Tuinomheining

Rogier de Haan: ‘Succes: grensconflict eindigt in vrede’

Eind vorig jaar schreven we over het al jaren slepende grondconflict tussen mevrouw Smit en de gemeente Echteld. De gemeente beweerde dat mevrouw Smits een strook gemeentegrond van een meter in haar voortuin illegaal bij haar tuin had getrokken. Mevrouw Smits kreeg de keuze: ze kon de grond gaan huren óf teruggeven aan de gemeente. De tuinomheining zou ze dan moeten weghalen.

Mevrouw Smits was met stomheid geslagen. De gemeente kwam in 2020 uit het niets met deze claim, terwijl ze er op dat moment al 32 jaar woonde. Als eerste bewoner had ze zelfs de bouwtekeningen nog. Daarop stond het perceel precies ingetekend zoals het er nu nog steeds bij ligt. De gemeente was kennelijk ook nooit iets raars opgevallen. Totdat de gemeente in 2020 luchtfoto’s van het dorp over de kadastrale kaart legde. Dit maakte zichtbaar dat de strook van 1 meter inderdaad van de gemeente was; het had verkeerd in de bouwtekening gestaan. Toch peinsde mevrouw Smits er niet over om de grond af te staan of te gaan huren. Als de gemeente ooit al in haar recht had gestaan, had ze veel eerder in actie moeten komen. Na een paar jaar soebatten zette de gemeente een advocaat op de zaak. Mevrouw Smits belde daarop naar ons spreekuur.

Bevrijdende verjaring

Beiden hebben een punt. Bij de bouw van het huis was de gemeente eigenaar van de grondstrook. Maar door vervolgens meer dan 20 jaar niets te doen, kan de gemeente de eigendom verliezen aan mevrouw Smits. In het recht wordt dit ‘bevrijdende verjaring’ genoemd. Cruciaal hiervoor is dat mevrouw Smits de grond gedurende 20 jaar in bezit heeft gehad. Pas op: het gebruiken of onderhouden van een niet omheind stuk gemeentegrond is geen bezit. Van bevrijdende verjaring is alleen sprake als ze het stuk grond meer dan 20 jaar heeft gebruikt alsof het van haarzelf is. Bijvoorbeeld doordat ze het al die tijd heeft afgeschermd met een haag of hek. De bewijslast ligt bij mevrouw Smits.

Oud hek

Voor mevrouw Smits komt het er dus op aan dat ze kan bewijzen hoe lang het hek er al staat. Dat lijkt geen probleem. Verschillende oud-buren bevestigen dit zwart op wit. Eén buurman verklaart het hek zelf te hebben geplaatst, in de jaren 90. Het hek zelf is ondersteunend bewijs: het ziet er héél oud uit. Toch houdt de gemeente voet bij stuk. Die accepteert alleen beeldmateriaal als bewijs, ondanks dat de wet dit niet voorschrijft. En dus duurt het grensgeschil voort.

Bevrijdingsdag

In onze vorige column vroegen we ons hardop af of het nu weer 20 jaar zou gaan duren. Gelukkig kwam het niet zover. De buurvrouw van mevrouw Smits vond oude filmpjes uit Echteld op Facebook. Op één van die filmpjes is een feestelijke optocht te zien, op Bevrijdingsdag 1995. En jawel: op het filmpje is de tuin van mevrouw Smits te zien. Duidelijk omheind. Na het zien van dit filmpje is de gemeente alsnog overtuigd. Dankzij Bevrijdingsdag is de bevrijdende verjaring eindelijk erkend.

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Rogier de Haan heeft in 2013 samen met Jeanine Janssen MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Hierover gaan de columns van Rogier de Haan. Lees hier al zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie