Rogier de Haan: ‘De pensioensuccessen van MAX Ombudsman’
Publicatiedatum: 12 december 2024
Al jaren bereiken we als MAX Ombudsman klinkende resultaten voor vele gepensioneerden. Vaak begint dat met een melding in ons spreekuur. Soms komt het door eigen onderzoek. Zo ontdekten we een destijds onbekende aanvulling op ABP-pensioenen: de aanvulling samenvallende diensttijd.
‘We hebben zo’n 15 grote pensioendossiers lopen’
Sinds we vanaf 2020 aandacht besteden aan de pensioenaanvulling voor tweeverdieners, is deze niet meer onbekend. Tienduizenden gepensioneerden vroegen hem aan, kregen een hoger pensioen en vaak forse nabetalingen. Hetzelfde deden we 2 jaar later voor gepensioneerden van het Spoorwegpensioenfonds en die van het Openbaar Vervoer. We regelden ook massale schadevergoedingen voor gepensioneerden en, vorig jaar nog, voor arbeidsongeschikte ABP’ers. Dit jaar doen we een groot onderzoek naar de pensioenen van tienduizenden oud-PTTers; we zullen hier zeker nog op terugkomen. In totaal hebben we zo’n 15 grote pensioendossiers lopen.
Leeftijdskorting vaak discriminerend
Sommige van die dossiers houden we jarenlang op de agenda. Het gaat dan om problemen die bij meerdere pensioenfondsen spelen. We gaan die fondsen één voor één af. Een voorbeeld daarvan zijn de kortingen op het nabestaandenpensioen vanwege groot leeftijdsverschil met de overleden partner. Veel oude pensioenregelingen blijken zo’n kortingsregeling te bevatten. Meestal wordt de partner met 3 procent gekort voor elk jaar leeftijdsverschil boven de 10 jaar. Is de partner bijvoorbeeld 25 jaar jonger, dan bedraagt de korting 15 x 3 procent, oftewel 45 procent.
De gedachte hierachter is dat een veel jongere partner gemiddeld genomen veel langer nabestaandenpensioen zal ontvangen, en dus bovengemiddeld duur is voor het pensioenfonds. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is zo’n korting vaak discriminerend. 9 van de 10 keer is een vrouwelijke partner namelijk de jongste van het stel. Daardoor is deze kortingsregeling vaak in strijd met discriminatiewetgeving. In dat geval moet de korting worden geschrapt. Sinds de Hoge Raad hier in 2015 een belangrijke uitspraak over deed, weten we bijna elk jaar wel één of meer pensioenfondsen zo ver te krijgen om de korting af te schaffen. Dit jaar was pensioenfonds DHL aan de beurt.
Mooi resultaat
Mevrouw Van der Heijden ontvangt al jaren een nabestaandenpensioen van dat fonds. Omdat haar man een stuk ouder was dan zij, wordt zij elke maand 17,5 procent gekort. Destijds had ze hier zonder succes tegen geprotesteerd. Toen mevrouw zich vorig jaar hierover beklaagde in ons spreekuur, hielpen we haar op weg. We stuurden haar een paar eerdere columns uit MAX Magazine op, die ze kon voorleggen aan DHL. Dat had resultaat; de korting werd per 2024 afgeschaft. Het pensioen van mevrouw Van der Heijden ging omhoog, net als de nabestaandenpensioenen van alle andere weduwes die gekort werden. Wij vonden dat niet genoeg; de korting moest met terugwerkende kracht van tafel. DHL wilde er niet aan, ook niet na een uitzending hierover in Meldpunt. We hielpen mevrouw met haar bezwaarprocedure, en dat leidde onlangs tot succes. Pensioenfonds DHL schaft de korting met terugwerkende kracht vanaf 2016 af. Mevrouw Van der Heijden kan een flinke nabetaling tegemoet zien, net als al die andere weduwes. Op naar het volgende fonds!
Rogier de Haan heeft in 2013 samen met Jeanine Janssen MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Hierover gaan de columns van Rogier de Haan. Lees hier al zijn columns.
(Foto: Shutterstock)