Rogier de Haan: ‘Niets is voor de eeuwigheid, behalve…spaarbankboekjes’
Publicatiedatum: 16 januari 2025
Oude spaarbankboekjes. Van de Rijkspostspaarbank, opgericht in 1881 en tegenwoordig beter bekend als ING, schijnen er nog enkele tienduizenden in omloop te zijn. Het openstaande tegoed is meestal niet erg hoog, maar toch: het totale bedrag dat nog niet is ingewisseld bij ING, zal toch al gauw enkele miljoenen euro’s bedragen.
Spaarbankboekjes zijn voor de eeuwigheid
Bij een verhuizing, of tijdens het opruimen nadat één van de ouders is overleden, komen deze boekjes nog weleens boven water. En het leuke is: ze zijn nog altijd geld waard. Want ING betaalt het tegoed gewoon uit, na de noodzakelijke checks uiteraard. Oók als ING een beroep op verjaring zou kunnen doen. Deze spaarbankboekjes, en overigens ook die van andere banken, zijn dus daadwerkelijk voor de eeuwigheid. Tenminste, dat dachten mevrouw Elzinga, de heer Lamberts en mevrouw Repin, toen ze zo’n oud Rijkspostspaarbankboekje vonden. Met een tegoed erop. Alle 3 belden ze met ING. En alle 3 kregen ze te horen dat ze te laat zijn: sinds dit jaar keert ING deze spaartegoeden niet meer uit. ING beroept zich op verjaring. Alle 3 belden ze vervolgens naar ons spreekuur, met de vraag of dit zo maar kan.
Morele verplichting
Eerst het slechte nieuws. Ja, ING staat in haar recht. Als er 20 jaar niets met het spaartegoed is gebeurd, mag de bank zich beroepen op verjaring. 20 jaar geleden is ING gestopt met dit spaarproduct. Dat verklaart misschien dat ING de tegoeden vanaf dit jaar niet meer uitkeert. Toch gaat ING hier de mist in. Want alle grote banken, en dus ook ING, communiceren al sinds jaar en dag dat het juist geen beroep doet op verjaring van dit soort spaartegoeden. Als de claim wordt aangetoond, keren ze de tegoeden ook ná 20 jaar uit aan de rechthebbende. Het is niet voor niets dat de banken dit zeggen. Verjaring betekent alleen maar dat je mogelijkheid vervalt om de vordering via de rechter af te dwingen. Dit staat in de wet. Maar wat niet verjaart, is de morele verplichting van de bank om de financiële afspraak met de klant na te komen. Ook dit staat in de wet. Het uitkeren van aantoonbare spaartegoeden is dus niets anders dan het nakomen van een morele verplichting.
Misverstand
We leggen dit voor aan ING. De bank stuurt hierop wisselende berichten: eerst bevestigen ze dat ze zich op verjaring beroepen. Daarna blijkt dit allemaal op een misverstand te berusten. De bank erkent dat klanten hierover een deel van afgelopen jaar verkeerd zijn voorgelicht. Claims die eerder zijn afgewezen vanwege verjaring, zal de bank alsnog in behandeling nemen. Onze 3 melders kunnen hun verzoek tot uitbetaling dus nogmaals voorleggen aan ING. Uitbetalingen worden door ING verhoogd met rente tot 2004. Tip: op slapendetegoeden.nl vindt u meer informatie hierover. Bijvoorbeeld hoe u als erfgenaam eventuele slapende tegoeden kunt laten opsporen.
Meld u bij MAX Ombudsman
De vele reacties op de uitzending van Meldpunt, de column over het aanvullend pensioen van oud PTT’ers en deze column van MAX Ombudsman over de PTT-pensioenen in MAX Magazine en hier op MAX Vandaag, leiden tot lange wachttijden in het telefonische spreekuur. Daarom: wilt u informatie over de PTT-pensioenen? Vul dan onderstaand formulier in. MAX Ombudsman houdt u vervolgens op de hoogte.
(Foto: ANP. Bron: MAX Magazine)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Banken en moreel gedrag… merkwaardige combinatie…
Meerdere banken, in mijn geval ABN-Amro, heeft een deel van haar klanten bestolen…
Nou ja, in ieder geval ‘een beetje’ opgelicht…
Getuige het feit dat ze van het Kifid miljoenen aan hun klanten moesten terugbetalen omdat ze teveel rente in rekening hadden gebracht !
In mijn geval was dat al ruim 3.000,- over een langere periode op een klein doorlopend krediet.
En dat was verder niet gespecificeerd en met je schulden verrekend… en da’s redelijk uniek, want banken worden relatief weinig aangepakt bij misstappen of andere ‘slechte’ gedragingen…
En eigenlijk zou die wet op verjaring in zo’n geval moeten worden afgeschaft en gewoon met rente tot de opname-datum moeten worden uitbetaald… want het zou toch om miljoenen aan spaargeld gaan… en dat geld staat dus wel ‘ergens’ ?
Mij is telefonisch verteld door ING klantenservice dat een normaal kantoor bezoeken geen nut heeft. Ik zou het origineel oude boekje van de Postbank moeten opsturen naar Leeuwarden. En dan gaan zij het bekijken en ben ik mijn bewijs kwijt, zelfs als ik het boekje voor verzending (en aangetekend?) scan. Catch 22 dus want advies dat ik ook lees is om nooit het origineel boekje uit handen te geven. Reactie? Leest ING mee?
Helaas, betaalt de ING nog steeds niets uit. In mei 2024 was ik te laat, naar aanleiding van uw uitzending wederom alles opgestuurd maar als reden wordt nu opgegeven dat zij niets meer kunnen terugvinden wat inhoudt dat het omgezet of opgeheven is. En de ING heeft een bewaartermijn van 7 jaar dus ondanks bezwaarschrift blijven zij bij hun standpunt.
Boekje is niet omgezet en ook niet opgeheven.
Dus wederom het bos ingestuurd.