Naar cookieinstellingen
Streekproduct Limburg: een vlaai

Janny van de Heijden: ‘de lekkerste streekgerechten van Limburg’

Terwijl ik nadacht over een nieuwe reeks columns voor MAX Vandaag dit jaar, realiseerde ik me dat we niet alleen 12 maanden in een jaar hebben maar ook 12 provincies in ons land. Dus leek het me een goed plan eens te duiken in de streekgerechten die we kennen. Elke provincie komt aan bod en ik begin nu eens niet bovenaan, maar onderaan bij Limburg!

De smaak van vroeger

Ik heb al eens een podcastserie gemaakt over de smaak van vroeger en ik weet hoeveel herinneringen er naar boven komen als het over eten van vroeger gaat. Waarom is de smaak van elke provincie zo anders? Of welke gerechten hebben de tijd doorstaan en worden nog steeds gegeten? Ik zou het leuk vinden als u ook reageert op wat ik schrijf, wat u zich herinnert. Welke (streek)gerechten fijne herinneringen oproepen en welke absoluut niet of welke vergeten zijn en u zich nog herinnert.

Linzenvlaai (zonder linzen)

Het 1e waar iedereen bij deze provincie aan denkt zijn waarschijnlijk vlaaien. Kersenvlaai, pruimenvlaai, abrikozen- of rijstevlaai, vlaai met een ruitjes patroon, met kruimeltjes bovenop of, en dat is mijn favoriet, de linzenvlaai. En om verwarring te voorkomen die wordt niet gemaakt van linzen maar de taart heeft sterke overeenkomsten met de fruittaart uit de Oostenrijkse stad Linz, de linzertorte. De vlaai heeft een ander soort deeg, want de traditionele vlaaien werden namelijk met brooddeeg gemaakt.

Nonnevotten en knapkoek

Toch is er meer zoet. Nonnevotten bijvoorbeeld. Ooit werden deze zoete gefrituurde deegknopen speciaal met carnaval gebakken. Ze verwezen naar de strikken van de schorten van de nonnen. Knapkoek (knapkook) is ook typerend, het krokante stuk koek met suiker wordt bij de koffie geserveerd.

Friet met zuurvlees (zoervleis)

Ook typisch Limburgs en graag gegeten met friet is zuurvlees, of zoervleis. Een heerlijk geurige stoofschotel waarvoor vroeger paardenvlees werd gebruikt en nu over het algemeen rundvlees. Het zuur, azijn, wordt toegevoegd om het vlees malser te maken en als tegenhanger wordt appelstroop toegevoegd.  Aan konijn in het zuur, oftewel knien in ’t zoer ook een populair zuiders gerecht, wordt naast azijn en appelstroop ook mosterd toegevoegd.

Tête de veau

Tête  de veau klinkt niet Limburgs maar Frans. En zo gek is dat niet, want heel vroeger werd door de hogere klasse ook Frans gesproken. Het is een stoofgerecht van kalfsvlees en niet zoals de naam misschien doet vermoeden van ‘kopvlees’. Kalfsvlees is altijd duur geweest en het gerecht was dan ook iets voor speciale gelegenheden. De recepten variëren per familie, zoals bij de meeste streekgerechten. Sommigen voegen champignons toe, extra gehaktballetjes, tomatenpuree of madeira, maar in elk geval garneert iedereen met hard gekookt ei!

Streekproducten

Naast de streekgerechten zijn er natuurlijk ook de streekproducten uit deze provincie. Asperges uiteraard en grotchampignons. Maar er is ook het beroemde Livar vlees, oftewel vlees van het Limburgse varken, afkomstig van de abdij Libosch.

Appelstroop, de rinse appelstroop (en ook appel/peren stroop). Deze wordt gemaakt volgens een eeuwenoud Zuid-Limburgs recept van appels, suikerbieten en vezels van de cichoreiwortel. Rinse is overigens geen merk zoals sommigen wel denken maar een oud-Nederlands woord dat enigszins zuur betekent.

Limburgs zwartbrood is roggebrood. Nu wordt roggebrood in bijna alle provincies wel gebakken, maar elk rogge brood heeft zijn eigen kenmerk. Zo is dat uit Limburg wat vaster en zuurder dan bijvoorbeeld uit de Noordelijke provincies. Het is ook iets zuurder van smaak.

Hier haalt Adriaan de mosterd vandaan

En wie van dat Livar spek op het roggebrood doet, moet daar ook wel mosterd op doen. Nu ben ik groot fan van Adriaan’s mosterd. Wie ooit een bezoek brengt aan Maastricht (breng dan ook een bezoek aan de schitterende boekhandel in de Dominicanenkerk) moét absoluut langs Adriaan de Smaakmaker in de Sint Pieterstraat. Het kleine winkeltje barst uit zijn voegen met potjes heerlijke mosterd, chutney, jammetjes, olie, azijn en nog veel meer om het tafelen aangenamer te maken!

Limburg rijk aan streekgerechten

Maar terug naar dat spek. Met André van Duin ben ik ooit toen we met het bootje voor Denkend aan Holland op pad waren in Ohé en Laak op bezoek geweest bij een slager die nog op ambachtelijke wijze gezouten en gedroogde hammen maakt. De Laaker Boere sjonk. Súper lekker ook!

En wat nog meer geproefd moet worden uit deze provincie. Liefhebbers weten dat natuurlijk al lang. De provincie is rijk aan allerlei streekbieren. Nu ben ik  geen echte bierkenner, maar ik weet wel dat er zelfs voor niet bierliefhebbers lekkere tussen zitten.

Janny van der Heijden kennen we vooral als jurylid van Heel Holland Bakt en van haar (culinaire) tochtjes met André van Duin in Denkend aan Holland. Daarnaast schrijft ze al jaren voor diverse dagbladen en tijdschriften en heeft tientallen kookboeken op haar naam staan. Ze heeft een uiteenlopende kennis en smaak op het gebied van koken en bakken en die kennis deelt zij in haar columns. Lees hier al haar columns. 

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.