Josine Droogendijk: ‘Sport verbroedert’
Publicatiedatum: 5 juli 2024
Sport verbroedert. Veel monarchieën spelen daar slim op in door het EK te omlijsten met selfies, familiekiekjes en tripjes naar Duitsland. Hoe pakken de Oranjes het aan? Royaltydeskundige Josine Droogendijk praat u bij.
Máxima met een Feyenoord-sjaal
Neutraliteit is één van de kernwaarden van de monarchie. Alleen door boven alle partijen te staan, kan een koning of koningin de verschillende bouwstenen van de maatschappij als cement aan elkaar verbinden. Slechts op 1 gebied is er sprake van koninklijke vrijstelling: sport. Op Koningsdag 2023 bekende Máxima kleur door met een Feyenoord-sjaal door Rotterdam te paraderen.
Op de Olympische Spelen is er ook altijd een rijtje stoelen voor de familie Van Oranje gereserveerd. Voor welk land ze dan zijn, laat zich vast wel raden. Als hét visitekaartje van Nederland juichen Willem-Alexander en Máxima hun longen uit hun lijf voor Team Oranje. Het begrip ‘Team Oranje’ kunt u op twee manieren lezen, want naast dat ze onze sporters naar een overwinning juichen, werken ze op de tribune ook aan de populariteit van het Koninklijk Huis. Niets verbindt immers zo goed als het delen van intense gevoelens. In het geval van voetbal is dit – als het goed is – euforie. Dat veel Europese monarchieën hun betrokkenheid tonen bij het EK, zal u dan ook vast niet verbazen.
Welke royals hebben we gezien tijdens het EK voetbal?
Vooral de Denen, die sowieso al een social media-team hebben om jaloers op te zijn, benutten de kans ten volle. Vlak voor de 1e EK-wedstrijd fotografeerde koningin Mary haar man en twee jongste kinderen in hun rood-witte voetbalshirts. De boodschap van het vrijgegeven kiekje was klip en klaar: het Deense hof staat achter het Deense voetbalteam, wat de uitslag ook mag zijn.
Bij de wedstrijd Denemarken-Engeland bundelden beide hoven hun krachten. Koning Frederik poseerde samen met zijn jongste dochter én prins William op de tribune. May the best team win, zo luidde het bijschrift. Zowel het Britse als het Deense hof deelde het kiekje, dat inmiddels 476.000 (!) keer is geliket.
Koning Felipe van Spanje reisde eveneens af naar Duitsland, waar hij zijn landgenoten zag winnen. Na afloop van de wedstrijd zocht hij de voetballers op in hun kleedkamer. De ontspannen kiekjes die daar werden gemaakt, leverden meer positieve publiciteit op dan 10 intensieve werkbezoeken bij elkaar.
Koning Filip van België nam zijn 3 jongste kinderen mee naar het EK. Een medewerker van het social media-team was eveneens present en filmde het viertal voor enthousiaste berichten op Instagram en Facebook. Vooral de beelden waarop de drie koningskinderen uitbundig juichen voor het winnende goal leverden een stroom aan positieve reacties op. Zo schreef een van de volgers: “Bravo voor de rode duivels. Fijn dat u er bij was koning Fiilip en de kinderen. Leve België.”
Nederland-Turkije in Berlijn, mét het Nederlandse koningspaar?
Door naar de Oranjes, zou ik graag willen zeggen. Maar nee, de Nederlandse royals hebben de oranjekaravaan tot nu toe aan zich voorbij laten trekken. Wel liet de koning tijdens een werkbezoek weten dat hij trots was op de gezellige sfeer onder de fans, maar op de tribune is hij nog niet gespot. Een gemiste kans, als je het mij vraagt. Als hij dit EK zijn betrokkenheid nog wil tonen, moet hij maar snel een kaartje regelen voor zaterdag (dan speelt Nederland in Berlijn tegen Turkije, red.). Of er meer wedstrijden gaan volgen, is immers altijd de vraag.
Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns.
(Hoofdfoto: Sander Koning/ANP Royal Images)