Komkommertijd
Publicatiedatum: 20 juli 2018
Komkommertijd is de benaming voor de (zomer)periode waarin er weinig nieuws is omdat de helft van het land, politici incluis, op vakantie is. Het genootschap Onze Taal schrijft dat de term mogelijk uit het Engels komt waar het halverwege de 18e eeuw voor eerst door kleermakers werd gebruikt. Voor hen was er dan weinig werk omdat de adel naar het platteland vertrok, een periode die gelijk viel met de grote komkommer oogsttijd. In Duitsland kende men toen ook het woord sauregurkenzeit, wat hetzelfde betekende en in Nederland wordt het woord voor het eerst in het laatste kwart van die eeuw gebruikt. Multatuli gebruikt komkommertijd midden 19e eeuw in zijn geschriften dus het woord moet toen al ingeburgerd zijn geweest.
Alles behalve slap
Een slappe tijd, dat is zo n beetje de eenvoudigste vertaling van het woord. Maar aan een goeie komkommer is niks slaps te vinden. Een verse komkommer is stevig en sappig. Hij kan zowel horizonzaal als verticaal (met hulp) groeien en een enkele plant kan met gemak tientallen exemplaren opleveren. Nu zijn wij de groene kaskomkommer gewend, maar er bestaan tientallen soorten groot klein, dik dun groen, gevlekt, wit of geel. Ze kunnen lang, bol, mini, met gladde bast of bobbelig zijn en zelfs met een soort stekels. De witte en gele soorten zijn iets bitterder dan de frisse donkergroene komkommer die we gewend zijn. Maar laten we nu alsjeblieft proberen die soorten niet te laten verdwijnen, want juist die diversiteit is zo belangrijk.
Boordevol voedingsstoffen
Het lijkt een simpele groente maar die eenvoudige komkommer zit boordevol voedingsstoffen. Hij bevat veel vezels en heel weinig calorieën. De groente bevat naast vitamines ook veel water en is dus een goede dorstlesser. Maar een plakje komkommer helpt ook tegen dikke ogen, verkoelt bij zonnebrand en schijnt zelfs te helpen tegen slechte adem omdat het de aanmaak van speeksel in de mond bevordert.
Kortom reden genoeg om hem vaker te eten, op een boterham, in een salade, kort gewokt of lekker gevuld met gehakt uit de oven!
Oh ja hij zit vaak verpakt in plastic in de supermarkt. Dat is niet zozeer om de groente te beschermen omdat iedereen hem met zijn handen aanpakt maar om te voorkomen dat hij uitdroogt. Een verse komkommer kan zeker een week tot 10 dagen bewaard worden. Niet in de ijskast, dan worden ze slap en snotterig, maar wel graag op een koele plek.