Koningin Camilla en koning Charles

Paul Rem: “Camilla de self made koningin”

Camilla is een echte koningin geworden. Het is niemand ontgaan bij de kroning van koning Charles III, vorig jaar, of tijdens de opening van het parlementaire jaar, enkele weken geleden. Het kersverse koninklijk paar van het Verenigd Koninkrijk heeft een druk 1e jaar achter de rug. Het Britse hof en het publiek oordeelt: geslaagd! De jonge koning (net 75 jaar geworden) doet het goed, maar juist ook de rol van zijn toegewijde vrouw lijkt bij te dragen aan zijn populariteit.

In de armen gesloten

Het Britse publiek heeft Camilla in de armen gesloten. Maar hoe anders was dit nog een tijdje geleden, toen Camilla het mikpunt was van spot en hoon. Het wordt allemaal weer opgerakeld in het nieuwste en laatste seizoen van de Netflix hitserie The Crown. Ging het in het 1e seizoen in 2016 om de 1e regeringsjaren van Elizabeth II, in het nieuwste seizoen trouwt Charles met Camilla. Kate Middleton maakt haar officiële intrede in de koninklijk familie. En alles draait natuurlijk om Diana, de 1e vrouw van Charles.

“That wicked woman”

De 2e vrouw van de huidige koning werd niet bepaald met vlaggen en toeters binnengehaald. “That wicked woman”, die verdorven vrouw, zei koningin Elizabeth in de jaren dat het huwelijk van Charles en Diana als een zeepbel uiteenspatte en de scheiding werd uitgesproken. Het was allemaal de schuld van die veile vrouw, die zich als een indringster binnen het huwelijk van de prins en prinses van Wales had gedrongen.

De staf van de koningin wist de Queen duidelijk te maken dat Camilla Parker Bowles, al sinds het begin van de jaren 1970 de officieuze vaste ‘verkering’ van prins Charles, een bom onder de monarchie had weten te leggen. Want een duurzame ontwrichting van het huwelijk van de troonopvolger kon bedreigend zijn voor de continuïteit van het Britse koningschap en een afbreuk van de waardigheid van de monarchie. De plotselinge dood van Diana was niet bepaald een kans voor Camilla om op de voorgrond te treden. Want wat dacht die vrouw wel: de plaats van de bewierookte Diana innemen en ooit koningin worden? Dat nooit!

Charles en Camilla zetten door

Maar zijn moeder de Queen en haar hof mochten dan tegen Camilla zijn, Charles zou zijn geliefde nooit opgeven. En dus broedde Charles en zijn staf een plan uit waarbij het Britse publiek stapje voor stapje geconfronteerd zou worden met het bestaan van deze ‘levensgezellin’, zoals Camilla werd genoemd. Het feest voor Camilla’s 50ste verjaardag was zo’n beslissende stap. Acceptatie van het publiek was in hoge mate afhankelijk van de mening van de Queen. Niet zozeer in haar rol als moeder van Charles, maar wel als hoofd van de natie, hoofd van het huis Windsor en hoofd van de kerk van Engeland. Háár aanwezigheid op het feest zo betekenen: de koningin keurt het goed, dus wie zijn wij als Britten om dat tegen Camilla te zijn? Maar Elizabeth weigerde op het feest te komen. Maar Charles en Camilla zetten door en verschenen voor het oog van de pers gezamenlijk bij officiële evenementen. Camilla’s positie als vrouw naast Charles is zorgvuldig geregisseerd.

Gepromoveerd tot lid van ‘The Firm’

3 jaar na de dood van Diana was het eindelijk tijd voor een 1e rechtstreekse confrontatie tussen de koningin en Camilla, tijdens een barbecue die Charles organiseerde ter ere van de jarige ex-koning Constantijn van Griekenland. De omstanders zagen een glimlach van de koningin en de diepe reverence van Camilla. In 2004 leende de Queen het lievelingsdiadeem van haar moeder, de inmiddels overleden Queen Mum, aan Camilla uit. Een belangrijk teken! Een jaar later konden Charles en Camilla dan eindelijk in het huwelijk treden. Koningin Elizabeth II zat op de 1e rij. Camilla was gepromoveerd tot lid van ‘The Firm’. Als Hertogin van Cornwall wel te verstaan, want ze gaf aan niet in de voetsporen van Diana te willen treden door zich ‘prinses van Wales’ te noemen.

Maar dat hoefde ook niet. De oude Queen nam vlak voor haar overlijden bij het Britse publiek alle twijfels weg door bekend te maken dat het haar oprechte wens was dat Camilla koningin genoemd zou worden als haar zoon Charles haar zou opvolgen. De rest is geschiedenis.

Paul Rem is architectuur- en kunsthistoricus en conservator op Paleis Het Loo. Hij is bestuurslid van diverse musea, internationaal erkend expert ‘Oude meubelen’ en lid van het ‘TEFAF vetting committee’. Regelmatig schuift hij aan als tafelgast in Tijd voor MAX.  Maak ook eens een stadswandeling met Paul Rem. Lees hier al zijn columns.

(Foto: © ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Janneke 25 says:

    Jammer dat alles weer opgerakeld wordt.
    Ik heb de serie nooit gezien, niet om de inhoud. Overal in de bladeren kon je en kan je er over lezen en dat vond ik voldoende.
    Camila doet haar best en is prima , jammer voor Charles dat het allemaal zo gelopen is.
    Ten tijde van Diana waren de tijden gewoon anders. Helaas is het hier ook zo ” gedane zaken hebben geen keer”