Klijnsma en de kleine pensioentjes
Publicatiedatum: 8 december 2015
Begin september 2015 togen we met een groep cliënten naar het Binnenhof. We gingen het debat bijwonen met staatssecretaris Klijnsma over de afkoop van kleine pensioenen.
Hoe zat het ook alweer? Echtparen die in 2013 en 2014 een AOW-partnertoeslag ontvingen en daarnaast eenmalig een afkoop van een klein pensioen, werden door de SVB gekort op hun partner toeslag. Mensen die daartegen in bezwaar gingen bij de SVB, werden consequent in het ongelijk gesteld. Tot eind vorig jaar. Want toen oordeelde de hoogste rechter dat de SVB al die tijd fout had gezeten. Maar in plaats van dat de SVB iedereen netjes terugbetaalde, kregen alleen de mensen die op dat moment nog een procedure hierover hadden lopen, hun geld terug. Iedereen die al was uitgeprocedeerd of het erbij had laten zitten, kon dus naar zijn geld fluiten. Zij waren ten onrechte honderden euro’s armer.
De stemming sloeg om
We hebben al een aantal keren aandacht besteed aan deze misstand. Zowel op deze plek als op tv. Het resultaat was dat het onderwerp op de politieke agenda bleef. Maar Klijnsma hield al die tijd voet bij stuk. Met die opstelling ging ze ook het Kamerdebat in. Dat veranderde toen we na haar eerste beantwoording met z’n allen boos de zaal verlieten – en even later weer terugkeerden. De stemming was omgeslagen. De staatssecretaris werd bestookt met kritische vragen van verschillende Kamerleden. Uiteindelijk werd Klijnsma gedwongen de Tweede Kamer in een brief nader te informeren over de omvang van het probleem en een mogelijke oplossing voor alle betrokkenen.
Dat geld moet terug
Die brief is er nu. Het blijkt dat mogelijk 12.000 mensen ten onrechte (een deel van) hun pensioenafkoop hebben moeten afstaan aan de SVB. Slechts zo’n 1.000 mensen hebben hun pensioen teruggekregen. Het overgrote deel dus nog niet! De staatssecretaris laat nu onderzoeken of ook deze mensen alsnog hun geld terug kunnen krijgen. Wij laten deze zaak pas los als iedereen zijn geld terug heeft. Want de SVB ontmoedigde mensen actief om in bezwaar te gaan tegen de beslissing. SVB-medewerkers vertelden hen over de telefoon dat bezwaar maken geen enkele zin had, omdat de SVB niets te verwijten viel. En wat blijkt: juist de mensen die niet in bezwaar zijn gegaan, krijgen hun geld niet terug. Een overheid die zo met mensen omgaat, is een onbetrouwbare overheid. Wij gaan er vooralsnog vanuit dat de staatssecretaris de fout nog dit jaar gaat herstellen. Doet zij dat niet, dan dienen we massaal een klacht in bij de Nationale Ombudsman. Wordt vervolgd!