Klanten bij een PTT-loket, medewerkers lopen aanvulling op pensioen mis

Rogier de Haan: ‘Samenlooptoeslag voor oud PTT’ers: grote belangen’

Sinds de recente Meldpuntuitzending en onze column over de pensioenen van oud-PTT’ers is ons spreekuur overspoeld met duizenden telefoontjes. Als u er niet doorkwam: nu weet hoe dat komt. Bent u zo’n oud PTT’er, dan vragen we u daarom om, indien mogelijk, op www.maxvandaag.nl/pttpensioen uw gegevens in te vullen. Vervolgens houden we u met mailberichten op de hoogte van de ontwikkelingen.

Hoe zat het ook alweer? Een paar jaar geleden ontdekten we een tot dan toe vrij onbekende pensioenaanvulling van het ABP. Tweeverdieners bouwden daar tot 1995 door een fout te weinig pensioen op. Die fout compenseert het ABP met de aanvulling samenvallende diensttijd, die gepensioneerden zelf moeten aanvragen. Maar die bleken de aanvulling veelal niet te kennen. Met onze columns hielpen we tienduizenden gepensioneerden alsnog aan deze pensioenaanvulling.

Toeslag een wassen neus

Oud PTT’ers bouwden vóór de privatisering van de PTT in 1989 ook pensioen op bij ABP. Tweeverdienende PTT’ers hadden daardoor te maken met hetzelfde pensioentekort. Na de privatisering werden die pensioenen overgeheveld naar KPN en PostNL. Inclusief pensioentekort. KPN en PostNL kennen daarom een vergelijkbare pensioenaanvulling voor deze tweeverdieners: de ‘samenlooptoeslag”’ In de praktijk blijkt dit een wassen neus: door een handige rekentruc heeft vrijwel niemand recht op deze toeslag.

Pensioentekort door fout PTT

Wat we op dit moment dus weten, is dat duizenden, te vrezen valt tienduizenden, tweeverdienende oud PTT’ers door een fout een pensioentekort hebben en daar niet voor worden gecompenseerd. En dat ze, als ze bij ABP hadden kunnen blijven, wél waren gecompenseerd. Kortom: we weten dat deze oud PTT’ers een, vaak forse, pensioenaanvulling door de neus wordt geboord. Wat we nog niet weten, is hoe de beslissingen over de ‘samenlooptoeslag’ zijn gemaakt, door wie en wanneer. We kunnen daarom nog niet zeggen of ze de zaak op een of andere manier juridisch hebben kunnen dichttimmeren. En dus ook niet of een juridische claim zinvol is.

Samenlooptoeslag

Wel hebben we belangrijke aanwijzingen dat het ook juridisch niet goed zit. Zo schrijft de wet voor dat de pensioenfondsen van KPN en PostNL een pensioen moeten aanbieden dat ‘in elk geval gelijkwaardig’ is aan dat van ABP. Bij andere privatiseringen was dit ook een wettelijke eis. Bijvoorbeeld bij de privatisering van ABP zelf, in 1996. En bij de privatisering van de NS. Deze fondsen geven hun gepensioneerden wél een compensatie voor ditzelfde pensioentekort. Zonder rekentrucjes. Spelen zij voor Sinterklaas, of kleuren KPN en PostNL misschien buiten de lijnen van de wet? Ook zien we dat de fondsen van KPN en PostNL de berekening van de ‘samenlooptoeslag’ in de loop van de jaren enkele keren hebben aangepast. Naar het zich laat aanzien was dat elke keer in het nadeel van de tweeverdieners. Verder blijkt dat de pensioenfondsen vrijwel geen, of juist verkeerde, informatie hebben verstrekt over de samenlooptoeslag. Ook hierover zijn juridische noten te kraken.

We gaan voor u door!

De belangen zijn groot. Wij willen de onderste steen boven hebben. Daarom gaan we eerst verder in gesprek met de fondsen, en verder met informatie verzamelen. Daarna kunnen we knopen doorhakken over eventuele vervolgstappen.

De vele reacties op de uitzending van Meldpunt en deze column van MAX Ombudsman over de PTT-pensioenen in MAX Magazine en hier op MAX Vandaag, leiden tot lange wachttijden in het telefonische spreekuur. Daarom: wilt u informatie over de PTT-pensioenen? Laat het weten via het formulier op deze pagina

(Foto: ANP)

Geef een reactie