Naar cookieinstellingen
Bakken zonder eieren, het kan.

Janny van der Heijden: ‘Bakken zonder eieren, het kan echt!’

Veel mensen eten helemaal geen vlees meer en anderen, waaronder ikzelf, eten minder vlees. Eieren koop ik bij de boer, vis bij de visman of op de markt, vlees bij de slager en ben geen fan van hamburgers of frikandellen, hoewel ik een goeie bitterbal niet afsla. Ik noem mezelf een bewuste alleseter. Ik eet wél álles, maar vers en met mate.  

Vegetariërs, flexitariers en veganisten

Tegelijkertijd is de groep vegetariërs, flexitariers en veganisten groeiend, waarbij  de mensen die minstens één keer bewust geen vlees eet( de flexitariërs) de grootste groep is. Tegelijkertijd groeit het aantal veganisten in verhouding snel. Zij eten heel bewust absoluut geen dierlijke producten, dus ook geen zuivel en eieren. En als er één beroep is dat grootgebruiker is van eieren, boter en room, dan is het wel de patisserie.

Bakken zonder eieren

Binnen de klassieke banketbakkerij was het bijna ondenkbaar om te bakken zonder gebruik van zuivel en eieren. Een aantal jaren geleden is die trend langzaam gaan ombuigen waarbij er vooral in hippe kringen veganistisch gebakken werd. Maar toen de grootste en beroemdste Parijse patisserie Laduree zelfs eiwitvrije macarons ging maken, durfden ook meer klassieke bakkers zich te wagen aan bakken zonder zuivel en eieren. Boter en eieren zorgen voor een bepaalde smaak en luchtigheid en deze vervangen geeft begrijpelijk een ander resultaat.

Positief verrast door Enzo

De eerste keren dat ik in positieve zin verrast werd door veganistische baksels was in Heel Holland Bakt door Enzo. Hij liet ons taarten proeven waarin we niets ‘misten’, sterker nog, die zo lekker waren dat hij de serie ook won. Veganistisch bakken is niet makkelijk. Je hebt er kennis en ervaring voor nodig.

Kennis en ervaring die Enzo nu in een boek deelt. En ik ben eerlijk genoeg om hier toe te geven dat ook ik nieuwe dingen uit zijn boek geleerd heb. Een zeer verhelderende zin hierin vond ik: ‘Veel mensen denken dat patisserie zo lekker is door melk eieren en boter, maar in werkelijkheid ligt een groot deel van de heerlijkheid van patisserie in de technieken waarmee je bescheiden ingrediënten om kunt toveren tot ware spektakels.’

Het kan echt anders!

Zelfs zou ik daar nog het element liefde aan toe willen voegen. Liefde die Enzo in zijn boek (Patisserie coucou, uitgeverij Nijgh Cuisine) niet alleen voor zijn oma toont maar ook de liefde en respect voor het kleine, de eenvoud. Geen onnodige vormpjes en apparaten maar alleen dat wat nodig is. Ik ben zo blij en ook trots dat multitalent Enzo Pérés-Labourdette in 2022 meedeed aan Heel Holland Bakt won en nu zijn ervaringen en de aangepaste recepten van zijn oma, zijn ’mamie’s’ en Grandma op papier heeft gezet zodat wij van al die ervaring kunnen leren en genieten. Want Enzo heeft ook mij als verstokte zuivel en eieren-fan overtuigd dat het ook ánders kan!

Janny van de Heijden: Janny van der Heijden kennen we vooral als jurylid van Heel Holland Bakt en van haar (culinaire) tochtjes met André van Duin in Denkend aan Holland. Daarnaast schrijft ze al jaren voor diverse dagbladen en tijdschriften en heeft tientallen kookboeken op haar naam staan. Ze heeft een uiteenlopende kennis en smaak op het gebied van koken en bakken en die kennis deelt zij in haar columns. Lees hier al haar columns. 

(Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    gerrith says:

    Er staat dat vlees van de slager een bewuste keuze is, maar dat klopt niet. Vlees komt hoofdzakelijk uit de vleesindustrie en heeft te weinig oog voor dieren welzijn en de natuur.

    Heer Bommel says:

    Als je nog vlees wilt eten, maar dan alleen van dieren die een mooi leven hadden totdat ze voor jouw genoegen geslacht werden, dan moet je dat vlees kopen bij een boer die z’n dieren op zo’n manier laat opgroeien.
    Bij “de” slager kopen, is, zonder kennis waar het vlees dat daar verkocht wordt vandaan komt, voor wat betreft eventueel dierenwelzijn, net zo slecht (of goed) als vlees kopen bij de supermarkt.
    En bij sommige supermarkten staat dan tenminste nog een markering (beter-leven) op het vlees.
    Bij een slager is dat nooit het geval.

    Ik eet overigens zelf wel wat vlees maar verkeer in de gelukkige omstandigheden dat ik dat bij een jager kan kopen die dat wild schiet in het bos waar wij naast wonen. En lamsvlees kopen we bij een schapenboerderij op een paar honderd meter van ons huis. Die schapen worden nog regelmatig door een herder door de omgeving gevoerd.
    Wij wonen niet meer in Nederland.
    Daar kochten we ons vlees bij een boer waar je kon zien hoe de dieren gehuisvest en behandeld werden.
    Maar ik begrijp best dat het voor veel mensen heel moeilijk is die moeite te doen. En het is ook duurder. Maar ik eet liever wat minder vlees dan vlees van dieren die beroerd behandeld zijn.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.