Zuid-Afrika

Josine Droogendijk: ‘Het eerste Afrikaanse staatsbezoek gaat naar Zuid-Afrika’

Er werd al even over gefluisterd, maar nu is het eindelijk officieel: van 18 t/m 20 oktober zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek brengen aan Zuid-Afrika. Hoe het programma er precies uit zal zien, is nog niet bekend. Eén ding weet ik in ieder geval zeker: inhoudelijk zullen er andere keuzes gemaakt worden dan bij de bezoeken van prins Bernard (1954) en prinses Amalia (2019).  

Laatste staatsbezoek was aan België

In de ruim 10 jaar dat koning Willem-Alexander nu op de troon zit, heeft hij 27 landen vereerd met een staatsbezoek. De eerste bracht hem naar Polen, in juni 2014, en de laatste bestemming herinnert u zich vast ook nog wel. Net voor de zomervakantie bezocht de koning, samen met de koningin, het land van de lekkere friet, mayonaise en chocolade. Juist ja: België.

Staatsbezoek aan België

Staatsbezoek aan België. Foto: ANP

Hoewel er bij de landenkeuze voor een staatsbezoek beslist verder wordt gekeken dan Europa, werden de Afrikaanse landen het afgelopen decennium overgeslagen. Of nou ja, overgeslagen… Achter de schermen werd er hard gewerkt aan een staatsbezoek aan Ethiopië, maar die is door de politieke situatie aldaar uiteindelijk onderaan de lijst beland. Als koning Willem-Alexander over een kleine twee maanden in het vliegtuig richting Zuid-Afrika stapt, is er dus sprake van een heus debuut. Zijn eerste, Afrikaanse staatsbezoek zal dan gaan plaatsvinden. Eindelijk!

Slapen onder de sterrenhemel

Voor de koning is Zuid-Afrika overigens geen onbekend terrein. In 1996 vergezelde hij zijn moeder bij haar staatsbezoek aan het land en in 2010 was hij er ook vanwege het WK Voetbal. Maar wie op Paleis Huis ten Bosch de állermooiste verhalen over Zuid-Afrika kan vertellen, is ongetwijfeld prinses Amalia. In 2019 trok ze, samen met 9 vriendinnen en 2 gidsen, 14 dagen door het land. Per dag werd er zo’n 10 kilometer gelopen, met een zware backpack op de rug. Slapen gebeurde onder de sterrenhemel. het boek van Claudia de Breij vertelt Amalia uitgebreid over het avontuur. ‘Alles wat je nodig hebt, draag je op je rug. En er zijn volop distels en muggen, maar geen gezeur, gewoon lópen. Je hebt ook geen zeep bij je of niks, maar gaat gewoon zwemmen in een beekje met ijskoud bergwater.’

Prinses Amalia in Afrika.

Prinses Amalia in Afrika. Foto: RVD

Tijdens de reis wordt de prinses naar eigen zeggen steeds meer één met de natuur. Ze leert hout sprokkelen, vuur maken en houdt ’s nachts de wacht. Om een beetje bij de tijd te blijven, leert ze bovendien klokkijken aan de hand van sterren. Amalia: ‘Je houdt je hand zó, bij de horizon, en als je dan een ster ziet onthoud je die. Is die ster dan later beneden je hand, dan is er een uur voorbij. Het klopte steeds.’

Amalia gaat ook mee naar Zuid-Afrika

Als de prinses tijdens de reis 40 uur alleen op een Zuid-Afrikaanse berg moet doorbrengen, zonder boek of telefoon, komt ze met een handgeschreven brief terug. Hij is gericht aan tante Inès, die een jaar eerder overleed door zelfdoding. Over de inhoud wil ze niets kwijt, maar uit de rest van het reisverslag blijkt klip en klaar dat Zuid-Afrika door alle ervaringen een mooi plekje in Amalia’s hart heeft gekregen. Naar verluidt reist ze in oktober ook met haar ouders mee, maar dan privé. Buiten bereik van de media dus.

PR-campagne voor Zuid-Afrika

Bij de aankondiging van het komende staatsbezoek moest ik overigens ook denken aan prins Bernhard. Toen hij in de gaten kreeg dat koningin Juliana het land het liefst wilde negeren vanwege de rassenscheiding, kroop hij in 1954 zelf maar achter de stuurknuppel. Het prinselijk bezoek aan het land duurde maar liefst 14 dagen en was nuchter bekeken niet veel meer dan een Zuid-Afrikaanse pr-campagne. Zo werden ontmoetingen met zwarte leiders vermeden, terwijl de prins wel de tevreden dansende Zoeloe-dames mocht vastleggen met zijn filmcamera.

Staatsbezoek Zuid-Afrika van prins Bernhard

Bezoek Zuid-Afrika van prins Bernhard. Foto: ANP

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over het koninklijk huis en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Lees hier al haar columns. 

(Foto’s: Shutterstock. RVD en ANP)

Geef een reactie