Prinses Margriet in Canada

Paul Rem: “De Canada-connectie”

Nu de pandemie beetje bij beetje wordt bedwongen, lijkt het of het ‘gewone’ leven weer is teruggekeerd. Studenten die zo lang colleges online hebben moeten volgen zitten weer in de collegebanken. Buitenlandse vakanties worden ingehaald en koorleden mogen weer luidkeels bij elkaar komen. Ook de agenda’s van de leden van het Koninklijk Huis beginnen weer te lijken op de tijd van voor de Coronacrisis. Minder digitale ontmoetingen, maar meer fysieke aanwezigheid in het land en grote ontvangsten ten paleize.

In het hart van de Canadezen

Oude tradities kunnen weer worden hervat. Ook voor prinses Margriet, die inmiddels weer veilig naar Nederland is teruggekeerd, na haar meerdaagse, officiële verblijf in Canada. Margriet, de tante van koning Willem-Alexander, heeft altijd een grote interesse voor haar geboorteland gehad. Want de Britse Queen mag dan de officiële royal van Canada zijn, de Canadezen zelf bewaren voor onze prinses Margriet altijd een bijzonder plaatsje in het hart, omdat deze Nederlandse prinses in Ottawa is geboren.

Bezoek aan Ottawa

Eerst even het officiële gedeelte, want het betreft hier een officieel bezoek aan Ottawa. Bijna een staatsbezoek, met erewacht, toespraken, een ontmoeting met premier Trudeau, kransleggingen en een onthulling van een herdenkingsplaquette. Dit bezoek zou al 2 jaar geleden hebben plaatsgevonden, maar daar gaan we weer: Corona gooide roet in het eten. Dus in plaats van een herdenkingsbezoek naar aanleiding van 75 jaar vrijheid, tellen we er nu 2 jaar bij op.

Tulip Festival

Een hoogtepunt is het jaarlijkse Tulip Festival geweest. Ons land manifesteert zich elk jaar weer nadrukkelijk in de Canadese hoofdstad, want verspreid over de stad bloeien duizenden tulpen, als symbool van Nederland dat in 1945 door de Canadezen werd bevrijd. Met enige regelmaat luistert Margriet in Canada met haar aanwezigheid een evenement op. Maar ook in eigen land is Margriet, als ‘Canadese’ prinses de aangewezen royal om de band van ons land met Canada vorm te geven. Haar eigen woonplaats, Apeldoorn, werd door de Canadezen bevrijd, maar belangrijker is dat zij in Canada werd geboren.

Waarborg van de monarchie

Enkele dagen na de Duitse inval in ons land op 10 mei 1940, besloot de koninklijke familie de wijk te nemen om niet in de handen van de vijand te vallen. Na de overtocht naar Engeland bleven koningin Wilhelmina en prins Bernhard in Londen, dichtbij het kabinet, maar prinses Juliana en haar dochters Beatrix en Irene reisden door naar Canada. Daar was het veiliger. Londen werd gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog door de Duitsers bestookt. Door de vestiging van Juliana in het verre Canada werd het voortbestaan van de monarchie gewaarborgd. Mocht Wilhelmina iets overkomen, dan kon Juliana het stokje overnemen.

Familierelaties tussen vorstenhuizen

De keuze voor Canada werd eveneens ingegeven doordat de gouverneur, die namens de Britse koning Georg VI in Canada resideerde, aangetrouwde familie van de Oranjes was. De vrouw van de gouverneur was prinses Alice, een kleindochter van koningin Victoria, maar ook een nichtje van koningin Emma, omdat Emma’s zuster met een zoon van Victoria was getrouwd. Volgt u het nog?

Ingewikkeld altijd die familierelaties tussen vorstenhuizen, maar ze zijn erg handig in tijden van nood. Juliana nam daarom de eerste weken haar intrek in de ambtswoning van tante Alice en haar man. Maar naderhand zocht Juliana was meer privacy en verhuisde zij naar villa Stornoway, in een landelijk gelegen buitenwijk van Ottawa. Hier bracht prins Bernhard een bezoek aan zijn jonge gezin. Een bezoek met gevolgen, want in 1943 werd prinses Margriet geboren in het ziekenhuis van Ottawa. Om er voor te zorgen dat de koninklijke baby de Nederlandse nationaliteit zou krijgen, werd de verloskamer voor de gelegenheid ‘extraterritoriaal’ verklaard: een buiten het land gelegen extra gebiedje.

Herinneringen

Later heeft de volwassen prinses Margriet dit ziekenhuis nog eens bezocht. Misschien was zij nog te jong om levendige herinneringen te hebben aan de villa in de buitenwijk, maar enkele dagen geleden was zij er weer even. Met Pieter van Vollenhoven plantte zij een bed met ‘Prinses Margriet-tulpen’ aan de voet van de villa!

(Foto: ANP)

Geef een reactie