stofzuiger

Ruzie met een stofzuiger

Onlangs belde een MAX-lid ons met een niet alledaags probleem. Wat was het geval: mevrouw was haar auto aan het stofzuigen in de wasstraat, toen plotseling het mondstuk van de stofzuigerslang losraakte. Bevrijd van het mondstuk begon de slang te zwabberen, kwam al slingerend tegen de broek van mevrouw aan en zoog zo de autosleutel en de huissleutels van mevrouw op. Die verdwenen in een ondergrondse stofcontainer. Na een onbenijdenswaardige zoektocht van een medewerker in de enorme stofzuigerzak werden de sleutels weer teruggevonden, maar de elektronica in de autosleutel had de reis niet overleefd. Kosten van een nieuwe autosleutel: 225 euro! De eigenaar van de wasstraat meende te kunnen volstaan met het klassieke “dat doet-ie anders nooit”, en voelde zich niet verplicht de schade te vergoeden. Wel wilde hij mevrouw een tegoedbon voor een nieuwe wasbeurt geven. Dat zag zij niet zitten en ze belde de MAX Ombudsman om raad.

De eigenaar van de wasstraat is verantwoordelijk voor een goed functionerende stofzuigerslang. Het mondstuk moet niet onverwacht kunnen losraken, want de kans op schade als gevolg daarvan is groter dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo’n professionele stofzuiger heeft namelijk 3 keer zoveel zuigkracht als een huishoudelijke stofzuiger. Deze keer waren het sleutels die in de slang verdwenen, maar het hadden ook dure juwelen, een kunstgebit of een klein huisdier kunnen zijn. Naarmate de kans op (aanzienlijke) schade groter is, mogen er meer voorzorgsmaatregelen worden verwacht. In dit geval mag je als klant verwachten dat het mondstuk niet zomaar kan losraken.

Kan dit zomaar?

Mevrouw had haar rechtsbijstandverzekering al ingeschakeld, en die had haar gewezen op een voorbeeldbrief waarmee ze haar schade kon claimen. Die maakte weinig indruk, maar na onze bemoeienissen wilde de eigenaar van de wasstraat uiteindelijk 100 euro vergoeden. Al iets beter dan een tegoedbon, maar nog steeds niet voldoende. Terug dus naar de rechtsbijstandverzekeraar. Deze zag het niet zitten om voor 125 euro te gaan procederen en besloot dit bedrag dan maar zelf aan mevrouw uit te betalen. Eind goed, al goed dus!

Tips

  • Aarzel niet om ook voor kleinere schadebedragen uw rechtsbijstandverzekeraar in te schakelen. Ook daarvoor bent u tenslotte verzekerd. Ga dan wel na of u een eigen risico heeft.
  • Bedenk dat uw rechtsbijstandverzekeraar bij kleinere schadebedragen de mogelijkheid heeft om de schade zelf te vergoeden. De echte aansprakelijke partij komt er dan weliswaar (te) goed vanaf, maar uw probleem is wel snel opgelost!

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie