Moet de overheid alsnog terugbetalen?
Publicatiedatum: 3 januari 2016
Veel mensen die de afgelopen jaren een klein pensioen hebben laten afkopen, hebben daar enorme spijt van gekregen. De eenmalige afkoopsom werd namelijk opgeteld bij hun inkomen.
Veel inkomensafhankelijke uitkeringen en toeslagen werden daardoor met terugwerkende kracht gekort of zelfs helemaal stopgezet. Iedereen die recht had op huurtoeslag, zorgtoeslag en AOW-partnertoeslag kwam daardoor voor een onaangename – en vaak peperdure – verrassing te staan. In feite werd het grootste deel van het opgebouwde pensioen ingepikt door de overheid. Vorig jaar (maart 2015) hebben we hier in MAX Magazine al uitgebreid aandacht aan besteed. De vele duizenden mensen die hun AOW-partnertoeslag hebben moeten terugbetalen, kunnen alleen maar hopen dat ze hun geld alsnog terug gaan krijgen. De rechter heeft namelijk geoordeeld dat de Sociale Verzekeringsbank, die verantwoordelijk is voor de AOW-toeslag, de pensioenafkopen buiten beschouwing had moeten laten. Vrij vertaald zegt de rechter dus dat de overheid dat deel van hun pensioen dus niet had mogen inpikken.
Klijnsma, wat nu?
De vraag is wat er nu gaat gebeuren. Staatssecretaris Klijnsma moet hierover een beslissing nemen. Dat gaat zij pas doen als ze weet om hoeveel geld het in totaal gaat. Het gaat om miljoenen euro’s, maar hoeveel precies, is nog onduidelijk. Wat wel vast lijkt te staan, is dat alle mensen die op dit moment een bezwaar hierover hebben lopen bij de SVB – dat zijn er ongeveer 1.000 – hun partnertoeslag zullen terugkrijgen. Maar alle mensen die niet op tijd in bezwaar zijn gegaan, of van wie het bezwaar is afgewezen, dreigen aan het kortste eind te trekken. Uw MAX Ombudsman vindt dat ook deze mensen hun AOW-partnertoeslag terug moeten krijgen. Het zou te belachelijk voor woorden zijn als de overheid het pensioen van deze mensen in eigen zak steekt, terwijl de hoogste rechter heeft geoordeeld dat de overheid dat helemaal niet mocht doen. Let wel: we hebben het hier over de groep met de laagste inkomens.
Kom snel in actie!
Als u één van deze mensen bent, adviseren wij u om alsnog een brief te schrijven naar de SVB. In die brief verzoekt u om herziening van het besluit waarin uw partnertoeslag is teruggevorderd. Alleen op deze manier maakt u nog kans om uw partnertoeslag terug te krijgen. Via ons telefonische spreekuur kunt u zo’n voorbeeldbrief opvragen. De verwachting is dat de staatssecretaris binnen een paar weken de knoop doorhakt. Snelheid is dus geboden!
Let op!
Ontving u in plaats van een AOW-partnertoeslag een Anw-uitkering? Dan is dit verhaal ook op u van toepassing!