Het belang van grootmoeders
Publicatiedatum: 13 maart 2017
Ik was onlangs voor UNICEF naar Gambia. Hoewel kindersterfte daar gelukkig door alle maatregelen en inspanningen aan het afnemen is, is deze nog steeds hoog. Heel hoog. TE hoog.
Onbeschikbaar en onwetendheid
Een van de grote risico’s voor zwangere moeders, hun ongeboren kind, peuters en kleuters is ondervoeding. Geen absolute honger dus maar een eetpatroon waarin ernstige tekorten (kunnen) ontstaan. Niet alleen door absoluut gebrek aan eten. Veel is helaas naast onbeschikbaar ook onwetendheid. Want wat heb je nodig per dag. Alleen rijst is niet voldoende. Voor een volwaardig eetpatroon zijn groente, eiwitten en koolhydraten nodig. Wij in onze westerse wereld hebben al moeite om te bedenken wat nu wel of niet goed voor ons is, dus denk eens in hoe dat moet zijn in een land met slechts weinig kennis óver en de moeilijke toegankelijkheid tot gevarieerd voedsel.
Grootmoeders zijn mede-opvoeders
UNICEF legt aan vrouwen en jonge moeders in samenkomsten uit wat een volwaardig eetpatroon is; geeft voorlichting in de gemeenschap. Kennis overdracht is belangrijk. En dáár spelen grootmoeders een grote rol. Zij vangen kleinkinderen op en kunnen die misschien ook nog iets extra’s te eten geven. Ondanks het hoge percentage analfabetisme is de wil om te leren en het beste voor te hebben met je nageslacht daar heel hoog. Grootmoeders hebben in ontwikkelingslanden een veel minder vrijblijvende rol dan bij ons. Ze zijn niet zozeer de ‘gezellige’ oma, maar vaak de mede-opvoeder, de ondersteuner, de wijze en ervaren hoop en toeverlaat. Ervaring telt. Ervaring levert respect op.
Bevoorrecht
Vrouwen spelen een belangrijke rol in de opvoeding, vrouwen zorgen voor het eten. Ze kopen of verbouwen het. Ze dragen recepten en kennis over eten over want boeken bestaan er niet. Die kennis over koken wordt mondeling doorgegeven, is iets waar velen in meedelen. Maar zoals de levensverwachting aan de onderkant van de Gambiaanse samenleving heel wat lager is dan bij ons, is die dat aan de bovenkant van de levenslijn ook. Die is namelijk voor vrouwen 67 jaar en voor mannen 62 (Bron: CIA world factbook) en dan is het extra confronterend wanneer je iemand van je eigen leeftijd ontmoet en je bewust wordt van hoe bevoorrecht wij zijn. Mijn bewondering voor deze sterke vrouwen is immens en ik gun ze met heel mijn hart hun klein-en achterkleinkinderen gezond te zien opgroeien zonder honger of tekorten
Janny van der Heijden is maandag 13 maart 2017 te gast bij Tijd voor MAX. Hierin vertelt zij over haar reis naar Gambia voor UNICEF.