Naar cookieinstellingen
haring

Haring

Hij is er weer de nieuwe haring! Traditioneel wordt in juni de nieuwe haring aan land gebracht en het eerste vaatje geveild. De opbrengst is altijd voor een goed doel. Dit jaar was het de Makro die het vaatje kocht en de opbrengst van 78.000 euro aan de Stichting Hulphond schonk.

Hollandse nieuwe

De naam Hollandse nieuwe geldt trouwens alleen voor haring waarvan het vetpercentage minstens 16 procent is (en hij is nu rond de 21-22). De haring moet gevangen zijn tussen half mei en eind juni en daarna gekaakt, gezouten en gerijpt. Zelf vind ik ze nóg lekkerder als ze inderdaad zo als nu iets meer vet bevatten. De allervetste haring (die traditioneel meestal zo rond half juni wordt gevangen) werd ooit als eerste aan de koningin aangeboden, een traditie die inmiddels niet meer bestaat en grotendeels vervangen is door Vlaggetjesdag.

Haring in het land, dokter aan de kant

Maar wat is er eigenlijk waar van het gezegde Haring in het land, dokter aan de kant? Volgens veel vishandelaren is de haring de gezondste vis uit zee. Maar is dat marketing of echt waar? Feit is wel dat de vis veel gezonde vetten bevat, zo’n 18 procent eiwitten en de vitamines A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E. Maar hij bevat ook zout, waar we tegenwoordig veel voor gewaarschuwd worden, hoewel dat percentage in de haring al minder is dan vroeger.

50-plussers

Een bericht dat vele op deed schrikken is het feit dat meer dan 80 procent van alle haring gegeten wordt door 50-plussers. Jongeren zouden de geur en smaak niet echt waarderen of in elk geval niet hip genoeg vinden en dus start het Visbureau een campagne om de vis onder de aandacht te brengen.

Haringparty’s

Nu was deze week ook de beroemde haringparty in het Amsterdamse Hilton, met als gastheer directeur Roberto Payer. Het is de beroemdste en één van de eerste van de vele haringparty’s die overal in het land gehouden worden. En was het publiek dat genoot van wijn en haring ook 50-plus? Nou niet echt! Op de populaire partij zag ik naast leeftijdsgenoten ook veel 50-minners een harinkje weghappen.

Heerlijk

Hij is echt heerlijk dit jaar. Zacht, een beetje zilt en met een romige smaak zonder vettige nasmaak. Heerlijk dus. En uiteraard is de haring heerlijk op brood, maar ik vind ‘m ook heel lekker op een aardappel- of bietensalade, of met gekookte nieuwe aardappeltjes een beetje gesmolten boter en knapperige groene kropsla.

Sushi dan?

En als jongeren hem niet eten? Ik durf te wedden dat als er haringsushi van worden gemaakt dat het oude visje een hippe nieuw toekomst tegemoet gaat.

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Ik hoor niets over het plastic gehalte in de haring en het PCB gehalte in de haring?

    luk1951 says:

    Ik hoor ook niets over de invloed van pekel op de bloeddruk van ouderen, is de haring zo gezond, dat het zoutgehalte van de haring niet van invloed is op de bloeddruk?

      MAX Vandaag says:

      Beste luk1951, bedankt voor uw bericht. Haring heeft als vette vis vele gezondheidsvoordelen, maar gezouten haring bevat inderdaad veel zout. Daarom kan dit beter niet te vaak gegeten worden. Meer informatie vindt u in het artikel: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/voedingstip-vette-vis/

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.