kop opsteken, ook daar hoor ik dr. Ted niet over.
    Preventief vaccineren kent veel tegenstanders, met name uit medische hoek, en dat Covid ‘heeft bewezen dat vaccinatie een pandemie kan beëindigen is discutabel, waar plots de jaarlijks 12.500 griepdoden tot het verleden behoorde, het aantal personen met bijwerkingen ongekend groot bleek, net als de onverklaarbare oversterfte, en bewezen (ook door een aantal huisartsen aanbevolen middelen als Ivermectine) op straffe van beroepsverbod niet gebruikt mochten worden. Ik raad dr. Ted aan eens kennis te nemen van de blogs ‘Stichting Artsen (Covid) Collectief’, ‘Bijwerkingen Boosterprik’ en last but not least de ervaringsverhalen van ‘ZorgmedewerkersVerenigd’, misschien dat hij dan toch iets anders naar zijn hobby kijkt.

      Guillaume says:

      ‘…30% kans op hogere bijwerkingen’ moet zijn: ‘30% hogere kans op zeldzame bijwerkingen.’

      Heer Bommel says:

      U schrijft “En vaccineren tegen alles en nog wat ondermijnt het immuunsysteem, en kan uiterst schadelijke bijwerkingen veroorzaken. AstraZeneca bijvoorbeeld eindelijk heeft toegegeven dat hun Covid-19 vectorvaccin 30% kans op hogere bijwerkingen geeft, ik laat de geheime afspraken van Von der Leyen met Pfizer waar ze geen uitsluitsel over wil geven nog maar buiten beschouwing.”

      Inderdaad “kan” vaccineren (uiterst) schadelijke bijwerkingen hebben. Dat ontkent niemand die wetenschappelijk onderlegd is.
      Maar niet vaccineren heeft (in veel gevallen) desastreuze gevolgen. Maakt dat vaccineren goed of slecht? Was u bereid de verantwoording te nemen om, terwijl de meerderheid van de landen die zich dat konden veroorloven wel maatregelen namen en begonnen met aan te raden te vaccineren (het was niet verplicht), in Nederland gewoon helemaal niets te doen en te kijken of dat goed ging? Zeg het maar.

      En de door u genoemde “geheime” afspraken tussen Von der Leyen en wie dan ook, zijn geheim. Dus ten eerste is de vraag of ze überhaupt wel bestaan en, áls ze al bestaan, weten we dus helemaal niet wat erin staat. Of heeft iemand die “geheimen” uitgerekend met ú gedeeld omdat u zo belangrijk bent?

      Voor wat betreft mijn eerste alinea vraag ik mij af waarom u meent beter gekwalificeerd te zijn iets over gezondheid te beweren dan dokter Ted?

      Voor wat betreft mijn tweede alinea kan ik alleen maar stellen dat u natuurlijk alles kunt verzinnen en beweren. Dat heet ook wel laster en is verwerpelijk.

    Guillaume says:

    Aan: Heer Bommel

    Ik verzin niets maar houd me aan wat tot nu bekend is geworden, doorgaans breder dan wat de staatsomroep en mainstream media kwijt willen. U verwart laster met onderbouwde kritiek, een veel voorkomend verschijnsel in bepaalde kringen, als tegenargumenten ontbreken.

    De gang van zaken rond Von der Leyen onderstreept nog eens dat de rechterlijke macht tot een politiek wapen is verworden. Von der Leyen staat onder verdenking voor onregelmatigheden bij de grootschalige aanschaf van coronavaccins. De voorzitster van de Europese Commissie sms’te rechtstreeks met de CEO van Pfizer, Albert Bourla. Von der Leyen weigert inzage in de berichten. Dat riekt naar corruptie, vandaar dat het Europees OM een gerechtelijk onderzoek doet, iets dat u kennelijk is ontgaan.
    De coronavaccin-zaak legt een tijdbom onder Von der Leyens tweede termijn als voorzitster van de Europese Commissie. Europeanen zijn haar medeplichtigheid in het zaaien van de coronapaniek niet vergeten. Politici als Von der Leyen misbruikten de pandemie gretig om hun macht uit te breiden.
    Verbijsterend: het Europees OM zal het gerechtelijk onderzoek in december hervatten. Dan zijn de EU-verkiezingen achter de rug en is een nieuwe Europese Commissie gevormd, naar verwachting met Von der Leyen aan het roer.
    Wat zegt dat over het Europees OM? Dat het danst naar de pijpen van de politiek. Het is kortom een nep-OM. Net als het Europees Parlement een nep-parlement is, dat niet eens wetsvoorstellen mag indienen.
    Hoe corrupt wilt u het hebben om te begrijpen wat er aan de hand is
    De rechterlijke macht van de EU doet denken aan haar evenknie in de voormalige Sovjet Unie. Ook daar hadden rechters en officieren in principe verstrekkende bevoegdheden, maar bogen zij als een knipmes voor de politieke wensen van het Politburo.

    U beweert: ‘niet vaccineren heeft (in veel gevallen) desastreuze gevolgen’. Dat kunt u helemaal niet beweren, want een veronderstelling die niet bewezen kan worden, niet vooraf, niet achteraf. Waar je wel vraagtekens bij kunt zetten is het volgende, op waarheid berustend. Ik (75) heb in mijn jeugd enkele malen griep gehad, dat je destijds gewoon in bed moest uitzingen, daarna nooit meer. Een griepspuit heb ik altijd geweigerd, want ging uit van eigen immuunsysteem. Mijn vrouw (eveneens 75) heeft zich door huisarts twee jaar geleden laten overhalen tot een griepspuit, en kreeg twee weken later griep, wat ze eerder evenmin ooit gehad heeft, op haar jeugd na.

    Dr. Ted is God niet, en kan ook niet alle kennis in huis hebben, wat eveneens veel specialisten betreft, ik heb het hier eerder beschreven v.w.b. endoscopische herniaoperaties via de PTED.
    Dat meerderheid van landen tot dergelijke maatregelen overgaan zegt niets, of het moet de invloed en macht van de farmaceutische industrie betreffen, die ongekend groot is.
    Ik kan er lang over uitweiden, maar raad ook u aan de praktijk op te zoeken in de aan het slot van de vorige mail genoemde blogs. En kijk dan gelijk even op het blog van Jan Bonte, corona kritisch neuroloog, die het waagde een eigen koers te varen, ook in het belang van de patienten.

      Heer Bommel says:

      Ik ben zelf bejaard en blij dat ik de normale vaccinaties in mijn jeugd en militaire dienstplichttijd gehad heb.
      En ik haal sinds een paar jaar toch de griepprik omdat mijn vrouw, met een defecte hartklep, een paar jaar geleden bijna stierf. Want ja, ruim 40° koorts is niet goed als je oud bent want je bent niet meer zo sterk als vroeger en de volgende variant van de griep kan zwak of sterk zijn.

      Maar als u in het algemeen vindt dat vaccinaties nergens (bewezen) goed voor zijn terwijl er hordes mensen in arme landen stierven en sterven aan ziektes waar vaccins voor bestaan die al vele tientallen jaren bewezen hebben te werken, dan bent u niet meer te helpen. Maar ik laat u uw “geloof” want er is vrijheid van religie in Nederland.
      En natuurlijk is de kennis die je opdoet op YT, FB, Telegram en van die een of twee wetenschappers die er anders over denken dan de rest van hun collega’s van doorslaggevende betekenis. Dat snapt een kind.

      Bij uw verhaal over de EU en hoe die hun macht hebben uitgebreid door alles rondom COVID-19, kan ik ook alleen nog maar de schouders ophalen.
      Niet dat ik mevrouw Von der Leyen überhaupt goed vind. Ook niet omdat ik niet zie dat er heel wat te verbeteren is aan de EU. Maar wel omdat ik denk dat we een gezamenlijke organisatie moeten hebben om in balans te blijven met andere grote economieën.

      (En ook de farmaceutische industrie draag ik geen warm hart toe. Maar er zijn ook gewoon nog heel veel wetenschappers die aan een universiteit werken en in de Corona tijd onderzochten wat er gedaan kon worden tegen de besmettingen. Dat vlakt u gewoon uit. )

      Maar uw vriend in Moskou zal u wel dankbaar zijn.
      Of die in Peking of Washington.
      Want per slot hebben al die partijen er baat bij de EU af te breken. Lekker weer allemaal kleine onmachtige landjes die je fijn tegen elkaar uit kan spelen. En natuurlijk weer voor iedereen zijn eigen grensbewaking en valuta.

      Ik wens u een fijne toekomst.
      En wat ben ik blij dat ik al zo oud ben.

      Heer Bommel says:

      Oh ja, u beantwoordt me in vraag niet. Ik herhaal hem:

      Was u bereid de verantwoording te nemen om, terwijl de meerderheid van de landen die zich dat konden veroorloven wel maatregelen namen en begonnen met aan te raden te vaccineren (het was niet verplicht), in Nederland gewoon helemaal niets te doen en te kijken of dat goed ging?

    Guillaume says:

    Kennelijk heeft u mijn advies aan het slot van mijn vorige betoog in de wind geslagen, dat is aan u. Ik zeg niet dat vaccinaties goed of slecht zijn, maar dat het bewijs ervoor niet te leveren is, waarbij ik Covid-19 voor ogen had, dat had ik misschien moeten vermelden. Er bestaat een zeer brede kritiek op de gang van zaken bij Covid-19, die niet gehoord mocht en mag worden, dat zegt genoeg. Ik verwees u niet voor niets door naar betr. blogs, uw bagatelliseren doet geen recht aan de praktijk.
    Ik heb in de praktijk ernstige missers van huisartsen moeten ervaren, bij zowel mezelf, mijn vrouw en mijn zoon. In twee gevallen missers die door het ziekenhuis moesten worden gecorrigeerd, het derde geval kwam aan het licht via het tel. advies a.d.h.v. een foto van onze zoon door een aangeraden helderziende die honderd km verder woonde, resulterend in jarenlange ziekenhuisbegeleiding. Ik ontken niet dat huisartsen veel kennis en ervaring in huis hebben, maar hou voortschrijdend inzicht altijd voor ogen, absolute waarheden bestaan niet. En goddank heb ik een zelfdenkend vermogen, en laat me niet manipuleren door welke richting ook, maar maak eigen afwegingen, dat schijnt een democratisch recht te zijn, tot Covid-19 zich aandiende.

    De sociale media gaan volledig aan me voorbij, ook als lid van Mensa heb ik daar niets te zoeken. En ik heb geen vrienden in Moskou, Peking (ik ben Rosenmoller van GL niet) en Washington, maar herken die opmerking wel van intolerant extreemlinks. En ook laat ik mijn (klein)kinderen niet blootstellen aan de grillen van een geweten- en gevoelloze psychopaat die met zijn criminele bende ons land gedurende 13 jaar aan de rand van de afgrond heeft gebracht en die ons ongevraagd en zonder draagvlak een Amerikaanse proxy oorlog met Rusland in sleurt om zijn c.v. mee op te leuken, als SG van de NAVO. Wat Rusland betreft wordt het tijd dat u de causaliteit eens grondig onderzoekt, alvorens maar wat onzin te spuien. Resumerend: als u tien keer (vanwege expansiedriften) tegen de schenen wordt geschopt, schopt u een keer terug, logisch, en niet ondenkbaar dat het door het gewelddadige Amerika (kijk de geschiedenis er maar op na) doelbewust is gebeurd. Met absurde sancties als gevolg die het zelfde Amerika met veel meer reden nooit ten deel zijn gevallen, dat zegt genoeg. En als je dankzij het westerse fascisme 26 miljoen mensen in WOII hebt verloren, dan ben je waakzaam als het EUSSR fascisme zich wederom aan je grenzen aandient, met niet geheel toevallig weer Duitsers als Von der Leyen en Schwab aan het roer, twee wolven in schaapskleren.
    Daar laat ik het graag bij, want u en ik veranderen niets aan elkaars mening, dat is inmiddels wel duidelijk.
    Om uw laatste vraag te beantwoorden: ik neem de verantwoording niet voor andere landen en individuen, dat is immers aan betreffende landen en inwoners. En aantallen zeggen niets over kwaliteit; vrijwel heel Duitsland stond destijds achter Hitler, dat weet u vast nog wel, en hij had een Minister van Propaganda die dat in de juiste banen wist te leiden. Onze staatsomroep en mainstream media kunnen daar zelfs een voorbeeld aan nemen. Fijn weekend!
    .

      Heer Bommel says:

      Inderdaad heb ik uw advies niet opgevolgd.
      En deze keer ben ik in uw tekst bijna gestopt bij “helderziende”.

      Conclusie trekken voor een grote groep op basis van een of twee incidenten (vrouw op leeftijd en zoon) deugt niet.
      Maar als het voor u goed voelt moet u vooral genieten van het resultaat.
      Zelfs ik heb dat ook wel eens gedaan. Want wij zijn het er over eens dat de medische wetenschap veel weet maar niet alles weet. En ook in mijn leven heb ik wel eens goede resultaten geboekt die mijn huisarts niet zou hebben verwacht. Als het werkt, maakt het mij niet uit.
      En er zijn zeker onbekwame (huis)artsen en ik hoop dat dat in de toekomst door inzet van kunstmatige intelligentie (t.b.v. diagnose) een stuk minder gevaarlijk wordt.

      COVID was een abnormale situatie. Ik ben blij dat ik niet op de stoel van welke premier of minister in welk land dan ook zat. Want de meeste daarvan zijn jurist of econoom en hebben dus geen verstand van dit soort zaken. Maar zelfs voor de epidemiologen was het een moeilijk inschatbare zaak.
      Ik denk dat als de Nederlandse regering helemaal geen maatregelen en acties had ondernomen, er ook moord en brand geschreeuwd zou zijn.
      U had overigens gewoon het recht vaccinatie te weigeren.

      Bij toekomstige uitbraken van epidemische ziekten zullen veel mensen vaccinatie weigeren. Dat is voor hen een vrije keuze en voor velen zou het fataal kunnen aflopen. Maar aan elk nadeel kleeft een voordeel. Er zijn te veel mensen op de wereld en het door Darwin gepredikte “survival of the fittest” geldt nog steeds. Het zal dus ook sommige knelpunten in onze huidige samenleving oplossen en dat vind ik goed.
      Zonder vaccinatie zal ook de kindersterfte oplopen en gemiddelde leeftijd dalen. De generatie daarop zal dan weer andere beslissingen nemen. Het is vaak een golfbeweging.

      Ik ben in ieder geval zeer tevreden met de dertig inentingen die ik in de eerste dertig jaar van mijn leven heb gekregen. En met de rest eigenlijk ook. Maar ik weet hoe het werkt, dat het geen 100% zekerheid geeft en dat de een of andere vaccinatie dus onder omstandigheden voor herhaling vatbaar is.

      Ik ben overigens niet links, laat staan extreem links maar begrijp dat u met rechts (Von der Leyen, M. Rutte) ook niet veel opheeft.

      Uw verdere uitlatingen getuigen van weinig kennis van internationaal recht en zijn mijns inziens tenminste deels beneden peil. En ik vermoed dus toch dat uw kennis tenminste deels van RT en Telegram-kanalen stamt.

      Ik wens u een fijne zondag.

      Guillaume says:

      Aan: Heer Bommel
      Mijn advies betrof de ervaringen van artsen en patiënten uit de praktijk, maar met uw hoofd in het zand lastig te zien, dat geef ik toe.
      En de ervaring met de helderziende ging over een door hem gesignaleerd ernstig ijzertekort bij zoonlief, dat huisarts weigerde te erkennen, waarop we doorzetten en in het ziekenhuis bleek dat te kloppen, dusdanig ernstig dat hij twee dagen aan het ijzerinfuus moest liggen, waarna jaren onder behandeling bij een kinderarts volgde, dus u kunt beter doorlezen dan wegkijken.
      Onze ervaringen worden door diverse mensen gedeeld in, en door velen buiten ons sociale netwetwerk, ik heb het alleen aangekaart als voorbeeld. Misschien kunt u zich het programma Medische Missers nog herinneren, dat helaas van de treurbuis werd gehaald, maar u mag denken wat u wilt.
      Wat Covid betreft heb ik minder vertrouwen in een omhoog gevallen onderwijzer die als stopverf moest functioneren dan in een specialist, maar ook specialisten lieten steken vallen, spraken elkaar tegen en gaven onjuiste info, ook over de herkomst. Genoemde blogs ter bevestiging.
      En nee, weigeren had consequenties, want overal werd de IQ-code gevraagd, restaurants, hotels enz. Inmiddels zijn de lockdowns en mondkapjes onzinnig en zelfs schadelijk verklaard.
      Tenslotte: uw vermoedens zijn onjuist, dus had u ongecontroleerd beter achterwege kunnen laten, maar ook die vooroordelen ken ik van links.
      En daar laat ik het bij, want verschillende bloedgroepen. Fijn weekend!