Bed & Breakfast

Jan Slagter: ‘Is dat iets voor u, een Bed & Breakfast?’

Het seizoen van ons nog steeds razend populaire tv-programma Bed & Breakfast is net afgelopen. Het heeft weer vele kijkers geïnspireerd om ook eens te overnachten in een B&B of wie weet er zelf een te beginnen.

‘Hebben jullie nog tips?’

Op 28 mei sloten we met de 10e aflevering het seizoen van Bed & Breakfast af. U kent ongetwijfeld het concept van het programma: in elke aflevering logeren 3 stellen B&B-eigenaren 1 nacht bij elkaar. Tijdens hun bezoek onderwerpen ze elkaars Bed & Breakfast aan een grondig onderzoek. Ondertussen proberen ze hun gasten zo goed mogelijk in de watten te leggen en leiden ze hen rond in de omgeving tijdens verschillende uitjes. De ochtend na de overnachting en het ontbijt bepalen de gasten – na het delen van complimenten, kritiek en adviezen – wat zij hun bezoek waard vinden. De eigenaren die het hoogste percentage van hun vraagprijs ontvangen komen als beste B&B uit de bus.

Er zitten paradijsvogels tussen

Na 12 jaar is het programma nog onverminderd populair, een ware kijkcijferhit. Dat niet alleen: op sociale media wisselen de kijkers hartstochtelijk hun mening, verbazing, bewondering en persoonlijke voorkeuren uit. Naast het rustgevende van het programma dragen verschillende aspecten bij aan de populariteit bij jong en oud, om te beginnen de grote variatie aan locaties. Een bed & breakfast is in principe een particuliere woning waar men kan overnachten en ontbijten. Maar wat een diversiteit blijkt dat in de praktijk op te leveren! En dan heb ik het nog niet eens over de gastheren en -dames zelf; wat een uitgesproken types en karakters zitten daartussen, tot aan ware paradijsvogels toe!

Iedere B&B is uniek

De B&B’s lopen uiteen van een simpele gastenkamer tot een vakantiehuisje op het erf of een compleet appartement in een monumentaal pand. Tot in alle uithoeken van het land zijn B&B’s te vinden, van drukke binnensteden tot in ‘the middle of nowhere’ op het platteland. De meest bijzondere accommodaties passeerden de revue: molen, blokhut, pipowagen… In de laatste aflevering zagen we zelfs een luxe jacht als overnachtingsplek. Je kijkt je ogen uit bij zo’n gevarieerd aanbod, iedere B&B is uniek.

Van boxspring tot bedstee

De faciliteiten zijn al even uiteenlopend: van een vintage interieur met uit de kringloop verzamelde meubels tot themakamers met buitenissige accessoires, van een kamer zonder raam tot een eigen terras en van gedeelde badkamer tot privé-jacuzzi. De slaapplek kan een luxe boxspring zijn maar ook een bedstee, een stapelbed of twijfelaar.

‘Hard- of zachtgekookt?’

En biedt de ene B&B een copieus ontbijt aan met versbereide gerechten en volop broodsoorten, zuivelproducten, een keur aan worst- en kaassoorten, fruit en lokale specialiteiten, houdt de ander het bij een eenvoudiger maar voedzame start van de dag. Het ontbijt wordt soms voor de kamerdeur gezet, maar vaker samen met de andere gasten opgepeuzeld, terwijl soms ook de eigenaren aan tafel aanschuiven.

Prijs/kwaliteitverhouding

Het verbaast me dan ook niet dat de prijzen die de eigenaren in rekening brengen sterk uiteenlopen. Een overnachting kan bij een luxe accommodatie niet zelden zelfs 150 euro of meer kosten en daarmee de prijs van een hotel evenaren of overschrijden. Een goedkoop alternatief is een B&B dan al gauw niet meer. Maar gasten blijken vooral ook andere aspecten te waarderen, zoals de persoonlijke service van de eigenaar, bij wie je je – maar dan het natuurlijk wel klikken – ook echt thuis kunt voelen, veilig en vertrouwd. Het informele contact met de eigenaren – en de eventuele andere gasten – kan zich ontwikkelen tot een persoonlijke band. Herhaalbezoek verzekerd!

Niets voor mij persoonlijk

En dat is nu precies wat mij tegenstaat. Juist tijdens een vakantie wil ik mij terug kunnen trekken in de anonimiteit, even niet met andere mensen praten. Dat doe ik namelijk al de hele dag. Persoonlijk geef ik dus liever de voorkeur aan een hotel of mijn eigen plekje in Spanje. Maar daarmee ben ik een uitzondering, want een bed & breakfast past perfect bij de trend dat Nederlanders kiezen voor korte uitstapjes met 1 of 2 overnachtingen. Er komen dan ook steeds meer B&B’s bij. Waren er in 2020 nog 2.557 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, nu zijn dat er al 3.243. En op de website Bedandbreakfast.nl zouden zelfs meer dan 4.400 B&B’s in ons land te vinden zijn.

Dat doe je niet zomaar

Op tv zagen we dat vaak wat oudere mensen die uitgewerkt zijn en nog iets willen doen met hun extra vrije tijd en – als de kinderen het huis uit zijn – extra woonruimte het initiatief nemen een B&B te starten. Het lijkt zo simpel: beetje verbouwen, stylen en vooruit met de geit. Maar het heeft veel meer voeten in de aarde. Dat begint al bij een vergunning aanvragen en iedere gemeente hanteert daarvoor andere regels. De schrik sloeg me om het hart toen ik zag wat er verder allemaal bij komt kijken aan eisen en voorschriften. En dan nog kan een Vereniging van Eigenaren onverwacht roet in het eten gooien, zoals Caroline in Daar gaan ze weer ervoer toen ze op een vakantiepark in Loosdrecht een B&B wilde beginnen.

Wilt u meedoen?

Voor het programma is producent IDTV in opdracht van MAX op zoek naar B&B’s. Bent u de trotse eigenaar van een Bed & Breakfast en lijkt het u leuk kijkers kennis te laten maken met uw B&B, meld u dan aan!

Jan Slagter is oprichter-directeur van Omroep MAX, de omroep voor ouderen. Hij maakt zich op verschillende manieren hard voor de belangen van ouderen in onze samenleving. Lees hier al zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Sjaak2023 says:

    Ik vind de door jullie in beeld gebrachte B&B’s over de top. B&B is destijds in het leven geroepen om mensen die het zich niet konden of wilden permiteren om een nachtje in een hotel o.i.d. te overnachten. Ze gingen(en gaan) veelal op de fiets een lange tocht maken en het enige wat zij willen is een gelegenheid om te slapen en een bescheiden ontbijt. Wat jullie laten zien is geen ECHTE B&B. Bezig worden gehouden door de gastheer/-vrouw is bij een normale B&B niet aan de orde. Jullie B&B is pure entertainment en tegen prijzen die een gewoon belachelijk hoog zijn en die de gewone man/vrouw zich niet kan veroorloven.

    p.netten says:

    Is er een mogelijkheid om alle adressen van alle B&B’s van alle seizoenen na te zoeken (lijst ergens te vinden?) zodat wij deze via de desgewenst keuze de op hun sites verder kunnen bekijken en of boeken etc. In de programma zelf wordt vaak heel summier aangegeven in welke plaats het is.

    Verder vinden wij het het super leuk om te zien en ideeën op te doen, alleen de tandenpoetsscene mag voor ons verdwijnen, voegt naar onze idee niets toe aan de informatie over de B&B.

    Ik hoor graag even hoe of wat.