Agressie tegen vuilnismannen neemt toe

Jan Slagter: ‘Ruzie in de kleuterklas’

Net als u ben ik geschrokken van de berichtgeving over toenemende agressie tegen medewerkers van afvaldiensten. Een teken aan de wand van de verharding die in onze samenleving hand over hand toeneemt. De burgers in ons land krijgen dan ook niet bepaald les in respectvol met elkaar omgaan vanuit Den Haag.

Een dikke huid

Treinconducteurs, brandweerlieden, ambulancemedewerkers, politiemensen, leraren, wegwerkers… Mensen in publieke functies moeten vandaag de dag een dikke huid hebben om hun dagelijkse werk goed te kunnen doen. En nu kan, zo blijkt uit onderzoek, de beroepsgroep van wat ik maar even voor het gemak ‘vuilnismannen’ noem, daaraan worden toegevoegd. Schelden, intimideren en zelfs mishandeling… De 40.000 mensen werkzaam bij de afval- en reinigingsdiensten krijgen steeds meer te maken met allerlei vormen van geweld. In sommige steden moet de politie het inzamelen van afval soms zelfs begeleiden.

Ze doen gewoon hun werk

Overigens is dit gedrag niet van vandaag of gisteren. Al 10 jaar geleden werd melding gemaakt van toenemend agressief gedrag tegen de vuilnismannen. Ze worden uitgescholden, krijgen een middelvinger in hun gezicht of worden fysiek bedreigd. Dat gebeurt vooral als mensen achter de vuilniswagen moeten wachten en niet door kunnen rijden. Ook worden ze boos als hun afval niet is opgehaald (vaak omdat het niet op de juiste wijze is aangeboden) en dat krijgen de medewerkers van het klantcontactcentrum van de afvalverwerker weer te verduren. In wat voor maatschappij leven wij? Die mensen doen gewoon hun werk en ruimen onze rotzooi op…

Schelden en haatberichten

Niet alleen zien we agressie en geweld in steeds meer beroepsgroepen toenemen, onaardig – of misschien kan ik beter zeggen asociaal – gedrag zien we doorsijpelen in onze hele samenleving. Je hoeft er alleen maar de weg voor op te gaan: automobilisten gunnen elkaar geen ruimte, laat staan dat ze elkaar voor laten gaan in het verkeer. En wie een blik werpt op op X en andere sociale mediakanalen, schrikt zich een hoedje van al het schelden en de haatberichten. Het lijkt meer regel dan uitzondering.

Sinds corona nog erger

In een poging iets te doen aan dit maatschappelijke probleem heeft SIRE een tijdje geleden de campagne #DOESLIEF gelanceerd. Daarin kregen we aan de hand van voorbeelden van onaardig gedrag een spiegel voorgehouden. Ik geloof niet dat het veel heeft uitgehaald. De verharding en verruwing van onze samenleving komt namelijk niet uit de lucht vallen, al lijkt het sinds de uitbraak van de coronapandemie erger te zijn geworden.

Steeds kortere lontjes

We kampen met groeiende individualisering en egoïsme. Mede door de digitalisering neemt de anonimiteit toe; we hebben steeds minder persoonlijk contact met de ander en communiceren via schermpjes. Door toenemende prestatiedruk en stress hebben mensen haast en zijn ze snel geïrriteerd; de lontjes lijken steeds korter te worden.

Den Haag geeft slecht voorbeeld

Wat onderling ongepolijst gedrag betreft geven de politici het slechte voorbeeld. Onder het mom van vrije meningsuiting, alles mogen zeggen, vegen ze respectloos de vloer met elkaar aan. Ik houd persoonlijk wel van een pittig debat, maar de taferelen in de Tweede Kamer vlak voor het zomerreces deden meer denken aan ruzie in een kleuterklas. Een politieke wanvertoning, die niet alleen de kloof tussen Den Haag en de burgers vergroot, maar de laatsten ook een vrijbrief geeft voor onhebbelijk gedrag: als zij het doen, waarom wij dan niet?

Jan Slagter is oprichter-directeur van Omroep MAX, de omroep voor ouderen. Hij maakt zich op verschillende manieren hard voor de belangen van ouderen in onze samenleving. Lees hier al zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    ineketonkes says:

    Recht uit mijn hart!!

    Persoonlijk denk ik dat ook de verruwing van ons taalgebruik niet helpend is in deze.
    Ook jonge kinderen gebruiken woorden cq krachttermen waar ik toch echt van schrik.

    Wees zelf het voorbeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen. Laat je niet meeslepen in deze negativiteit.

    Fan van Max says:

    Ik werd zondag nog door een buurman bedreigd. Hij riep doe de poort eens open dan zal ik je eens op je smoel slaan. En dat terwijl zijn zoon mijn eigendommen onder de modder gespoten heeft met een hogedrukreiniger. Je moet tegenwoordig alles maar nemen van die rot onopgevoede kinderen. De politie hier in Nederland is ook niets waard. Ik kon geen aangifte doen en die bedreiging was niet strafrechtelijk. In wat voor land leven we eigenlijk dat de burgers niet tegen gevaarlijke buren beschermd worden? 🤮

      Joris Driepinter says:

      We leven in een land waar ‘misdaad’ loont… waar de kindertjes niets maar dan ook niets tekort mogen komen…
      Nou, ze moeten juist wel wat te kort komen, zodat ze weten dat ze ergens voor moeten knokken…

      Nee, mijn kinderen doen dat niet… u kent het wel… kom niet aan mijn kroost… maar ja, pappa en mamma zijn vaak ook niet ‘doordacht opgevoed’… laten we maar snel die opkomstplicht opheffen en jeugd weer wat discipline bijbrengen !

      Als ik vroeger iets had uitgevreten, dan kreeg ik nog een corrigerende tik ná… en van een normale corrigerende tik is niemand slechter geworden… excuses aanbieden en alles weer netjes maken c.q. herstellen…

      In mijn jeugd heb ik geleerd wat wel en niet mocht, plus de consequenties daarbij… en in militaire dienst leerde je snel !!

    knop 1 says:

    Beste , Jan
    Ikheb je collum gelezen en ben het helemaal met jou eens , het is gewoon verschrikkelijk zoals de mensen tegenwoordig met elkaar omgaan het respect voor elkaar en vooral voor de hulp en dienstbaar heid beroepen is onacceptabel zelfs asociaal te noemen, ik erger me daar ook verschrikkelijk aan.
    Maar beste Jan helaas moet ik als antwoord geven dat het een punt des tijds is, ik weet niet of jij
    gelovig bent, ik zelf wel en als ik de bijbel er op na sla dan lees ik (helaas ) het wordt nog erger.
    God heeft deze wereld zo nooit bedoeld, maar er was in God’s koningkrijk een opstandeling te
    weten de satan die de plaats van Zijn zoon in wilde nemen en daar is oorlog door ontstaan en is de satan op de aarde geworpen met een derde van de engelen en om mijn verhaal kort te houden heeft satan de zonde op de wereld gebracht en rebellie tegen God.
    Maar God heeft een ontsnap mogelijkheid gemaakt door zijn zoon te vragen zijn leven te geven voor de zonden van de mensen en dat is gebeurd zoals je weet maar daarmee wist satan dat hij verloren is en dat zijn dood een feit is , en nu anno 2024 geloof ik aangaande wat de bijbel leert dat Jezus zijn
    belofte houd en dat Hij spoedig terug komt om allen die hun zonden belijden en Hem lief hebben
    voor een korte tijd als deze aarde op nieuw gemaakt is door God inde hemel te zijn en dan terug keren naar deze aarde om dan voor altijd met respect en liefde te leven met elkaar.
    Jan ik heb geprobeerd om het kort te houden , maar daarom denk ik dat satan invloed heeft op de mensen die niet naar God willen luisteren door satan worden beïnvloed en alleen aan zichzelf denken en dus doen wat ze doen, want een normaal mens doet toch niet hetgeen in Engeland is gebeurd dan moet je toch door demonen beïnvloed zijn, maar het staat Jan dat ik het ook verschrikkelijk
    blijft vinden en er ook niet aan zal wennen, maar God waarschuwd ons wel.
    Als je iets niet begrijpt dan aub vraag mij er naar dan zal ik proberen om het meer uitgebreid uit te leggen, mijn bedoelingen zijn oprecht.
    Met vriendelijke groeten, Wim Knopper (84j)

    Joris Driepinter says:

    Tja, helaas gaat het tegenwoordig zo… en dat ligt altijd maar aan één partij: onze Overheid !
    ( ja, ja, altijd dat klagen over de Overheid, maar het is toch echt wel zo, want daar komen de regels en wetten vandaan).

    Als eens begint met het zorgen voor voldoende Politie, die er dan ook is bij brandweer of ambulance… wettelijk vastleggen dat je bij brandweer- of ambulance-werkzaamheden niet binnen de 100 meter zone mag komen… op straffe van 250,- boete en bij tweede waarschuwing verdubbelen naar 500,- boete… (als de Politie namelijk het bevel geeft te verwijderen, dan heb je dat gewoon te doen.
    Ik erger me namelijk vreselijk aan al dat volk dat zo nodig bij een ongeval of brand, met hun snufferd bij de werkzaamheden staat en niets toevoegt… ga naar huis als je niet kunt meehelpen !!

    Ruzie maken in een ziekenhuis met mensen die je proberen te helpen ? – Snoeihard aanpakken minstens 500,- tot 1.000,- boete !
    Denken dat je een docent of een vuilnisman ‘wel even’ een les wilt leren: 500,- tot 1.000,- boete !
    In het eerste geval mag je kind dan een maand thuis blijven (dus dikke kans dat ie blijft zitten, bedankt pa)
    In het tweede geval; inname van de container die je weer na een maand terug krijgt als de boete betaald is…

    Geen gezeik, je moet je gewoon gedragen tegen onze dienstverleners… ze zijn er om voor jou en je kids te zorgen !!
    Als je een klacht of wat te mekkeren hebt, stuur maar een mail naar betreffende organisatie om een klacht of vraag in te dienen.

    Maar ja, we hebben een land waar alles met de slappe hand gaat, en je weet het: zachte heelmeesters…

      Coboo says:

      Je moet alle mensen met respect behandelen. Daar ontbreekt het nog wel eens aan in de opvoeding, thuis maar ook op de scholen.
      En ja, soms krijgen we ook geen goede voorbeelden uit Den Haag maar dat neemt niet weg dat je dan de zelfde schofferende taal moet bezigen.
      Laten we gewoon eens wat verdraagzamer zijn naar elkaar.
      NL is een mooi land, maar het wordt gewoon te vol, er zitten zoveel mensen op een kluit dat kan dan ook niet goed gaan.
      Daar komen ook frustraties van, mensen die zich niet in kunnen houden en mensen die overal last van hebben.
      De laatste categorie zit zichzelf in de weg.