Josine Droogendijk: de pseudoniemen van de koningshuizen
Publicatiedatum: 2 november 2021
De kans is groot dat de naam Dientje Rozeknop u niets zegt, maar toch kent u haar wel. Dat weet ik zeker. In haar jeugd ging prinses Beatrix namelijk onder dit pseudoniem op vakantie. Is zij daarmee uniek? Welnee, aan het hof maken ze maar al te graag gebruik van een schuilnaam.
Buiten de paleishekken
Als je als prins of prinses geboren wordt, is het doorgaans niet zo moeilijk om de wereld bínnen de paleishekken goed te leren kennen. Nee, juist búiten de paleishekken begint de grote uitdaging. Met een beetje pech buigt iedereen voor je als een knipmes en worden alle problemen snel onder tafel geschoven. Dat merkt koningin Juliana ook wel als zij in de jaren 40 en 50 haar dochters wil laten kennismaken met de Nederlandse maatschappij. De vorstin ergert zich mateloos aan de schone schijn en stuurt Beatrix daarom met een schuilnaam op pad als zij kort na de Watersnoodramp van 1953 de waterschade met eigen ogen wil aanschouwen. Op Westerschouwen wordt een houten stacaravan geregeld, waar “Dientje Rozeknop” een poosje in alle rust en veiligheid kan bivakkeren.
Mr. en Mrs. Smith
Zoals gezegd is prinses Beatrix niet de enige die weleens gebruik maakt van een schuilnaam. Als prins William en hertogin Catherine zin hebben in een avondje ongedwongen dineren, reserveren ze vaak een tafeltje als Mr. en Mrs. Smith. De knipoog naar de gelijknamige film met Brad Pit en Angelina Jolie zal u vast niet ontgaan, maar er schuilt ook nog wel een verhaal achter. Smith is namelijk een veelgebruikte naam in het Verenigd Koninkrijk. Net als hier Jansen en Van Dijk. Niemand kijkt dus vreemd op als er onder die naam wordt gereserveerd. Om diezelfde reden gaat prins William ook wel als meneer Jones door het leven.
Pseudoniemen op sociale media
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat deze column verraadt hoe Amalia, Alexia en Ariane zich noemen op sociale media. De meiden hebben recht op privacy, dus hun creatieve pseudoniemen laat ik graag buiten beschouwing. Wat ik wél kan vertellen, is dat koning Willem-Alexander dankbaar gebruik maakt van de vele titels die hij op zijn naam heeft staan. Dat zijn er zóveel, dat hij zonder enige moeite voor elk nieuw avontuur wel een andere naam kan verzinnen. Zo is hij graaf Van Buren en schaatste hij in 1986 de Elfstedentocht onder de naam W.A. van Buren. Als KLM-piloot werd hij juist Alex van Leerdam genoemd, en inderdaad ja: ons staatshoofd is ook graaf Van Leerdam.
Pakt niet altijd goed uit
Helaas pakt het gebruik van een schuilnaam niet altijd even goed uit. Prins Gabriël van België koos een paar jaar geleden voor de naam Gabriël Le Grand, zodat hij incognito mee zou kunnen doen aan een tennistoernooi. Dat was zijn grote wens, want de prins trainde al een tijdje op het verst gelegen veld van een tennisclub en dat bleek heel aardig te gaan. Via via lekte het nieuws over zijn deelname toch uit, en daarom moest de aanmelding vanwege veiligheidsredenen op het allerlaatste moment toch nog worden ingetrokken. Wat zal hij gebaald hebben!