Ongevraagde postzending
Publicatiedatum: 4 oktober 2016
“Ik kreeg een paar maanden geleden zomaar een pakketje toegestuurd met een vuurtoren erin. Daar zat een papier bij dat ik een abonnement kon nemen om meerdere vuurtorens te sparen. Maar dat wilde ik niet. Ik heb de vuurtoren aan mijn kleinkind gegeven. Vorige week ontving ik een aanmaning dat ik de vuurtoren nog moest betalen.”
U mag de vuurtoren (of ieder ander artikel dat u ongevraagd toegestuurd krijgt) houden zonder hiervoor te betalen. In de wet is geregeld dat iedereen die een ongevraagde toezending heeft gekregen, deze voor niks mag houden. Let wel op: het moet u niet toe te rekenen zijn dat u het pakketje hebt gekregen. Het moet dus niet zo zijn dat u ergens zelf een bonnetje heeft ingevuld of via internet iets heeft aangeklikt.
Wat kunt u doen?
- U kunt niks doen en gewoon afwachten. Met het risico dat meerder aanmaningen volgen.
- U kunt een brief sturen dat er sprake is van ongevraagde toezending, dat u de vuurtoren mag houden en dat u geen aanmaningen meer wenst te ontvangen.
- U kunt de vuurtoren alsnog terugsturen. U hoeft dit dus niet te doen, maar er zijn mensen die zich er prettiger bij voelen om helemaal van het pakketje af te zijn. De kosten van het terugsturen zijn voor u.
Waar moet u op letten?
- Op internet bestaan sites waar mensen ‘gratis’ dingen kunnen bestellen. Vaak zitten hier addertjes onder het gras en blijkt ‘gratis’ te eindigen in abonnementsvormen voor regelmatige toezending.
- Soms komen pakketjes binnen met een brief erbij waarin staat dat als u niks doet, u aan een abonnement vastzit. Let daar goed op! Dit is de zogenoemde negatieve optie. Deze handelswijze valt in Nederland onder de wet oneerlijke handelspraktijken. Al hoeft u niks te doen, het is vaak wel handig om het bedrijf even te melden dat u geen verdere zendingen wilt ontvangen.
Tip
Op heel veel terreinen is het een gouden regel dat voor niks de zon opgaat. Is een aanbieding te mooi om waar te zijn, dan is hij dat vaak ook! Er zijn maar weinig situaties bekend waar mensen daadwerkelijk iets gratis krijgen. En als een aanbieding té rooskleurig lijkt, ga er dan vanuit dat dat ook zo is.