Josine Droogendijk: ‘Heeft prinses Beatrix eigenlijk groene vingers?’
Publicatiedatum: 31 mei 2024
Sinds ze met pensioen is, heeft prinses Beatrix bijna geen ‘moetjes’ meer in haar agenda staan. Eindelijk mag ze doen waar ze zelf zin in heeft. Beeldhouwen bijvoorbeeld, of het bezoeken van een museum. Maar hoe zit dat eigenlijk met tuinieren? Heeft onze oud-vorstin groene vingers?
Hobby’s van de Oranjes
Als royal hoef je maar één keer te zeggen dat je iets leuk vindt en het wordt je de rest van je leven nagedragen. Omdat er zo weinig gedeeld wordt over het privéleven van de Oranjes is dat goed te begrijpen, maar net als ieder ander slaan majesteiten en hoogheden ook wel eens een bladzijde van hun leven om. Op naar een nieuwe lievelingskleur, -dier, -hobby, et cetera.
Dat werd ook wel weer duidelijk tijdens NLdoet, de jaarlijkse vrijwilligersdag van het Oranje Fonds. Prinses Beatrix stak haar handen uit haar mouwen op een stadsboerderij in Utrecht. Terwijl ze met wat vrijwilligers plantjes pootte, kwam het gesprek al snel uit op tuinieren. Omdat prinses Beatrix al meer dan 40 jaar beschermvrouwe is van tuinvereniging Groei & Bloei, had ik verwacht dat ze enthousiast zou vertellen over haar voorliefde voor tuinieren. In het verleden had ze dat al meermaals gedaan. Zo vertelde ze bij het 150-jarig jubileum van Groei & Bloei trots over haar moestuin in Italië. Ook de kas bij Paleis Huis ten Bosch werd van 1981 – 2014 intensief gebruikt.
Groene vingers van prinses Beatrix
Terwijl ze rustig bleef doorpoten, vertelde de prinses aan haar gesprekspartners dat ze tegenwoordig bijna niet meer tuiniert. Haar parktuin bij Kasteel Drakensteyn vindt ze weliswaar prachtig, maar het onderhoud daarvan komt op het bordje van de tuinman terecht. Die heeft zijn handen met name vol aan bomen en struiken, want in de tuin van prinses Beatrix staan bijna geen eenjarige planten en bloemen. “Ik heb een voorkeur voor alles wat vanzelf groeit”, verklaarde de prinses.
Flora en fauna
In de tuin van Kasteel Drakensteyn wordt de fauna beslist niet vergeten. Zo zette de prinses onlangs 4 egels uit en daarnaast houdt ze ook nog bijen. Net als voor de bomen en struiken geldt: het onderhoud wordt gedaan door een specialist. Een imker in dit geval. Voor de gezondheid van de bomen wordt er ieder jaar een harige controleur ingevlogen. Op televisie had de prinses gezien dat de gemeente Amsterdam een herdershond, Dora, in dienst had voor het opsporen van zieke bomen. Het beest zou ze van een afstandje al kunnen ruiken. Met haar grote netwerk was het een kleine moeite om Dora in de paleistuin te krijgen. Al met al is de prinses dus wel betrokken bij het groen om haar heen, maar het wieden en schoffelen is voor haar geen verplichte kost.
Tuinarchitect Piet Oudolf
Door naar Paleis Huis ten Bosch, want daar werd de tuin in 2018 flink onder handen genomen. De inrichting dateerde deels nog uit 1949, het jaar waarin Juliana en Bernhard ter gelegenheid van hun 12,5 jarig huwelijksjubileum de tuinbeplanting cadeau kregen van het Nederlandse volk. Willem-Alexander en Máxima benaderden voor de update de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf, die ook de Gardens of Remembrance in New York heeft ontworpen (hier kunnen de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 herdacht worden). Hij bedacht een inrichting waarbij het kunstwerk van Volten centraal zou staan. De borders met een totale oppervlakte van 2500m2 zijn inmiddels gevuld met circa 20.000 vaste planten en grassen. Ieder seizoen is er wel wat moois te zien. Over de bomen is eveneens nagedacht. Naast schaduw en schoonheid bieden ze privacy.
Waar is de koninklijke grandeur gebleven?
Hoe mooi het plan van Oudolf ook is: eerlijk gezegd vind ik het jammer dat de koninklijke grandeur naar binnen is verdreven. Het is dat de tuin groot is (16 hectare), anders had het net zo goed uw of mijn tuin kunnen zijn. Het is maar weinig mensen gegeven een paleis te mogen betreden. Laat ons dan in ieder geval genieten van wat wat pracht en praal aan de buitenkant. Fonteinen met bladgoud bijvoorbeeld, of struiken die tot kunstwerken zijn gesnoeid. Paleis Het Loo is hier een prachtig voorbeeld van. Als je daar door de baroktuin loopt, het pronkstuk van koning-stadhouder Willem lll en koningin Mary ll, voel je jezelf als vanzelf een koning of koningin.
Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns.
(Foto’s: ANP)