Hyperactief, geslaagd en betrokken

Het was me het jaartje wel! En dan hebben we op het moment dat ik dit schrijf nog een paar weken tot de jaarafsluiting. We zitten momenteel middenin de opnamen van wat schitterende tv-uitzendingen beloven te worden tijdens de feestdagen. Een week lang bivakkeren we in de Grote Kerk in Den Haag voor het Trouw Kerstconcert, het MAX Maakt Mogelijk Kerstdiner en concerten van Dana Winner en Trijntje Oosterhuis. Mega-producties waarvoor alle registers worden opengetrokken. En dan hebben we net nog twee uiterst succesvolle uitvoeringen van de MAX Proms in de Jaarbeurs Utrecht achter de rug. Het werd de meest swingende editie ooit met Ruth Jacott, het Metropole Orkest, The Trammps, Kool and the Gang en natuurlijk The New London Chorale. De vele vrijwilligers, MAX-collega’s en het vele duizendenkoppige publiek maakten er een waar muziekspektakel van. Dank voor ieders inzet! Als u er niet zelf bij kon zijn, kunt u er straks toch van genieten op tv. Alle uitzendtijden vindt u in het MAX Magazine.

Hachelijk avontuur

We weten dat ouderen rond de kerstdagen en Oud en Nieuw extra veel tijd doorbrengen voor de televisie. Daarom doen we ons best om onze doelgroep juist in deze periode te verwennen met mooie, sfeervolle programma’s. Naast wat ik al noemde, zijn dat bijvoorbeeld de films Finn en Chitti Chitty Bang Bang, de klucht Harrie Babba en de Oudejaarsshow van Tijd voor MAX. Ook op radio verzorgen wij een aantal speciale avonden om het jaar uit te luiden. En dan is er ook dit jaar weer Missie MAX, waarin ik uitgezonden militairen en politiemensen tijdens de feestdagen een hart onder de riem steek door ze de groeten van het thuisfront over te brengen. In Mali beleefde ik daarbij een hachelijk avontuur. Ik maakte een aanslag mee, waardoor ik keihard geconfronteerd werd met de zware omstandigheden ‘onze’ mannen en vrouwen daar hun taak vervullen.

Die Dekker toch

2016 was niet alleen in dit opzicht een enerverend jaar. Veel aandacht ging uit naar de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker. Gelukkig stak het parlement een stokje voor zijn greep naar de macht. Niet de politiek, niet de NPO, maar de omroepen gaan over de inhoud van de programma’s. Het aantal omroepen is door afgedwongen fusies teruggedrongen naar acht, maar het aantal leden bedraagt gezamenlijk nog steeds 3,6 miljoen. MAX groeide in tien jaar tijd van nul naar ruim 350.000 leden. Een enorm draagvlak waar we trots op mogen zijn. Nederland heeft een uniek omroepbestel; nergens ter wereld is het zo georganiseerd. Laten we dit in stand houden. Ook Dekkers opzet om de publieke omroep niet langer amusement te laten uitzenden heeft het parlement volkomen terecht gedwarsboomd. Natuurlijk moet amusement bij de publieke omroep blijven; iedereen betaalt belastinggeld, dus maken we programma’s voor iedereen, niet alleen voor een elite die bediend zou moet worden met informatie, educatie en cultuur.

De verkiezingen komen eraan

De achterliggende gedachte van Dekker was het afbreken van de publieke omroep en alles overlaten aan de commerciële zenders. Zonder amusement minder kijkers en minder Ster-inkomsten. Straks houden we nog maar één net over! Wat dat betreft kijk ik toch met enige zorg uit naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dekkers VVD is niet de enige politieke partij die de publieke omroepen niet goed gezind is…

Niet alleen sport

Over de programmering van de publieke omroep gesproken: afgelopen zomer kregen we een overload aan sport voor de kiezen met het EK voetbal, Wimbledon, de Tour de France en de Spelen in Rio. Veel ouderen die niet van sport houden kwamen er bekaaid af met de zomerprogrammering van de NPO: geen dagelijkse talkshow meer en veel herhalingen. Vandaar dat MAX juist in de zomer met nieuwe programma’s kwam: We zijn er Bijna, Hollandse Zaken en Groeten van MAX. Bijzonder was dat Hallo Nederland deze zomer vanuit zeer uiteenlopende locaties in het hele land werd uitgezonden.

Geweldig dat we Klaas van Dijk konden verwelkomen als huispianist van Met het mes op tafel als opvolger van zijn overleden broer Martin, wiens muzikale bijdragen aan het programma van onschatbare waarde waren.

Heel Holland houdt van André

Na de zomer keek iedereen halsreikend uit naar wie de tijdelijke opvolger van Martine Bijl zou worden als presentator van Heel Holland Bakt. Het werd – op zijn geheel persoonlijke wijze – André van Duin, die al snel de harten van de tv-kijkers stal en ook het tv-toetje Smaakt naar meer op de woensdagavonden tot een gezellig hoogtepunt maakte. Ter promotie reed een maand lang een ‘geurtram’ door Amsterdam. Een aangeklede Heel Holland Bakt-taarttram verspreidde met een geurkanon vier weken lang de lucht van appeltaart door de hoofdstad. Het goede nieuws is dat wij na dit seizoen nog zeker drie jaar de rechten van het succesprogramma hebben.

Najaarssuccessen

Onze tv-plannen presenteerden we op een historische plek: het schip de Norderney, dat we nog allemaal kennen van de radio-uitzendingen die de zeezender Veronica verzorgde. Wie had kunnen denken dat de programma’s die we toen aankondigden zulke successen zouden worden? De zaak Menten, naar het boek van Hans Knoops, werd door de tv-critici alom de hemel in geprezen. Vier seizoenen aan de Amstel bood ons week na week een blik achter de schermen van het vijfsterren Amstel Hotel. En Heel Holland Slaapt werd – gepresenteerd door de charmante Dionne Stax – een bijzonder informatieve thema-avond.

Welverdiende radioprijzen

Door alle media-aandacht voor onze kijkcijferkanonnen zou je bijna vergeten dat MAX ook nog prachtige radioprogramma’s maakt. Nachtzuster van Astrid de Jong won de RadioFreak Award voor Beste Nachtprogramma. En Tineke de Nooij werd in haar eigen TinekeShow verrast met de Marconi Oeuvre Award, vooral omdat voor deze vakvrouw radiomaken geen baantje is, maar ‘een way of life’.

MAX Magazine blijft groeien

Van het Commissariaat voor de Media kregen we toestemming om de exploitatie van onze eigen programmagids voort te zetten. Drie jaar na de oprichting is MAX Magazine het enige omroepblad dat elk kwartaal een stijging in oplage laat zien, een betaalde oplage die eind dit jaar een stand van meer dan 120.000 exemplaren heeft bereikt. De inhoud is elke week verrassend en sluit aan bij de interesses van onze doelgroep. Het is een radio- en televisiegids, maar daarnaast zo veel meer. De doelstelling van Omroep MAX om naast radio, tv en online ook in print actief te zijn, is hiermee werkelijkheid geworden.

Misstanden aan de kaak gesteld

Via onze ledendagen, de Open Studio Dagen (niet eerder kwamen zoveel bezoekers naar het Mediapark!), onze studiogasten en het MAX Opinie Panel hielden wij voortdurend ‘de vinger aan de pols’ van onze doelgroep. Van tijd tot tijd brengen wij misstanden in de samenleving onder de aandacht. Zo schetste Meldpunt! een ontluisterend beeld van de bezuinigingen op de huishoudelijke thuiszorg door gemeentes. Wij verzamelden klachten en uiteindelijk heeft de hoogste rechter van ons land de gemeenten teruggefloten. Zij moeten onder de Wmo de huishoudelijke hulp leveren die nodig is. Cliënten die gekort waren op hun aantal uren huishoudelijke verzorging, konden aanspraak maken op het aantal uren dat zij hadden voor de herindicatie en bij die procedure hebben wij ondersteuning geboden.

Het was ook ons consumentenprogramma Meldpunt! dat ontdekte dat 200.000 patiëntendossiers ‘op straat lagen’ door een lek bij het bedrijf dat de gegevens moet digitaliseren en dat ook nog eens liet doen door gedetineerden. Hoezo privacybescherming van onze medische gegevens?

MAX Ombudsman boekte succes door staatssecretaris Klijnsma ertoe te brengen de korting op de afkoop van kleine pensioenen terug te draaien; 6.000 mensen krijgen daardoor alsnog het geld waar ze recht op hadden. Ik hoop van harte dat de actie om de blauwe envelop te behouden net zo’n groot succes wordt. Het is toch van de gekke dat je alleen nog maar digitaal met de overheid zou kunnen communiceren, zoals je belastingaangifte indienen?

MAX Maakt Mogelijk dat zich inzet voor ouderen in binnen- en buitenland en bijzondere wensen vervult, liet weer zien hoe je soms met een kleine moeite heel veel kunt betekenen voor een ander.

Maatschappelijke initiatieven

Op maatschappelijk vlak heeft MAX het afgelopen jaar diverse initiatieven gesteund of zelf initiatief genomen. Zo steunen wij de plannen om te komen tot één Nationaal ZorgFonds ter vervanging van het huidige zorgstelsel, dat is gebaseerd op vrije marktwerking en dat ertoe heeft geleid dat er een boete van 385 euro is komen te staan op ziek zijn: het eigen risico. Ook hielpen wij bij het aandacht vragen bij werkgevers voor de kwaliteiten van oudere werkzoekenden. In reactie op het kabinetsplan voor een waardig levenseinde voor ouderen die hun leven als voltooid beschouwen, heb ik mede het initiatief genomen voor een alternatief: waardig oud worden. Ik roep zo veel mogelijk partijen op om mee te doen.

Dat huis komt er!

Het manifest van Hugo Borst om kwetsbare ouderen in verpleeghuizen de zorg te geven die zij nodig hebben (scheropopouderenzorg.nl), ondersteunden wij natuurlijk krachtig. Goed dat de Tweede Kamer het ook over de volle breedte steunt. Nu is staatssecretaris Van Rijn aan zet. Ik voeg zelf het liefst de daad bij het woord. Daarom ben ik bezig met het oprichten van een eigen woonvorm voor ouderen met een kleine beurs, het Ben Oude NijHuis in Rotterdam. Daar wil ik laten zien hoe je met hetzelfde geld dat de andere verpleeghuizen krijgen ook uitstekende zorg kunt bieden. We hebben een geschikt pand gevonden, een voormalig klooster met twee grote vleugels en een prachtige tuin. De Triodos Bank heeft ons een hypotheek verstrekt en na een flinke verbouwing verwachten we eind 2017 open te kunnen gaan. Er is alleen nog geld nodig voor de inrichting. U kunt mij helpen mijn plannen te realiseren door een bijdrage over te maken op rekeningnr.NL33 INGB 0000 0045 67 tnv Stichting MAX Maakt Mogelijk o.v.v. Ben Oude NijHuis.

Ik wens u hele fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar!

Geef een reactie