Naar cookieinstellingen
2 glazen koppen met warme chocolademelk met slagroom

Paul Rem: ‘Warme chocolade is een oude kersttraditie aan het hof’

Kerst is een feest van warmte, geborgenheid èn van tradities. Voor de één is All I want for X-mas van Mariah Carey het toppunt van kerstgevoel. Anderen zweren juist bij de kerstrui of warme Glühwein. De kerstboom is natuurlijk van ons allemaal. Maar er zijn ook oudere tradities die de moeite waard zijn om in ere te houden. Waarom? Omdat het ons verbindt met eerdere tijden en omdat zij  kleur geven aan ons alledaagse bestaan in december. Neem warme chocolade! Die is vooral bekend door het gebruik aan het hof.

Bijeenkomst met hofhouding en dienstpersoneel

Vlak voor de kerstdagen kwamen koningin Juliana en haar familie met de hofhouding en dienstpersoneel bijeen voor een gezamenlijke bijeenkomst. De locatie kon wisselen, want elk paleis kwam wel een keer aan de beurt. Traditioneel lazen Juliana of Bernhard bij een enorme kerstboom het Bijbelse kerstverhaal voor van de geboorte van Jezus in Bethlehem. Het Engelse ‘Christmas’ betekent dan ook: christus-mis, de mis die in de rooms-katholieke kerken wordt opgedragen ter ere van Christus’ geboorte.

Kerstspel

Tijdens de Oranje-kerstbijeenkomsten werden ook kerstliederen gezongen. In 1961 werd het kerstfeest gevierd in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Daar speelden de 4 prinsessen van Soestdijk, Beatrix, Irene, Margriet en Christina het kerstspel  ‘De ster van Bethlehem’. Beatrix speelde de rol van verteller, Margriet kroop in de huid van Maria, prinses Christina was een dorpsvrouw uit Bethlehem en Irene was engel. Dat waren nog eens tijden!

En dan is er … warme chocolade!

Maar daarna volgde het traditionele uitreiken van het kerstbrood door de koningin, daarbij geassisteerd door haar dochters, en het schenken van warme chocolade. Wij weten dat omdat daar beelden van zijn. Maar Juliana kende deze traditie al uit haar jeugd, want ook tijdens de kerstfeesten-met-het-personeel van haar moeder koningin Wilhelmina werden liters choco geschonken uit grote zilveren schenkkannen uit het paleis.

Willem III was een chocaholic

Wist Wilhelmina dat chocolade drinken een oud Oranjegebruik was? De 17de-eeuwse koning-stadhouder Willem III (volgens Wilhelmina de parel in de kroon van haar familie) kon gewoon niet zonder! Hij was een regelrechte ‘chocaholic’ die in zijn Engelse paleizen speciale keukens liet bouwen voor het bereiden en serveren van chocolade. En ook op Paleis Het Loo werd (in 1695) chocolade gedronken, zo zag ik in de archieven! Anno 2024 is het een kwestie van naar de supermarkt gaan, een paar pakken chocolademelk kopen en thuis in een pannetje gieten en opwarmen.  In de 17de eeuw, toen de mode van het chocolade drinken vanuit Spanje naar Engeland en Nederland overwaaide, was dat niet zo simpel. Willem III had dan ook een speciale chocolade-maker in dienst, luisterend naar de naam Aert Kemps. Kemps was belangrijk voor het hof, want iedereen snakte naar dit zeer exclusieve drankje!

Chocolademelk was het duurste drankje

Thee en koffie waren al heel bijzonder, want koffiebonen en theeblaadjes moesten geïmporteerd worden uit warme streken. Maar koffie en thee maken was niet zo ingewikkeld en tijdrovend. Chocolade was het duurste van alle exotische dranken die aan het hof werden gedronken omdat je een enorme hoeveelheid cacaobonen nodig had om chocolade als drank te kunnen bereiden. Van chocolade een drank te maken vereiste een lang proces voordat het in porseleinen kopjes kon worden geschonken. De bonen kregen eerst een toegevoegd aroma, waarna ze werden gebrand. Daarna moesten ze met de hand worden gepeld en langdurig verhit. Tot slot werden suiker en peper toegevoegd. Eveneens kostbare grondstoffen. De wat stevige substantie die ontstond werd geweld in water, wijn of melk. En pas dan kon het worden geschonken in speciale kannen die door de beste goud- en zilversmeden van Willem III werden vervaardigd.

‘Chocolata Royal’ was toen een show, een teken van ultieme luxe! Voelt u mijn voorzichtige advies al aankomen? Laten we warme chocolade drinken weer tot een vaste kersttraditie maken. En gewoon opwarmen in een pannetje!

Paul Rem is architectuur- en kunsthistoricus en conservator op Paleis Het Loo. Hij is bestuurslid van diverse musea, internationaal erkend expert ‘Oude meubelen’ en lid van het ‘TEFAF vetting committee’. Regelmatig schuift hij aan als tafelgast in Tijd voor MAX.  Maak ook eens een stadswandeling langs de Nederlandse bouwkunst met Paul Rem. Lees hier al zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.