Blauwe reiger, stadsvogelen

Ga eens ‘stadsvogelen’!

In de winter is het heel goed vogels kijken ….in de stad! Zo is de blauwe reiger gedurende de laatste decennia een vertrouwde verschijning geworden in de stad. Na de strenge winter van 1963 toen er nog maar heel weinig blauwe reigers meer over waren is deze prachtige vogel haastig beschermt verklaart. Ze werden niet meer geschoten en verjaagt en zijn geleidelijk aan de mensen steeds meer gaan  vertrouwen.

Blauwe reiger

Een blauwe reiger die op een meter afstand staat te wachten tot de visser naast hem een visje voor hem heeft gevangen is een vertrouwd stadsbeeld geworden. Een groot voordeel van deze ‘stadsvogels’ is dat ze veel minder schuw zijn dan hun soortgenoten in de natuurgebieden. Ze zijn aan mensen gewend en laten zich van heel dichtbij bekijken. Nu ook de Aalscholver al enige tijd bescherming geniet gaan die de blauwe reigers achterna.

Aalscholvers

Op steeds meer plaatsen in de stad zijn aalscholvers te zien. Ze vissen in de havens en grachten, een aantal overwinterd in de parkvijvers en ze laten zich steeds vaker van dichtbij bekijken. Grote zwarte vogels zijn het met lange nekken. Een slanke kop, een fikse snavel met aan het eind een scherpe haak om spartelende vissen niet te laten ontsnappen, en een mysterieus groen oog geven de vogel een prehistorisch uiterlijk. Veel aalscholvers trekken weg om in Zuid-Europa te overwinteren maar er blijven er ook steeds meer hier, zelfs gedurende strengen winters. Als u in een V-vorm of achter elkaar in een langen golvende sliert donkere vogels ziet aankomen, die stil zijn en niet gakken als ganzen, dan zijn het aalscholvers.

Als u gaat ‘stadsvogelen’ bekijk dan ook de meerkoeten en waterhoentjes nog eens goed en wie weet kruist zelfs de ijsvogel uw pad!

Geef een reactie