abp

Rogier de Haan: Pensioenfondsen maken recht krom

Vrijwel alle pensioenfondsen spreken recht achter gesloten deuren. Daarmee overtreden ze één van de hoofdvoorwaarden voor een goed functionerend rechtssysteem: openbaarheid. De zaak van Thea de Moor laat zien waarom dat zeer kwalijk is.

Thea heeft een pensioen opgebouwd bij ABP. Een deel daarvan is voorwaardelijk. Dat voorwaardelijke pensioen is ooit bedacht als opvolger van de VUT-regeling, en wordt alleen definitief als je blijft doorwerken tot je pensioen. Helaas zit dat er voor Thea niet in; ze stopt haar 61ste met werken. Van tevoren belt ze nog met ABP, om te vragen naar de gevolgen voor haar pensioen. In het gesprek dat volgt, wordt haar niets verteld over het feit dat ze haar voorwaardelijke pensioen kwijtspeelt.

Zo kan het wel…

Daar komt Thea pas achter als ze haar pensioenoverzicht ontvangt. Dat is ineens 3.000 euro per jaar lager: haar voorwaardelijke pensioen is verdwenen. Ze klaagt erover bij ABP, zonder resultaat. Een paar jaar later leest ze in MAX Magazine dat wij iemand in een vergelijkbare situatie alsnog aan zijn voorwaardelijke pensioen hebben weten te helpen. Wij hebben namelijk ontdekt dat er een manier is om het voorwaardelijke pensioen veilig te stellen, ook als je zoals Thea eerder stopt met werken. De truc is om alvast 10 procent van je pensioen te laten ingaan. Bij ABP kan dat al vanaf je 60e. Als je dat doet, wordt je voorwaardelijke pensioen definitief; het kan niet meer worden afgepakt.

Schending van de zorgplicht

Thea vindt dat ABP haar over deze truc had moeten vertellen. Ze dient weer een klacht in bij ABP. Weer vangt ze bot. Daarop neemt ze contact met ons op. Wij vertellen haar hoe we de truc hebben ontdekt die we in de column beschreven. Per toeval hadden we de hand weten te leggen op een uitspraak van het College van Beroep, dat is de hoger beroepsinstantie van ABP. Dat had in een zaak zoals die van Thea geoordeeld dat ABP moet uitleggen hoe je je voorwaardelijke pensioen kan veiligstellen, als je voortijdig stopt met werken. Als dit in zo’n telefoongesprek niet gebeurt, is dat een schending van de zorgplicht. Het voorwaardelijk pensioen moet dan gerepareerd worden.

Achter gesloten deuren

We lieten Thea deze uitspraak opsturen, in haar 3e klacht bij ABP. Deze keer schoot ze raak: Thea’s pensioen werd alsnog verhoogd, ABP heeft 11.000 euro pensioen nabetaald. Op dezelfde manier hebben we een aantal anderen zoals Thea ook alsnog aan hun voorwaardelijk pensioen geholpen. Maar zonder enige twijfel zijn er veel meer mensen zoals Thea, die nog van niks weten. En zijn er meer belangwekkende uitspraken, over andere pensioenkwesties. We weten het niet, doordat ABP deze en alle andere klachtuitspraken tot nog toe voor zichzelf houdt. Erger nog: alle grote pensioenfondsen, behalve PFZW, houden hun rechtspraak achter gesloten deuren. Voor een industrie die moet waken over bijna twee biljoen euro, is dat een grote schande. Pensioenfondsen zijn er immers niet voor zichzelf, maar voor de deelnemers. Open dus met die deuren!

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (5)

    Adjudant1951 says:

    Het is toch in één woord misdadig zoals het ABP meent om te moeten gaan met de leden? Arrogant en zich verschuilend achter criminele regelgeving door de toezichthouder DNB bij monde van Klaas Knot c.s. Indexeren en wel nu!! We lopen al ruim 13 jaar achter in koopkracht.

    Hajdar says:

    Helaas spaar ik ook 25 jaar gedwongen mijn pensioen bij deze criminele en misdadige fond in alle opzichten. Alle belooftes die we hadden hebben ze los gelaten. Ze hebben ons allemaal beloofd welvaartvast pensioen , geïndexeerd pensioen maar we zien dat er niets van terecht komt. 15 jaar hebben ze voor de huidige pensionarissen hun pensioenen niet geïndexeerd. Nu de inflatie dubbel cijfers is zal niet lang duren voordat ze met hun pensieon geen vaste lasten kunnen betalen. Jaren lang betaalde vut premie in plaats om terug aan de deelnemers te storten werd geld in de kas van deze criminelen gestort. Hoewel AVV met Martin Pikaart in kort geding alles bewees dat de enige rechte beslissing is het geld terug geven aan deelnemers, hun rechter besloot in voordeel van ABP. 90 miljard die door de regering werd gestolen in de jaren negentig werd nooit terug gestort. En nu moeten arme mensen op hun houtje bijten.
    Ik kan nog een roman schrijven van hun misdaden maar heeft geen nut. De laatste is dat Rutte al lang onze pensioenen onder de Europese zeggenschap heeft gezet. We die nog bouwen aan ons pensieon vermogen en betalen blauw aan de premies zullen in de toekomst zeer karige pensioen ontvangen. Het is ons geld maar we hebben geen enkele recht of zeggenschap over het geld. Tjjdens 40 jaar bouwen we vermogen tussen 1.2 en 1.8 miljoen maar ze keren een fractie van dit bedrag terug als je geluk hebt om nog 15-20 jaar te leven wat steeds niet geval is en al dat geld blijft in de kas en niet terug naar de nabestaande. Dit zal voort gaan zolang we passief zijn en niet in opstand komen. Kijk welke beunhazen ze nemen als voorzitters en de bestuurders. Mensen die uit de politiek verbanen zijn en nergens aan de bak kunnen krijgen dik betaalde baan met royale salarissen dat door ons betaald worden. Mensen wakker worden en we moeten ons geld opeisen en de vrijheid om zelf te bepalen hoe en bij wie en hoe we opgebouwd bedrag gaan opmaken tijdens ons pensieon leven. Ze hebben zogenaamde nieuw systeem ingevoerd slechts om enorme verliezen te verbergen en mensen te vertellen dat je pensioen mee of tegen kan vallen maar in de praktijk zal altijd tegen vallen. Men moet begrijpen dat we nu inbrengen enorm hoog bedrag van ons koopkracht om in de toekomst vele malen lagere koopkracht terug te krijgen.

      Pensionda says:

      Ja niet alleen die 30 miljard NL guldens die men legaal gejat heeft met de zo genaamde “uitname wet”, en ook niet te vergeten de jaren dat de overheid GEEN afdracht heeft gedaan als werkgever aan het ABP, omdat het slecht ging met de economie, ja wij zaten er toch ook niet lekker bij toen en konden ook niet zeggen “sorry gaat slecht met de economie we kunnen nu even geen premie betalen” die is tiranniseren met ander mans geld.

    Pensionda says:

    Als men straks toch het nieuwe pensioenstelsel er door dramt (wat ik verwacht) en alles ondergebracht gaat worden bij verzekeringen dan kan ik toch bezwaar maken ik heb 40 jaar verplicht betaald bij het ABP en heb dus een contract dan pleegt ABP toch contract breuk

      Maartje1960 says:

      Ik ben in 2019 weduwe geworden. Mijn man heeft van 1976 tot 2009 pensioen opgebouwd bij het ABP.
      Sinds 1999 is het nabestaandenpensioen verzekerd op risico- basis, m.a.w. ik krijg over 1999-2009 niks uitgekeerd. Ik heb daar maar 1 woord voor en dat is diefstal.