Goede voornemens
Publicatiedatum: 30 januari 2019
De eerste maand van het nieuwe jaar is al weer bijna voorbij. Heel veel mensen starten het jaar met goede voornemens. We willen het anders doen: meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken, proberen te sparen, wat socialer zijn, met minder spullen door het leven gaan. Dit is zomaar een lijstje van goede voornemens die populair zijn. Maar komt er ook iets van terecht? Niet zelden sneuvelen de goede voornemens al na de eerste week. Nóg zorgwekkender is, dat uit onderzoek is gebleken dat aan het eind van de eerste maand, 60 procent van die goede bedoelingen alweer vergeten zijn. En dat is NU.
Te hoge doelen
Waarom zijn die goede voornemens zo moeilijk vol te houden? Vaak omdat we teveel in één keer willen, onze doelen te hoog stellen. Wie minder wil drinken kan beter beginnen met bijvoorbeeld alleen nog maar in het weekend te drinken, dat is beter vol te houden dan direct te zeggen: ‘ ik drink niet meer’ of ‘ik drink niet meer dan 1 glas’. Wie af wil vallen doet er beter aan met kleine stappen veranderingen aan te brengen dan aan een streng dieet te beginnen. Iets wat ook schijnt te helpen is om de omgeving niet te vertellen wat de goede voornemens zijn. Als ze de verandering merken is het des te leuker en wordt het een stimulans en als het niet lukt valt er ook weinig uit te leggen.
Voldoende rust
Maar hoe moeten we het dan aanpakken? Geen suiker meer in koffie of thee? Begin dan eerst met de helft, en van daaruit is de stap veel makkelijker. Meer groente willen eten? Start dan met elke dag een extra schep. En meer willen bewegen? Plan eens per week een wandelingetje in met een buurvrouw of buurman of met een vriend of vriendin. Dat is 2 vliegen in één klap. Het zorgt niet alleen voor die broodnodige beweging maar is ook een perfect middel om elkaar iets vaker te zien of te spreken. En dat kleine wandelingetje wordt heel eenvoudig een groter rondje. En nog een tip die misschien gek klinkt, maar eigenlijk heel logisch is. Zorg voor voldoende rust. Want uit onderzoek blijkt dat alle goede voornemens veel moeilijker vol te houden zijn als we moe zijn. Bovendien ziet de wereld er sowieso vriendelijker uit als we goed uitgerust zijn en ook ons lijf houdt minder vast wanneer we niet moe zijn. Een uurtje vervelen is ook prima. We zijn geneigd de hele dag prikkels te ontvangen; van onze telefoons, televisie, internet. Even niks doen of gewoon een kruiswoordpuzzel, een borduurwerkje of patiencen geeft onze hersenen de rust die ze nodig hebben waardoor we er daarna weer enthousiast tegenaan kunnen! Mijn vader zei vroeger al:’ Voorzichtig aan, dan breekt het lijntje niet’. En zo is het.