MijnOverheid.nl: lekker en simpel …of een recept voor problemen?
Publicatiedatum: 10 augustus 2017
Men neme: een computer, een internetaansluiting, een e-mailaccount en een DigiD, elk voorzien van een uniek wachtwoord. Lardeer het met een vers beveiligingssysteem. Voeg vervolgens alles samen met het door de overheid al voor u klaargemaakte account op MijnOverheid.nl en voilà: u bent klaar om te communiceren met de overheid in de 21ste eeuw. Het kost wat, maar dan heeft u ook wat.
In uw Berichtenbox kunt u bijna al uw overheidspost ontvangen. Iedereen van 14 jaar en ouder heeft zo’n digitale brievenbus op www.mijnoverheid.nl. Heel handig voor iedereen die alle ingrediënten in huis heeft en ervan houdt om over de digitale snelweg te toeren. Voor een grote groep levert de digitale communicatie echter allerlei problemen op. Vooral omdat de Berichtenbox niet wordt bijgehouden. De problemen variëren van gemiste boetes en verlopen bezwaartermijnen tot verlopen rijbewijzen en dito apk-keuringen. Om die problemen verder in kaart te brengen, is MAX Ombudsman samen met de Nationale Ombudsman begin dit jaar het Meldpunt MijnOverheid.nl gestart. Aan de hand van de meldingen die bij ons zijn binnengekomen, legt de Nationale Ombudsman op dit moment de laatste hand aan een kritisch rapport. In september zullen we gezamenlijk in Meldpunt! met de resultaten naar buiten komen. Vooruitlopend op dat rapport geven we u nu alvast een paar tips om zo veilig mogelijk digitaal te communiceren met de overheid.
• Zorg dat uw actuele e-mailadres bekend is bij MijnOverheid.nl en controleer uw e-mails regelmatig. Doet u dat niet, dan ziet u uw digitale post niet meer terug. Met alle mogelijke gevolgen van dien.
• Geef nooit uw DigiD aan anderen. Uw DigiD is de sleutel tot zo’n beetje alle informatie die over u bekend is. Over uw familie, uw woon-en arbeidsverleden en uw financiële situatie. Misbruik is daardoor een reëel risico. Als u uw belastingzaken door iemand anders laat regelen, geeft u deze persoon dan niet uw DigiD, maar een beperkte machtiging. Dit is eenvoudig te regelen via MijnOverheid.nl.
• Let op de vinkjes. Op dit moment is alleen de Belastingdienst bevoegd om zonder uw toestemming uitsluitend digitaal met u te communiceren. Toch willen allerlei andere overheidsorganisaties ook van de papieren post af. Op dit moment zijn er al een kleine 300(!) overheden aangesloten op de Berichtenbox. U vindt hiervan een overzicht op de beginpagina van MijnOverheid.nl. Onderaan de pagina wordt u uitgenodigd om een vinkje te zetten. Doet u dat, dan kunnen al deze overheden voortaan alleen digitaal met u communiceren. En ontvangt u dus niets meer op papier. Heeft u het vinkje per ongeluk gezet (of laten zetten) en heeft u daar spijt van, dan kunt u simpelweg het vinkje weer uitzetten. U ontvangt dan alles weer op papier.
MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Alles digitaal regelen lijkt eenvoudig, maar als U straks oud bent en Alzheimer krijgt, is het een ramp. Er komt een moment dat je de controle over je leven, dus ook de controle over je computer verliest. Ook wanneer de machtshebbers, digitaal oorlog voeren met elkaar, ben je als gewone sterveling de pineut. … De gecomputeriseerde mens maakt zich steeds afhankelijker van digits en afhankelijkheid is nooit goed. Als we hier met z’n allen in meegaan, is er straks géén kantoor meer te vinden, voor welke instantie dan ook. De hele maatschappij draait dan om digits. We hebben dan allemaal een computer, ter grote van een chip, geinjecteerd in ons lijf, bediend door een gedachte. En die gedachte is te manipuleren. En wie ben je dan nog? …
mijnoverheid.nl :: => als je om welke reden dan ook je browser opnieuw moet opstarten (dus niet! de pagina verversen!) dan blijf je gewoon ingelogd bij mijnoverheid.nl……
Dit is belachelijk onveilig!! ……. ook hier gaat gemak voor veiligheid, net als veel andere ict zaken bij de overheid
foei