Josine Droogendijk: ‘De do’s en don’ts van een koninklijk bloemetje’
Publicatiedatum: 23 november 2022
Als koningin Máxima ergens op bezoek gaat, staat er bij de loper vaak een schattig bloemenmeisje paraat. Ik denk dat de koningin door de jaren heen dus wel meer dan 2.000 boeketten in ontvangst heeft genomen. Keer op keer gebeurt dat met een brede lach, maar niet ieder bloemetje valt even goed in de smaak…
Bloemist van de Oranjes
Net zoals je een eerste liefde niet zomaar vergeet, staat ook mijn eerste interview in mijn geheugen gegrift. Ik weet nog precies wie ik toen sprak: Johan Weisz. Misschien kent u die naam vooral omdat deze meneer als Nederlandse Sinto de Holocaust heeft overleefd, maar ik sprak hem in 2012 vanwege een andere reden. In zijn werkzame leven was hij namelijk een bloemist waar de Oranjes graag op terugvielen bij belangrijke gebeurtenissen. Denk aan de inhuldiging van koningin Beatrix en het huwelijk op 02-02-2002.
Tijdens het interview leerde ik dat prinses Beatrix een hekel heeft aan oranje bloemen. Ook ontvangt ze liever een barok/klassiek boeket dan een moderne, dus als u haar binnenkort wat wilt aanbieden, weet u in welke richting u moet denken.
Pioenrozen en orchideeën
Koningin Máxima heeft op haar beurt een zwak voor pioenrozen en orchideeën. Voor haar huwelijk wilde ze Argentijnse bloemarrangementen. Denk aan rijke boeketten met veel groen en witte rozen. Helaas bleek dat praktisch gezien nogal lastig te regelen. Nadat de heer Weisz meerdere kwekers had gebeld, had hij het zo geregeld dat er een witte roos gekweekt zou worden die precies in de eerste week van februari zou uitkomen. Dat was best nog wel een beetje spannend, want de witte Avalanche, zoals de bloem heette, was voor Nederlandse begrippen een nieuwe rozensoort. Gelukkig kwam het goed. Zelfs zo goed dat de roos uitgroeide tot Máxima’s favoriete bloem. Dus wilt u onze koningin binnenkort verrassen? Dan weet u nu ook waar ze blij van wordt.
Boeket met bescheiden omvang valt meest in de smaak
Overigens wordt er lang niet altijd rekening gehouden met Máxima’s wensen. Voor veel lokale bloemisten is het koninklijke boeketje een uitgelezen kans om eigen kunnen te tonen. Van halve struiken tot kleurexplosies: werkelijk alles is al wel voorbij gekomen. Zelfs een heel lang boeket met een reusachtige kerstbal. Alles wordt met een even brede glimlach in ontvangst genomen, maar uiteindelijk valt een boeket met bescheiden omvang het meest in de smaak. Doorgaans moet de dame in kwestie er toch zo’n anderhalf uur mee rondlopen, dus het gewicht telt ook mee. En vergeet de linten om de stelen niet, want dat houdt toch net wat fijner vast.
Originele bloemen
Vanuit het publiek worden er ook regelmatig bloemen overhandigd. Vaak zijn het lokkertjes voor een kort gesprekje of een foto. Ik kan me nog goed herinneren dat de koningin ooit zelfs een zielig bosje tulpen overhandigd kreeg. De kortingssticker van de Albert Heijn zat er nog op…. Originele bloemen zien de royals overigens ook wel voorbij komen. Zo liepen de Oranje-dames op Koningsdag 2021 rond met vilten boeketjes en ik heb ook weleens papier en een vleesetende plant (!) voorbij zien komen.
Bloemenkamer
Ten paleize heeft Máxima de beschikking over een eigen bloemenkamer met ervaren bloemisten. De kans dat uw boeketje na afloop van een koninklijk bezoekje in haar vensterbank terechtkomt is dus klein. Per keer wordt er dan ook bekeken wie het geschenk mee naar huis neemt, en dat kan ook de hofdame of secretaresse zijn. Aan het Britse hof worden de bloemen vaak geschonken aan een lokaal ziekenhuis, maar dan moet het boeket het bezoek wel overleven. Dat dit ook bij koninginnen en prinsessen geen vanzelfsprekendheid is, bewijst onderstaande video op een grappige manier (“Ze eten altijd bloemen!”).
Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns.
(Foto’s ANP)