Josine Droogendijk: ‘Wat staat er dit jaar op het koninklijke kerstmenu?’
Publicatiedatum: 17 december 2024
Eet u met kerst een viergangendiner of toch liever een makkelijke pizza? Aan het hof kiezen ze uiteraard voor de eerste optie. Royaltyverslaggever Josine Droogendijk praat u bij over de koninklijke kerstmenu’s.
Het reilen en zeilen in de koninklijke keuken
Heeft u de nieuwe televisieserie van Yvette van Boven al gezien, Oranje Van Boven? Ik vind het een echte aanrader, want op enthousiaste wijze praat de tv-kok haar kijkers bij over het reilen en zeilen van de koninklijke keuken. Hoe komen de menu’s tot stand? Van welk servies wordt er gegeten? En waarom staat er tijdens een staatsbanket eigenlijk zoveel zout op tafel? Wie alle afleveringen kijkt, kan zich vast wel voorstellen dat het koninklijk gezin beslist geen halflauwe kipnuggets hoeft te eten. Dat wat de hof-koks bereiden is van de allerbeste kwaliteit. Toch is ingewikkeld eten ook weer geen must. Volgens gravin Eloise eet haar oma Beatrix het liefst kip, rijst en broccoli. Simpeler krijg je het niet snel. Met kerst komt de familie samen bij de mater familias. Volgens Eloise is het menu dan ‘meer fancy’, maar wat er dan precies op tafel staat, is en blijft het geheim van Kasteel Drakensteyn.
Het traditionele kerstmenu van de Windsors
Bij de Britten zijn ze wat openhartiger over het kerstmenu. Voor de Windsors naar de kerkdienst gaan, krijgen ze – hoe kan het ook anders- een Engels ontbijt voorgeschoteld. Spek, eieren en bonen in tomatensaus. De dames eten vaak wat lichter en nuttigen dan yoghurt met wat fruit. Tijdens de lunch komt er kalkoen op tafel. Ernaast staan bijgerechten als aardappels, spruitjes en pastinaak. Na een traditionele pudding is het tijd voor een wandeling door de natuur en een grote sloot thee met zoetigheden.
’s Avonds staat er een buffet klaar en kunnen de gasten zelf kiezen. De lijst met mogelijkheden is jaloersmakend lang, met York-ham en een smeuïge, hele kaas. Ten tijde van koningin Elizabeth was de foie gras het spreekwoordelijke neusje van de zalm, maar dit dieronvriendelijke gerecht heeft koning Charles in de ban gedaan. En dan, als alle magen tot het randje toe zijn gevuld, wordt het festijn afgesloten met whiskey en toespraken.
Kerstbrood en lutefisk voor het Zweedse hof
Met dank aan de Duitse roots van koningin Silvia eten ze aan het Zweedse hof Weihnachtsstollen, oftewel kerstbrood met gekonfijte fruit. Passend bij de Zweedse gebruiken, komt er ook lutefisk op tafel. Dit is een Scandinavisch gerecht met gepekelde vis.
Romige rijst in Denemarken en geroosterd varkensvlees in Noorwegen op het kerstmenu
Koningin Margrethe van Denemarken is dol op kerst en begint de feestdagen steevast met een kom romige rijst, waarin een hele amandel is verstopt. Tijdens het diner wordt er eend of gans opgediend, samen met gebakken aardappel en rode kool. In Noorwegen eten ze op kerstavond geroosterd varkensvlees. Deze traditie is al meer dan 100 jaar oud. De Noorse hof-koks weten dus precies wat er van ze verwacht wordt met kerst. Ook wel eens fijn. En nu maar hopen dat ze zelf ook een bordje mogen vullen!
Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns.
(Foto: ANP)