Rogier de Haan: ‘Zoektocht naar oude levensverzekeringen’
Publicatiedatum: 27 maart 2025
Meer dan 50 jaar waren Ben en Sumarsiena van Rosendal samen. Vorig jaar overleed Sumarsiena en bleef Ben alleen achter. Hij mist haar elk moment van de dag. Al die tijd zit daar nog een stekend gevoel bij: Ben vindt dat uitvaartverzekeraar DELA na haar overlijden zonder respect en zorgvuldigheid handelt.
Toen ze trouwden, kreeg Sumarsiena enkele waardepapieren mee van haar vader. Het waren 3 levensverzekeringen, uit te keren bij haar overlijden. Naar de maatstaven van nu ging het niet om een fortuin: zo’n 800 gulden in totaal. Maar Ben wist dat zijn schoonvader er hard voor had gewerkt. Ze namen de papieren in dank aan. Tientallen jaren werden ze zorgvuldig bewaard.
Andere verzekeraars
Toen Sumarsiena overleed, waren de levensverzekeringen dan ook snel gevonden. De maatschappijen waarbij de verzekeringen waren afgesloten, bestonden allang niet meer. Maar via een zoekactie op het internet achterhaalde Ben al snel bij welke verzekeraars de polissen tegenwoordig waren ondergebracht: twee leidden naar ASR. De derde polis was in 1965 afgesloten bij ‘CUVA’. Deze organisatie was ooit via Yarden overgenomen door DELA. ASR betaalde de polissen zonder problemen uit. Maar toen Ben zich meldde bij DELA, kreeg hij te horen dat ze niets voor hem konden doen. De polis was namelijk niet terug te vinden in de administratie. “Dan moeten jullie maar beter zoeken”, was Bens reactie. Het maakte geen indruk. Daarop belde Ben naar ons spreekuur.
Hoe zit het juridisch?
Om een levensverzekering te gelde te maken, is het tonen van het polisblad onvoldoende. Je zal ook moeten bewijzen dat de premie volledig is betaald. Dit bewijs had Ben, en hij had het ook laten zien aan DELA. Daarmee lag de bal weer bij DELA. De enkele constatering dat zij niets kunnen terugvinden in hun administratie, is dan niet voldoende. In feite sloeg Ben juridisch de spijker op de kop met zijn opmerking dat ze dan maar beter moeten zoeken.
Levensverzekering gevonden
Wij drongen daarom nogmaals aan bij DELA. Deze keer werd er beter gezocht. De polis van de levensverzekering bleek niet naar DELA te zijn verhuisd, maar zou via enkele omwegen bij Nationale-Nederlanden terecht zijn gekomen. Maar ook Nationale-Nederlanden kon de polis niet vinden. Dus ook daar vroegen we de zoektocht te intensiveren. En jawel, de polis kwam eindelijk boven water. Het bleek dat Nationale-Nederlanden de persoonsgegevens van Sumarsiena verkeerd had geadministreerd, waardoor de polis bijna onvindbaar was geworden.
Levens- of uitvaartverzekering
Meer dan een halfjaar na het overlijden werd de levensverzekering dan eindelijk uitgekeerd. Geen groot bedrag, maar voor Ben telt dat Sumarsiena eindelijk het respect en de zorgvuldigheid heeft gekregen die zij verdient. Denkt u dat u of uw overleden dierbare misschien ook een levens- of uitvaartverzekering heeft? Ook als uzelf geen polis kunt vinden, kunt u nagaan of ergens nog een bedrag klaarstaat. Jaarlijks leidt dit alsnog tot duizenden uitkeringen. Belt u voor informatie naar ons spreekuur.
Rogier de Haan heeft in 2013 samen met Jeanine Janssen MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Hierover gaan de columns van Rogier de Haan. Lees hier al zijn columns.
(Foto ter illustratie: Shutterstock)