Mond spraak arm: beroerte-alarm!

Mond spraak arm: beroerte-alarm! U heeft die pakkende slogan van de Hartstichting vast ergens gelezen. Een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Dat zijn de 3 meestvoorkomende signalen van een beroerte. Het Engelse acroniem voor een soortgelijke publiciteitsactie, is FAST: face arm speech time. En dat laatste, dat er geen tijd is te verliezen, is het belangrijkste. Bel gelijk 112.

Bij een beroerte is er een stolsel of een vernauwing in een slagader die naar de hersenen gaat. Beroerte wordt ook wel TIA genoemd. TIA staat voor ‘Transient Ischaemic Attack’, wat betekent dat de verschijnselen voorbijgaand zijn. Maar dat weet je pas achteraf en daar moet je niet op wachten. Als een stukje van de hersenen geen bloed met zuurstof meer krijgt, sterft het af. Als je ervoor zorgt dat binnen 3 uur de bloedtoevoer weer herstelt, trekken de verschijnselen van verlamming weer bij. En hoe eerder dat lukt, hoe beter. Elke minuut telt!

Gek genoeg schrikken mensen bij de verschijnselen van een hartinfarct meer dan bij een beroerte. Terwijl de oorzaak, een verstopping van een slagader, toch precies hetzelfde is en de haast om het te herstellen even groot. Ik denk dat het komt doordat vroeger weinig behandeling mogelijk was bij een beroerte. Het oplossen van het stolsel in de kransslagaders van het hart, het dotteren en het openhouden van de verwijde slagaders door een stent, zijn bij hartklachten al heel lang gewoon. Deze behandelingen zorgden ervoor dat de sterfte aan hartziekte is teruggegaan. Voor beroerte zijn die behandelingen veel recenter ontwikkeld, maar even goed werkzaam. Maar dat is nog niet goed doorgedrongen bij de bevolking. De ouderwetse houding was om te berusten in dat soort rampen voor je gezondheid. Dat moet veranderen.

Het is eigenlijk jammer dat bij een beroerte geen pijn ontstaat, zoals bij een hartinfarct. Pijn is voor iedereen een alarmsymptoom. Bovendien word je niet door de pijn gewekt, als de beroerte in je slaap ontstaat. Dan ben je dus vaak te laat.

Een verlamming hoeft niet altijd te wijzen op een beroerte. Een aangezichtsverlamming komt soms ook door een afklemming van een zenuw. Dan wil ook het oog niet goed sluiten. Bovendien ontstaat dat nooit binnen enkele minuten, zoals bij een beroerte, maar in de loop van een dag. Maar ook een aangezichtsverlamming door een zenuwafknelling moet snel onderzocht worden. De oorzaak is soms een oorontsteking of de ziekte van Lyme. Ook die aandoeningen moeten snel behandeld worden.

Geef een reactie

Reacties (3)

    maria.tt@live.nl says:

    Ik heb te snel gereageerd, zie ik nu, sorry.

    Trix says:

    ik vind het wel moeilijk om te weten wanneer je 112 moet bellen of een arts moet benaderen. Heb 2 keer een TIA gehad. De eerste keer ben ik een dag later naar het ziekenhuis gegaan naar de TIA-poli. De tweede keer heeft mijn bezoek de huisartsenpost gebeld (was in de avond) en deze arts heeft me ook weer verwezen naar de TIA-poli en me daar aangemeld. Allebei de keren was er sprake van spraakproblemen. Niet uit mijn woorden komen, wartaal praten en niet kunnen zeggen wat ik wilde zeggen. Toen ik in het vervolgtraject bij een neuroloog terecht kwam zei hij dat het ook een migraineaanval met een aura zonder hoofdpijn kon zijn geweest. Ik vond dit wel een beetje raar. Ik slik nu iedere avond acenocoumarol, een antistollingsmedicijn. Heb er daarna geen last meer van gehad, maar ben wel vergeetachtig geworden.

      DokterTed says:

      De huisarts of 112 bellen is altijd aan te raden. Niet altijd hoeft er acuut te worden ingegrepen, maar dat is voor u als patiënt niet goed in te schatten. In een vroeg stadium zijn de verschijnselen het meest duidelijk. Achteraf zijn die soms niet meer te duiden. Bepaald soort migraine kan vergelijkbare symptomen geven. Achteraf is dat moeilijk te constateren en dan is het slikken van bloedverdunners het meest veilig.