Naar cookieinstellingen
suiker in soep

Suiker in mijn soep?

Ik schreef er vorige maand al over. De verborgen suikers in onze zogenaamde ‘gezonde’ ontbijtjes. Maar die verborgen suikers zitten in veel meer dingen dan we denken.  En ik word er eerlijk gezegd steeds opstandiger van. Nu heb ik niks tegen suiker, maar ik wil wel weten waar ze inzitten en vooral hoeveel; dan kan ik de keuze maken of ik iets wel of niet eet of in welke hoeveelheid.  Soms zit er namelijk zoveel suiker in een product dat je hoogst waarschijnlijk een andere keuze zou maken als je zou weten dat er zoveel suiker in zat.

Suiker in soep

Neem nou een pak Chinese tomatensoep van Unox. Daarin zitten 32 gram suikers volgens de verpakking. Nu wil ik best meegaan in de veronderstelling dat daarvan een deel natuurlijk suikers zijn uit de tomaten, maar stel dat er 200 gram tomaten in dat pak zitten (en dan ben ik heel genereus) dan bezitten die niet meer dan 6 gram natuurlijke suikers. Dus zo’n portie soep bevat per kom toch al snel 4 suikerklontjes (à 3 gram) en of ik dat nu wil.

Suiker, suiker en nog eens suiker

En zo zijn er nog wat voorbeelden die  mij in elk geval nog harder weg doen rennen van kant en klaar. Chilisaus bijvoorbeeld: Ook al weet ik dat chilisaus niet voor niks sweet chilisaus heet, toch was ook ik verbijsterd dat er maar liefst 71 klontjes zitten in een fles van 500 milliliter. Ter vergelijking: net zoveel als in een cake. Conimex satésaus, nog zo een. Zelf maak ik hem nooit met suiker, maar in de milde kant en klaar versie (400 gram) zit maar liefst 96 gram suikers oftewel 32 klontjes!! Joppiesaus (Elite), op ambachtelijke wijze gemaakt staat er op de verpakking, maar wie zou er in hemelsnaam zelf in een hoeveelheid van 850 gram meer dan 125 gram suiker stoppen? En nog een, die misschien niet direct voor de hand ligt: in magere en halfvolle koffiemelk zit 10 procent suiker, in koffieroom maar 3,5 procent.

‘Zoete’ rijtjes

Het is nogal ingewikkeld om etiketten te lezen met al die namen op de verpakking, want zou er alleen maar suiker staan dan was het allemaal nog te overzien. Hoeveel verschillende suikers er zijn en onder welke verschillende namen ze bekend zijn maakt verwarring alleen maar groter. Je moet er bijna een studie voor doen om ze allemaal te herkennen. Daarom hier een paar ‘zoete’ rijtjes met de verschillende soorten/namen die allemaal suiker zijn en tenslotte nog 2 lijstjes met chemische suikervervangers en hun E nummer. En ook die vermijd ik graag.

Suikers:

  • Druivensuiker, dextrose
  • Fructose, fruitsuiker
  • Glucose, galactose en lactose (melksuiker)
  • Gula djawa
  • Honing
  • Invertsuiker
  • Isoglucose
  • Rietsuiker, demerara
  • Kristal- castor- of melissuiker, bietsuiker
  • Kandij-, basterd- , gelei en poedersuiker
  • Kokosbloesem (of-bloem)suiker
  • Palmsuiker
  • Sacharose
  • Sucrose

Siropen of stropen:

  • Agavesiroop
  • Ahornsiroop of Esdoornsiroop
  • Bietenstroop
  • Dadelstroop
  • Fructosesiroop
  • High fructose corn syrup (HFCS), ook wel Isoglucose
  • Invertsiroop of invertsuikerstroop
  • Johannesbrood(pit)siroop
  • Maissiroop
  • Maltose
  • Melasse of Molasse
  • Moutstroop of -siroop
  • Rietsuikersiroop
  • Rijststroop
  • Speltstroop
  • Tarwe(glucose)siroop

En dan zijn er nog allerlei vruchtenconcentraten die soms gewoon vruchtenconcentraat heten en dan weer druivensapconcentraat, appelsap- of perensapconcentraat worden genoemd.

En tenslotte de chemische zoetstoffen (E-nummers):

  • Sorbitol met e-nummer E 420
  • Mannitol met e-nummer E 421
  • Isomalt met e-nummer E 953
  • Polyglicitolstroop  met e-nummer E 964
  • Moltitol  met e-nummer E 965
  • Lactitol met e-nummer E966
  • Xylitol met e-nummer E 967
  • Erytritol met e-nummer E968
  • Acesulfaam-K met e-nummer E 950
  • Aspartaam met e-nummer E 951
  • Cyclamaten met e-nummer E 952
  • Sacharinen met e-nummer E 954
  • Sucralose met e-nummer E 955
  • Thaumatine met e-nummer E 957
  • Neohesperidine-DC met e-nummer E 959
  • Steviolglycosiden met e-nummer E 960
  • Neotaam met e-nummer E 961
  • Aspartaam-acesulfaamzout met e-nummer E 962
  • Advantaam met e-nummer E 969

Geef een reactie

Reacties (5)

    kahavee says:

    De natuurwinkel verkoopt ook nog OERZOET.

      Marianne Steenstra says:

      oerzoet is wel zoet maar heeft een onprettige bijsmaak.(bitter)

    Elise Xhaflaire says:

    youtu.be/bRvEHn6fKWE & GENIET VAN . . . McGuire Sisters – Sugartime lyrics
    Sugar in the morning
    Sugar in the evening
    Sugar at suppertime
    Be my little sugar
    And love me all the time . . . . etc.
    Zonnegroet uit Breda – ELISE XHAFLAIRE

    Marianne Steenstra says:

    Jannie ik weet er alles van, want ik ben n.l. allergisch voor geraffineerde suiker en witmeel(bloem dus). Waarom wordt er toch regelmatig gebakken met witte bloem en weinig met volkorenmeel of spelt of maismeel. Voor suiker gebruik ik meestal rietsuiker, deze heb je ook in wit en poedersuiker. f en toe gebruik ik zoetstof( b.v. als ik uit eten ga), want honing mag ik ook maar in beperkte mate(vanwege gisting).

    narcis says:

    Geachte redactie, Zit op het randje van diabetisch 2 en probeer geen suiker tot mij te nemen op een flink stuk chocolade na het eten na; moet zoveel mogelijk donkere chocolade nemen maar wat sta ik veel etiketten te lezen! Dank voor het stukje over die soepen. Woon vlakbij een Hema en vroeg hen jaren geleden om minder suiker in hun producten te doen, nee dat ging niet. Ben blij dat A-H dat eindelijk nu wel eindelijk wat doet.
    Jamin in de Leidse straat had eerst een plank met chocolade repen zonder suiker en door de geringe vraag verkopen ze het niet meer! Om hopeloos van te worden!
    Hoe meer er over gezegd wordt hoe duidelijker het wordt al die verborgen suikerklonten!!!
    Dank dat u er over schreef!
    Met een hartelijke groet,
    Bert Kuit.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.