Oranjes bij de Olympische Spelen zijn ook op Instagram te vinden

Josine Droogendijk: ‘Weten wat de royals doen is nu eenvoudig te volgen via Instagram’

Wilt u te weten komen wat onze koning zoal doet? Daarvoor hoeft u tegenwoordig niet meer de deur uit. Via Instagram, en dan het account van het Koninklijk Huis, kunt u van A tot Z worden bijgepraat over de officiële activiteiten van de Oranjes. Uiteraard is Willem-Alexander niet de enige vorst die gebruik maakt van de kracht van sociale media.

Het Spaanse hof is nu ook te volgen via Instagram

Als het gezin van koning Felipe in juni 2024 op het balkon van het Koninklijk Paleis verschijnt, gebeurt er iets opvallends. Kort voor de handen de lucht ingaan, voegt een fotograaf zich aan het gezelschap toe. Terwijl honderden Spanjaarden vanaf het plein toekijken, poseert het koninklijk gezin voor zijn lens. De reden voor het ongebruikelijke oponthoud wordt al snel duidelijk. Diezelfde middag lanceert het Spaanse hof een eigen Instagramaccount. Bij het kersverse familiekiekje bedankt de koning het publiek voor hun aanwezigheid. Ook benadrukt hij dat dienstbaarheid, toewijding en plicht de drie pijlers van zijn functie blijven.

Instagram koninklijkhuis Spanje

Volgens krijgen een kijkje achter de Spaanse schermen

Hoewel de Spanjaarden opvallend laat zijn met het lanceren van een eigen Instagramaccount, overtreffen ze inmiddels veel van hun koninklijke collega’s. Vrolijke video’s, vlotte berichtjes en unieke foto’s vullen de tijdlijn in rap tempo. Als volger krijg je het idee dat je via deze weg de personen achter het ambt een beetje beter leert kennen.  Zo wordt er tijdens de Olympische Spelen een video vrijgegeven van de twee prinsessen bij verschillende sportwedstrijden. De mix van camerastandpunten geeft het idee dat je er als volger zelf bij bent.

Instragram koninklijkhuis Spanje

Belgische royals op de voet gevolgd op

In België wordt er tijdens de Olympische Spelen eveneens ingespeeld op de verbinding die met sport gepaard gaat. De jonge generatie wordt op de voet gevolgd door een camerateam van het paleis, waardoor volgers ze kunnen zien juichen, netwerken en poseren. Doordat de beelden van heel dichtbij gedraaid worden, krijg je als volger het idee dat je op de eerste rij zit. De koning en koningin zijn zelf iets terughoudender, maar een gezellige selfie op de tribune komt wel door de keuring.

Instagram koninklijkhuis België

De Oranjes zijn nog niet helemaal om

En Nederland dan? Zijn er op het account van het Nederlandse koningshuis ook volop beelden te zien van de Oranjes op de Olympische Spelen? Nee, helaas niet. De RVD neemt genoegen met aangekochte foto’s, veelal van de sporters zelf. De enige selfie die ze vrijgeven, zit verstopt achter een paar foto’s uit de beeldbanken. Het solobezoek van Amalia komt zelfs helemaal niet aan bod. Zonde! Wie de tijdlijn van het Koninklijk Huis bekijkt, heeft onmiddellijk door dat dit account wordt bijgehouden door een groepje RVD’ers op kantoor. Het persoonlijke contact waar Instagram bekend om staat, ontbreekt volledig. De meerwaarde hierdoor ook. Mijns inziens zou het geen gek idee zijn om eens na te denken over een eigen fotograaf, die dichtbij de familie staat en zo voor een persoonlijke touch kan zorgen.

Instagram koninklijkhuis Nederland.

Deense hoffotograaf schiet prachtige kiekjes voor op Instagram

De Deense monarchie heeft het gelukkig beter voor elkaar. Momenteel zijn Frederik en Mary bezig met een boottocht langs de Deense kust. De hoffotograaf maakt de mooiste kiekjes, die zo in een modemagazine geplaatst kunnen worden. Ook worden er video’s gedeeld op Instagram, die -voorzien van een leuk muziekje- lekker vlot zijn gemonteerd. Doordat je als volger heel dichtbij komt, leer je de persoon achter het ambt beter kennen en in veel gevallen ook meer waarderen. Dat kan nog wel eens goed van pas komen als de monarchie weer eens onder druk komt te staan.

Het Noorse koningshuis is niet (meer) actief

Mette-Marit van Noorwegen begon in 2014 ook met een openbaar account op Instagram. De start was veelbelovend. De telefoonkiekjes waren weliswaar niet allemaal even scherp, maar gaven wel een echt inkijkje in haar leven. Zo deelde ze dat ze een bestaande hoed liet vermaken tot drie nieuwe exemplaren en haar volgers konden ook rekenen op boekentips en hondenfoto’s. Helaas werd het al snel weer stil op het account. Het laatste bericht dateert van bijna 3 jaar geleden.

Account koninklijkhuis Noorwegen

Het perfecte plaatje

Rania van Jordanië bewaakt het imago van haar gezin als een leeuwin. Gaat ze op pad, dan gaat de hoffotograaf altijd mee voor het perfecte plaatje. De keuring van de kiekjes is streng, heel streng. Alleen perfectie is toegestaan. Volgers van @queenrania op Instagram krijgen hierdoor alleen haar mooiste, leukste, meest sympathieke kant te zien. Doordat er ook privéfoto’s worden gedeeld, bijvoorbeeld van de koningin met haar kleindochter op schoot, heb je als volger toch het idee dat je het account niet voor niets volgt. Nu maar hopen dat de RVD meeleest….

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns.

(Foto: ANP)

Geef een reactie