Letselschade? Laat u niet onder druk zetten!
Publicatiedatum: 5 januari 2016
“Een paar maanden geleden ben ik in mijn auto voor het stoplicht van achteren aangereden. Sindsdien heb ik last van hoofdpijn en duizelingen, en ben ik opeens vergeetachtig geworden. Mijn huisarts kan nu niet zeggen of ik volledig de oude zal worden. Ik ben gewoon doorgegaan met mijn werk, en thuis red ik het ook nog wel, maar ik doe alles echt op mijn tandvlees. De letselschadeverzekeraar biedt mij nu een afkoopsom. Als ik die niet accepteer, krijg ik voorlopig niets. Wat moet ik doen?”
Dit soort vragen krijg ik vaak. Het ongeluk heeft het leven van slachtoffer flink door elkaar geschopt. Het liefst zou die een tijdje ver onder de dekens willen kruipen. Maar dat kan niet, want hij moet allerlei bordjes in de lucht zien te houden. En dan begint de verzekeraar ook nog aan hem te trekken. Mijn advies is altijd: neem de tijd, laat u niet onder druk zetten!
De verzekeraar van de auto die u aanreed, is verplicht alle schade die u lijdt als gevolg van het ongeval en het letsel te vergoeden. Als u de rest van uw leven klachten houdt door het ongeval, lijdt u de rest van uw leven schade. Ook als dat elk jaar maar een beetje is, doordat u bijvoorbeeld iets minder moet gaan werken, is dat over meerdere jaren gemeten een enorm bedrag. U hebt die schadevergoeding dan hard nodig om uw kosten op te vangen. Neem daarom nog geen definitieve beslissingen. Ga niet akkoord met het aanbod. De verzekeraar kan u hiertoe niet dwingen.
U heeft als letselschadeslachtoffer belangrijke rechten:
- Als u tussentijds schade lijdt, is de verzekeraar verplicht passende voorschotten te betalen.
- U heeft niet alleen recht op smartengeld en inkomensschade, maar ook op een vergoeding van alle kosten en gemiste inkomsten als gevolg van uw letsel. Dus ook hulp in de huishouding, reiskosten, kosten voor tuinonderhoud et cetera moeten door de verzekeraar worden vergoed. Die kosten moeten wel in een redelijk verband staan tot het letsel.
- Als u juridische kosten maakt, moet de verzekeraar deze kosten vergoeden. U kunt uw zaak dus laten behandelen door een letselschadeadvocaat of -jurist zonder dat het u zelf geld kost.
Tips:
- Als u een aanrijding heeft gehad en u voelt zich beroerd, maar u hoeft niet naar het ziekenhuis, maak dan toch een afspraak met de huisarts. U kunt dan bewijzen dat uw klachten door het ongeval zijn ontstaan.
- Als uw letsel en klachten langer aanhouden, win dan advies in bij een letselschadespecialist. Handige links zijn www.stichtingkeurmerkletselschade.nl, www.asp-advocaten.nl, www.lsa.nl en www.deletselschaderaad.nl.
- Als de verzekeraar heeft toegezegd uw letselschade te vergoeden, ga dan niet in zee met een letselschadespecialist die u een no-cure-no-pay-contract aanbiedt. U loopt dan het risico dat een groot deel van uw schadevergoeding in zijn portemonnee terechtkomt.