Jeanine Janssen: ‘Woonsquare en leveringsproblemen’
Publicatiedatum: 30 januari 2025
Mevrouw Huismans koopt op 6 maart een bank bij woonwinkel Woonsquare. Haar dochter koopt die dag een stoel. Ze worden op een gezamenlijke bon gezet met een totaalbedrag van € 2.250. Ze doet een aanbetaling van € 580. De verwachte levertijd is 20 weken.
Op een bepaald moment krijgt mevrouw Huismans bericht dat ze haar bank kan ophalen. Als ze aankomt bij de winkel blijkt dat de stoel er niet is. Die heeft een vertraagde levertijd. Ze wil alleen de bank meenemen en later de stoel. Maar dat mag niet volgens de winkel. Ze mag de bank wel meenemen, maar dan moet ze de stoel ook meteen afrekenen. Woonsquare zegt dat ze de bon niet kunnen splitsten en dat dit nu eenmaal de regels zijn.
Gedekt
Ze laat de bank achter. Ze wil de stoel niet helemaal vooruitbetalen. En dat doet ze goed. Volgens de voorwaarden van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW) hoef je maar 25 procent aan te betalen. Mocht een bedrijf failliet gaan, is deze 25 procent gedekt. De rest niet. Als ze de stoel dus helemaal zou betalen en het bedrijf zou failliet gaan, dan zou ze haar geld kwijt zijn.
Ontbinden
De stoel laat lang op zich wachten. Als de levertermijn voorbij is, geeft ze het bedrijf, ook volgens de voorwaarden, nog 4 weken de tijd. Daarna mag ze ontbinden. En dat doet ze ook. Ze meldt dat ze de bank en de stoel niet meer hoeft. Ze wil wel graag haar aanbetaling terug. Woonsquare zegt vervolgens:” Wij kunnen inmiddels leveren. Voor de vertraging beroepen wij ons op overmacht, want er zijn problemen bij het Suezkanaal en dat ligt buiten onze macht.”
Niet onvoorzien
Wij zijn het niet eens met Woonsquare. Als iemand een beroep doet op overmacht, dan moet er sprake zijn van onvoorziene omstandigheden. Er zijn al lange tijd verschillende problemen bij het Suezkanaal. Dat was dus te voorzien. Bovendien zijn er verschillende schepen die via Kaap de Goede Hoop varen. Dat duurt ongeveer 7 tot 10 dagen langer. Dat kan je als bedrijf incalculeren. Daarnaast moet je een beroep op overmacht goed onderbouwen. Dat deden ze ook niet. Ze verwezen slechts naar het Suezkanaal. Daarbij komt dat het heel makkelijk was geweest om de bon te splitsen. Dan hadden ze de bank gewoon kunnen leveren.
Geschillencommissie
Het contact met Woonsquare verliep voor ons ook niet makkelijk. Ze leken onze vragen niet te begrijpen waarop we voorstelden om te bellen. Dat wilden ze niet. De antwoorden die we kregen waren niet concreet en ze verwezen mevrouw naar de geschillencommissie. En dat gaat mevrouw Huismans doen. Wij volgen de zaak.
Jeanine Janssen heeft in 2013 samen met Rogier de Haan MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Daarnaast schuift Jeanine Janssen regelmatig aan in het programma Meldpunt en MAX vakantieman. Lees hier haar columns.
(Foto ter illustratie: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Geachte Jeanine of lezer,
Ik heb 7 jaar lang klachten beoordeeld in de meubelbrance vereniging, en handelde ook tv klachten af die bij cbw en programma’s als radar en kassa uitzonden.
Bij de firma Poppeliers wat later naar woonsquare
werd omgedoopt, maar alle handelingen en verkoop filosofie gehanteerd bleef.
na deze 7jr. ben ik klassieke Engelse voor oorlogse auto s gaan bekleden- en mijn laatse werk omgeving heb ik gewerkt als product ontwikelaar
op de stoffeerderij afdeling bij Piet Hein eek gewerkt.
wat ik met liefde en passie deed.
Mocht u vragen hebben over hun manier van handel drijven.
verneem ik het graag
mvg Bob de haard