Een man die eenzaam is in het bos

Jan Slagter: ‘Niemand wil eenzaam zijn’

Voelt u zich weleens eenzaam of alleen? Dat is niets om u voor te schamen. Iedereen overkomt soms dat rotgevoel. Maar eenzaamheid kan wel een probleem worden. Het goede nieuws is: we kunnen er met elkaar wat aan doen.

Negatieve spiraal

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. In veel gevallen verdwijnt dat gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Maar als je je langdurig of sterk eenzaam voelt, kan een negatieve spiraal ontstaan. Dit kan grote gevolgen hebben voor gezondheid en welzijn.

Dat is schrikken

Ik ben me bewust van de ernst van het probleem, maar telkens als ik de cijfers zie, schrik ik: ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam. Bijna 1 op de 7 mensen voelt zich zelfs sterk eenzaam.

Ook steeds meer jongeren

Mensen krijgen ermee te maken op allerlei momenten en op verschillende leeftijden: als iemand net op kamers is gegaan, de kinderen het huis uit zijn of als je door gezondheidsproblemen niet meer mee kunt doen aan activiteiten buitenshuis. We denken dat eenzaamheid iets is van ouderen die alleen komen te staan, weduwe of weduwnaar zijn geworden. Maar steeds meer jongeren geven aan dat ze zich eenzaam en verlaten voelen.

Geen schermpjes, echt contact!

Het is een vreemde tegenstelling: door moderne technologie kunnen we heel eenvoudig met elkaar contact leggen. Met social media kunnen we iedereen overal en onmiddellijk bereiken. Maar leiden die digitale schermpjes wel tot daadwerkelijke verbinding? Er gaat toch niets boven elkaar in het echt ontmoeten: elkaar de hand geven, elkaar in de ogen kijken. De psychiater Dirk de Wachter zegt het zo mooi: “Ik ben omdat jij mij ziet.”

Aanspraak vinden

Daarom ben ik zo blij met het succes van Café MAX (onderdeel van  Stichting MAX Maakt Ontmoeting Mogelijk) aan het Stadhuisplein in Zoetermeer. Ik heb het opgericht in de hoop dat ouderen er de aanspraak vinden die ze elders missen. Het is een prettige plek voor een goed gesprek, een ontspannen spelletje of een gezellige groepsactiviteit. Onder het genot van een hapje en een drankje kom je er makkelijk in contact met anderen. Of je er leest een krantje, een boek of bladert door een tijdschrift. Zit iemand alleen, dan geeft het personeel extra aandacht. Mijn vrouw Ingrid en ik draaien er af en toe ook een dienst; mijn tosti’s vallen in de smaak.

Een luisterend oor

Het is voor ouderen belangrijk is om ergens naartoe te kunnen. De deur uit voor een praatje of een luisterend oor kan zoveel voor iemand betekenen. Zo hebben we ook het MAX Meeting Point, een veilige plek voor MAX-leden om gemakkelijk andere 50-plussers te ontmoeten. In eerste instantie online, om eventueel daarna samen of in clubverband af te spreken.

Voor ieder wat wils

Van 26 september t/m 2 oktober 2024 wordt de Week tegen Eenzaamheid georganiseerd met honderden activiteiten door het hele land waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Iedereen kan eraan meedoen door het organiseren of bezoeken van een activiteit, er zit voor iedereen wel wat bij. Het zou mooi zijn als u iemand meeneemt die misschien wat terughoudend is om naar een activiteit in de buurt te gaan. Maar u kunt ook gewoon een kopje koffiedrinken bij uw buurvrouw of buurman. Uw aandacht doet ertoe!

MAX Ouderenjournaal: kijken!

Tegelijk met de start van de Week tegen Eenzaamheid begint een serie van 5 afleveringen van het MAX Ouderenjournaal tegen Eenzaamheid. Daarin zijn inspirerende en motiverende, maar ook confronterende levensverhalen van mensen uit heel Nederland te zien. Verschillende vormen van eenzaamheid komen aan bod, zowel bij jonge mensen als bij ouderen. Het door mij gepresenteerde programma kunt u bekijken vanaf donderdag 26 september om 16.35 uur bij MAX op NPO 1.

De MAX Seniorencoach is er voor u

Bent u lid van MAX en wilt u iets aan eenzaamheid doen? Neem dan contact op met onze MAX Seniorencoach. Bel met 035- 6770710 (lokaal tarief). Het nummer is op werkdagen te bereiken tussen 10.00 en 14.00 uur of neem online contact op.

Jan Slagter is oprichter-directeur van Omroep MAX, de omroep voor ouderen. Hij maakt zich op verschillende manieren hard voor de belangen van ouderen in onze samenleving. Lees hier al zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie